Ο Νόμος της βαρύτητας

Στις 5 Ιουλίου του 1687, ο Ισαάκ Νεύτων δημοσιεύει για πρώτη φορά το έργο του, με τίτλο Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Μαθηματικές Αρχές της Φιλοσοφίας της Φυσικής), ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα όλων των εποχών.

Ο Ισαάκ Νεύτων, γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 1643 σε ένα χωριό κοντά στο Γκράντχαμ του Λίνκολνσαϊρ στην Αγγλία, έλαβε παιδεία που βασιζόταν στην αρχαιοελληνική και τη λατινική γραμματεία. Η τάση του προς την έρευνα και τις εφευρέσεις εμφανίστηκε πολύ νωρίς, γι αυτό και η μητέρα του εγκατέλειψε το δικό της όνειρο να γίνει ο γιος της ένας καλός γεωργός και του επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο. Εξάλλου, ο Νεύτων έζησε σε μια εποχή που ο κόσμος μεταλλασσόταν, περνώντας σταδιακά από τις θεοκρατικές μεσαιωνικές αντιλήψεις προς την ανάπτυξη των επιστημών, της φιλοσοφίας, των τεχνών, της βιομηχανίας και της απελευθέρωσης του εμπορίου κι από τα φεουδαρχικά καθεστώτα, στα χέρια της τότε ανερχόμενης ακόμα αστικής τάξης.

Ovi_greece_0716_009a

Την εποχή εκείνη ετέθη το ζήτημα της μεθόδου της γνώσης, ενώ ταυτόχρονα η αντίληψη η “επιστήμη για την επιστήμη” που ως τότε επικρατούσε, μετατοπίστηκε προς την αντίληψη η “επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου”, με σκοπό την εξεύρεση νέων μεθόδων που θα διευκόλυναν τον άνθρωπο να πάρει τη ζωή του στα χέρια του.

Το 1661, ο Ισαάκ Νεύτων ενεγράφη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.  Αρχικά, ξεκίνησε να πειραματίζεται σε θέματα οπτικής, ενώ ταυτόχρονα μελετούσε οπτική από τον Κέπλερ, φιλοσοφία από τον Αριστοτέλη, τον Γαλιλαίο και τον Καρτέσιο, καθώς και τα μαθηματικά έργα αυτών και άλλων επιστημόνων. Η πρώτη επαφή του Νεύτωνα με τη Γεωμετρία ήταν τα Στοιχεία του Ευκλείδη, ο Ντεκάρτ όμως του εμφύσησε τη μαθηματική αυστηρότητα και του δίδαξε τις κλασικές διαδικασίες της μαθηματικής απόδειξης. Από τον Ντεκάρτ διδάχθηκε, ότι η Άλγεβρα, σε αντίθεση με ό,τι υποστηριζόταν ως τότε, μπορεί να στηρίξει τη Γεωμετρία.

Τις χρονιές 1665 και 1666, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έκλεισε για προληπτικούς λόγους, λόγω της επιδημίας της πανούκλας που έπληττε ολόκληρη την Ευρώπη, και ο Νεύτων επέστρεψε στη γενέτειρά του. Ήταν η περίοδος, που οι μελέτες του είχαν αρχίσει να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς, καθώς είχε εμπνευστεί σημαντικότατες ανακαλύψεις για τα Μαθηματικά, που έδωσαν τεράστια ώθηση στην επιστήμη, φέρνοντάς τη σε υψηλότερο σημείο από το επίπεδο της ελληνικής γεωμετρίας.

Το 1669, διορίστηκε στη Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών στο Τρίνιτι, παίρνοντας τη θέση του καθηγητή του, Ισαάκ Μπάροου (Isaac Barrow) και το 1672, εντάχθηκε στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, να του δοθεί η ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με άλλους επιστήμονες.

Το 1684, εκλήθη σε συζήτηση σχετικά με θέματα κινηματικής Φυσικής και αποφάσισε να διακόψει κάθε άλλη ασχολία, για να ασχοληθεί σοβαρά με τη Μηχανική. Τρία χρόνια αργότερα, το 1687, ολοκλήρωσε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα της ανθρώπινης σκέψης, τις Μαθηματικές Αρχές της Φιλοσοφίας της Φυσικής, στο οποίο εξήγαγε το νόμο της παγκόσμιας έλξης, θεμελιώνοντας τη Μηχανική.

Μετά την έκδοση των “Μαθηματικών Αρχών της Φιλοσοφίας της Φυσικής” και μέχρι το 1696 που έφυγε από το Κέμπριτζ, ο Νεύτων επέστρεψε ξανά στις δευτερεύουσες ασχολίες του. Μια νευρική κατάπτωση που υπέστη το 1689, τον απομάκρυνε σημαντικά από τις επιστημονικές του δραστηριότητες, ενώ συνέχισε να ασχολείται με μαθηματικά προβλήματα και με τις δημοσιεύσεις των εργασιών του.

Η επιστημονική δουλειά του Νεύτωνα γύρω από την κοσμολογική άποψη για τη βαρύτητα, κυριάρχησε στην επιστημονική κοινότητα για περισσότερο από δύο αιώνες, μέχρι την στιγμή που αναθεωρήθηκε από τον Αϊνστάιν, το 1915, με την εισαγωγή της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, την οποία έκλεινε με την αποφθεγματική φράση, “Ισαάκ Νεύτωνα, συγχώρεσε με”.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s