Άρθουρ Έβανς

Στις 8 Ιουλίου του 1851, γεννήθηκε ο Άγγλος αρχαιολόγος, Σερ Άρθουρ Τζον Έβανς (Sir Arthur John Evans), γνωστός για την ανακάλυψη του Μινωικού Πολιτισμού της Κρήτης.

Ovi_greece_0716_013a.gifΓιος του χαρτοβιομήχανου Τζον Έβανς, ουαλικής καταγωγής, που ασκούσε ερασιτεχνικά την Αρχαιολογία, ο Άρθουρ Έβανς φοίτησε στο σχολείο Χάροου, σε κολέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Επηρεασμένος από το ενδιαφέρον του πατέρα του για την Αρχαιολογία, την περίοδο μεταξύ 1884 και 1908, εργάσθηκε στο Ασμόλειο Μουσείο (The Ashmolean Museum of Art and Archaeology).

Ο Έβανς είχε αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη, εξαιτίας των σφραγίδων που διαρκώς αποκαλύπτονταν στο νησί, με μη αποκρυπτογραφημένες επιγραφές. Βόρεια του νησιού, στην αρχαία πόλη του Κεφαλά (παλαιά Κνωσό), οι αγρότες, καθώς καλλιεργούσαν τους αγρούς τους, συχνά ξέθαβαν κεραμικά και νομίσματα που έφεραν τέτοιες επιγραφές.

Ωστόσο, πριν από τον Έβανς, ο κρητικής καταγωγής Ηρακλειώτης, Μίνως Καλοκαιρινός, ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε να ανασκάπτει την περιοχή. Πολύ σύντομα όμως, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες της περιοχής σταμάτησαν τις ανασκαφές του. Λίγο αργότερα, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν (Heinrich Schliemann) προσπάθησε να αγοράσει τον λόφο του Κεφαλά, του προσφέρθηκαν όμως υπερβολικές τιμές, οπότε εγκατέλειψε την ιδέα.

Το 1894, ο Έβανς επισκέφθηκε την Κρήτη, για να μελετήσει και να αποκρυπτογραφήσει δύο τύπους άγνωστης γραφής, που εμφανίζονταν σε κρητικές σφραγίδες. Τα πορίσματα της έρευνάς του δημοσιεύθηκαν σε ειδική έκδοση του Μουσείου Ashmolean, με τίτλο Κρητικά εικονογράμματα και προ-Φοινικική γραφή. Εκεί, για πρώτη φορά, τα μινωικά εικονογράμματα και οι συλλαβικές προφοινικικές γραφές, αποτυπώνονται πλέον, ως Γραμμική Α και Γραμμική Β.

Ο Έβανς στάθηκε τυχερότερος από τους δύο προκατόχους του, καθώς μετά την Κρητική Επανάσταση, επήλθαν αλλαγές που βοήθησαν το ανασκαφικό του έργο. Το 1899, κατάφερε να αγοράσει τον λόφο του Κεφαλά, χρησιμοποιώντας χρήματα της οικογενειακής του κληρονομιάς,  πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικές αναστήλωσης εντελώς ξένες για εκείνη την εποχή. Προς τα τέλη του 1903, είχε ανακαλύψει το μεγαλύτερο μέρος των Ανακτόρων της Κνωσού, κέντρου του Μινωικού πολιτισμού. Πέραν των ανακτόρων, στα ανασκαφικά του ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης, 3.000 περίπου πινακίδες Γραμμικής Α και Β, προδρόμου της ελληνικής γλώσσας στην πρώιμη μορφή της. Τα ανασκαφικά του αποτελέσματα περιλαμβάνονται στο τετράτομο έργο του με τίτλο, Το Παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό, που ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κλασικά έργα του τομέα της Αρχαιολογίας.

Το 1911, ο Έβανς χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία. Η ανασκαφή του στην περιοχή της Κνωσού συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα.

Πέθανε στις 11 Ιουλίου του 1941.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s