Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας

Η Russian State Library (ρωσικά, Российская государственная библиотека) είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, που εδρεύει στη Μόσχα. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στη χώρα και η τέταρτη μεγαλύτερη συλλογής βιβλίων στον κόσμο.

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου του 1862, ως η πρώτη ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη της Μόσχας, με την ονομασία The Library of the Moscow Public Museum and Rumiantsev Museum ή The Rumiantsev Library, προς τιμήν του Νικολάι Πέτροβιτς Ρουμιάντσεφ (Nikolay Rumyantsev), Υπουργού των Εξωτερικών και Καγκελαρίου της Ρωσίας την εποχή που ο Ναπολέοντας εισέβαλε στη χώρα (1812). Ο Rumyantsev, έχοντας συγκεντρώσει μια τεράστια συλλογή από ιστορικά έγγραφα, σπάνια νομίσματα, χάρτες, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα που δώρισε στον λαό της χώρας του, αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα δημιουργίας του Μουσείου, που αρχικά πήρε το όνομά του και στην πορεία μετονομάστηκε σε Εθνική Βιβλιοθήκη της Μόσχας. Η βιβλιοθήκη είναι επίσης γνωστή με το παρωνύμιο “Leninka”.

Ovi_greece_0716_001a

Το Pashkov House, το κτίριο όπου αρχικά στεγάστηκε το μουσείο, έφερε στην είσοδό του την επιγραφή From count Rumyantsev for the good Enlightenment” (από τη συλλογή Rumyantsev για το καλό του Διαφωτισμού), ως φόρο τιμής για τον δωρητή. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, η συλλογή του μουσείου εμπλουτίστηκε από περαιτέρω δωρεές αντικειμένων και πολύ σύντομα, το μουσείο στέγαζε σημαντικές συλλογές δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, αντικών και εικόνων, σε σημείο τέτοιο, ώστε το Pashkov House να είναι ανεπαρκές σε χωρητικότητα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, δίπλα στο αρχικό κτίριο προστέθηκε ένα δεύτερο, για να στεγάσει κυρίως τα έργα ζωγραφικής. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι συλλογές του μουσείου μεγάλωσαν και πάλι. Μεταξύ 1922 και 1991, στη βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε τουλάχιστον ένα αντίγραφο κάθε βιβλίου που δημοσιεύθηκε στην ΕΣΣΔ, πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα υποστηρίζεται από νόμο, που ορίζει ότι για κάθε βιβλίο που εκδίδεται στη Ρωσία, είναι “υποχρεωτικό” να υπάρχει ένα αντίγραφό του στην Κρατική Βιβλιοθήκη.

Με το κτιριακό ζήτημα που προέκυψε μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1925, αποφασίστηκε η διάλυση του μουσείου και οι συλλογές διασκορπίστηκαν σε άλλα μουσεία και ιδρύματα της χώρας. Το παλαιό κτίριο, Pashkov House, μετονομάστηκε σε V. I. Lenin State Library of the USSR (Κρατική Βιβλιοθήκη Β. Λένιν) και το 1992, εκ νέου από τον Μπόρις Γιέλτσιν (Boris Yeltsin), σε Russian State Library (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας).

Η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 275 χλμ ράφια, με περισσότερα από 43 εκατομμύρια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων των 17 εκατομμυρίων βιβλίων, 13 εκατομμυρίων περιοδικών, καθώς και 350.000 παρτιτούρες και ηχητικά αρχεία, 150.000 χάρτες και άλλα. Υπάρχουν θέματα σε 247 γλώσσες του κόσμου, με τα ξένα εκθέματα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29 τοις εκατό του συνόλου της συλλογής.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s