Η σφαγή του Δοξάτου

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου του 1913, 120 Βούλγαροι ιππείς υποχωρούντων βουλγαρικών τμημάτων, περικύκλωσαν το Δοξάτο Δράμας και προέβησαν σε σφαγές κατοίκων της μαρτυρικής κωμόπολης.

Ovi_greece_0616_058aΜετά την απελευθέρωση της Καβάλας και των Σερρών, το 21ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας έλαβε την διαταγή να κατευθυνθεί προς τη Δράμα και να προβεί στην τελική εκκαθάριση της περιοχής από τους Βουλγάρους, που την κατείχαν από τον Οκτώβριο του 1912. Ήδη κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, την Παρασκευή, 28 και το Σάββατο, 29 Ιουνίου, βουλγαρικά στρατιωτικά τμήματα που υποχωρούσαν προς τη χώρα τους, προσπάθησαν να πλησιάσουν το Δοξάτο, για να το λεηλατήσουν, αλλά αποκρούστηκαν από ομάδες Ελλήνων ανταρτών. Πρωί Κυριακής της 30ης Ιουνίου όμως, μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, περικύκλωσε το Δοξάτο με σκοπό τον αφανισμό των ελληνικών πληθυσμών, χριστιανών και μουσουλμάνων και τη λεηλασία της κωμόπολης. Ως δικαιολογία προέβαλαν το επιχείρημα, ότι είχαν παρενοχληθεί από ομάδες Ελλήνων προσκόπων, εθελοντών απόμαχων του Μακεδονικού Αγώνα.

Οι επιδρομείς άρχισαν να σφαγιάζουν αδιακρίτως άνδρες και γυναίκες της περιοχής. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια του Δοξάτου και το παρέδωσαν στις φλόγες. Με τους Βουλγάρους συντάχθηκαν και αρκετοί μουσουλμάνοι του Δοξάτου, τους οποίους οι επιδρομείς κατάφεραν να πείσουν, ότι η Βουλγαρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχαν συμμαχήσει κατά της Ελλάδας. Κατά το περιστατικό, σφαγιάστηκαν 650 άνθρωποι, ενώ η πλούσια κοινότητα, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά τα σφαγή, οι υποχωρούντες επιδρομείς κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια, με πολλά λάφυρα ανεκτίμητης αξίας. Την επομένη, 1η Ιουλίου 1913, το 21ο Σύνταγμα του ελληνικού στρατού κατέλαβε αμαχητί τη Δράμα και το Δοξάτο και ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η σφαγή και η καταστροφή του Δοξάτου περιγράφηκε από ανταποκριτές του ξένου Τύπου, με τα πιο γλαφυρά χρώματα. Δημοσιογράφοι των εφημερίδων The Daily Telegraph, των Times του Λονδίνου, της Ιταλικής Il Secolo XIX, αλλά και ανταποκριτές ρωσικών φύλλων της εποχής κατέγραψαν τις φρικαλεότητες εναντίων των αμάχων με τις πιο μελανές λέξεις της δημοσιογραφίας.

Η μαρτυρική πόλη του Δοξάτου υπέστη και δεύτερη μεγάλη σφαγή, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1941, περίοδο κατά την οποία όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρισκόταν και πάλι υπό την κατοχή των Βουλγάρων, συμμάχων τότε των Γερμανών και των Ιταλών. Οι δύο σφαγές μείωσαν κατά πολύ τον πληθυσμό της περιοχής και κατέστρεψαν τον πλούσιο οικισμό της Δράμας, με αποτέλεσμα μια σημαντική κωμόπολη του Νομού να χάσει τη δυναμικότητά της.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s