Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Με πρωτότυπο τίτλο Alice’s Adventures in Wonderland, στις 4 Ιουλίου του 1865 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το διάσημο αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, έργο του Βρετανού συγγραφέα και μαθηματικού, Τσαρλς Ντότζσον (Charles Lutwidge Dodgson), γνωστού ευρύτερα με το συγγραφικό ψευδώνυμο Λούις Κάρολ (Lewis Carroll).

Το βιβλίο περιγράφει με λεπτή φαντασία τις περιπέτειες ενός κοριτσιού, της Αλίκης, η οποία μετά την πτώση της σε ένα λαγούμι, περιπλανιέται σε έναν φανταστικό κόσμο. Η ιστορία χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας, μέσα από τα οποία, ο συγγραφέας καυτηριάζει γεγονότα και αντιλήψεις της εποχής του.

Ovi_greece_0716_006a

Η ιστορία της συγγραφής του παραμυθιού, ξεκινά ακριβώς τρία χρόνια πριν από την έκδοσή του, όταν στις 4 Ιουλίου του 1862, ο Κάρολ, μαζί με τον αιδεσιμότατο Ρόμπινσον Ντάκγουορθ και τις τρεις κόρες του πρύτανη Λίντελ, πραγματοποίησαν μια εκδρομή. Ο Κάρολ, προκειμένου να διασκεδάσει τα τρία κορίτσια, επινόησε μια ιστορία που αποτέλεσε τη βάση για τη συγγραφή του γνωστού παραμυθιού. Η ιστορία καταγράφηκε μετά από παρότρυνση της Άλις, του ενός εκ των τριών κοριτσιών, υπό τον τίτλο Alice’s Adventures Under Ground (Οι περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη Γη), χωρίς να προορίζεται για δημοσίευση. Αντιθέτως, έφερε μια προσωπική αφιέρωση προς την Άλις, ως δώρο Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς.

Αργότερα, ο φιλικός κύκλος του Κάρολ, μεταξύ αυτών και η μητέρα της Άλις, τον έπεισαν να δημοσιεύσει το έργο, προτείνοντάς του μάλιστα για την εικονογράφησή του, τον σερ Τζον Τένιελ, διακεκριμένο στο είδος του από τη δουλειά του στο περιοδικό Punch. Ο Τένιελ ξεκίνησε την εικονογράφηση στις 5 Απριλίου του 1864 και το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο MacMillan & Co., σε 2.000 αντίτυπα, υπό τον τελικό τίτλο Alice’s Adventures in Wonderland (Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων).

Η έκδοση αυτοχρηματοδοτήθηκε από τον Κάρολ, ενώ από πλευράς εκδοτικού οίκου η συμφωνία περιοριζόταν μόνο στην τελική παραγωγή και διανομή, επιβαρύνοντας οικονομικά τον συγγραφέα, σε περίπτωση εμπορικής αποτυχίας. Πράγματι, με παρέμβαση του εικονογράφου, που δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εκτύπωση των εικόνων, τα περισσότερα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης αποσύρθηκαν, πλήττοντας οικονομικά τον Κάρολ. Η δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε σε 4.000 αντίτυπα, με μεγάλη εμπορική επιτυχία και με το βιβλίο να παραμένει ακόμα μέχρι σήμερα, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα παιδικής λογοτεχνίας.

Τα Χριστούγεννα του 1871, εκδόθηκε η συνέχεια του βιβλίου, με την ίδια επιτυχία και με τον τίτλο Through the Looking-Glass and What Alice Found There. Ο Κάρολ ολοκλήρωσε επίσης μία ειδική έκδοση, απευθυνόμενη σε παιδιά ηλικιών από μηδέν έως πέντε ετών, με τον τίτλο The Nursery Alice. Η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε το 1890 και περιείχε το αρχικό βιβλίο γραμμένο σε απλούστερη γλώσσα και με ορισμένες από τις αρχικές εικόνες του Τένιελ, σε έγχρωμη μορφή.

Την εποχή του θανάτου του Κάρολ, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ήταν το πιο δημοφιλές βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας στην Αγγλία, ενώ μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα αποτελούσε το διασημότερο βιβλίο του είδους του στον κόσμο. Το έργο έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, το 1903.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s