Ο αποκλεισμός του Βερολίνου

Ο αποκλεισμός του Βερολίνου (24 Ιουνίου 1948 μέχρι 12 Μαϊου του 1949) ήταν μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις του Ψυχρού Πολέμου. Στις 24 Ιουνίου του 1948 – ημερομηνία έναρξης της περιόδου που διήρκησε έναν χρόνο – η Σοβιετική Ένωση έθεσε περιοριστικά μέτρα στις χερσαίες μετακινήσεις προς το Δυτικό Βερολίνο, καθιστώντας αδύνατη την προσβασιμότητα προς εκείνη την πλευρά της πόλης, στερώντας ταυτόχρονα από τους κατοίκους της τη δυνατότητα τροφοδοσίας τους από βασικά υλικά.

 

Ovi_greece_0616_031a.gifΩς Δυτικό ή καπιταλιστικό Μπλοκ (Bloc) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ορίζονται οι χώρες – σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της. Οι κυβερνήσεις του Δυτικού Συνασπισμού αναφέρονταν για τους εαυτούς τους, ως ο Ελεύθερος ή Δυτικός κόσμος. Η Γερμανία, υπό συνθήκες πολυετούς κατοχής από τη Σοβιετική Ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη τον αποκλεισμό των τομέων της που βρίσκονταν υπό τον συμμαχικό έλεγχο, όταν η Σοβιετικοί μπλόκαραν τις χερσαίες μετακινήσεις προς τους τομείς του Βερολίνου, που βρίσκονταν υπό τον Δυτικό έλεγχο των Συμμάχων και απέκλεισαν την πρόσβαση προς αυτούς.

Ήδη από τις 25 Μαρτίου του 1948, οι Σοβιετικοί είχαν εκδώσει διαταγές περιορισμού των μετακινήσεων, στρατιωτών, επιβατών και εμπορευμάτων που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών ζωνών κατοχής του Βερολίνου. Τα νέα μέτρα είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται κατά την 1η Απριλίου, μαζί με μια ανακοίνωση ότι τα φορτία δεν επιτρεπόταν να διακινούνται σιδηροδρομικώς, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια από Σοβιετικό διοικητή. Η διέλευση κάθε τραίνου ή φορτηγού, από και προς τη Δυτική πλευρά, έπρεπε να λαμβάνει άδεια από τις σοβιετικές αρχές. Στις 2 Απριλίου, με γενική στρατιωτική διαταγή, σταμάτησε η οδική μεταφορά όλων των προμηθειών προς τη Δυτική πλευρά και ορίστηκε, ότι θα πρέπει να γίνονται μέσω αέρος.

Οι Σοβιετικοί χαλάρωσαν τους περιορισμούς τους στις 10 Απριλίου, αλλά συνέχισαν  περιοδικά να διακόπτουν τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές κατά τη διάρκεια των επόμενων 75 ημερών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να προμηθεύουν τις  στρατιωτικές τους δυνάμεις με αεροσκάφη μεταφοράς φορτίων. Περίπου 20 πτήσεις την ημέρα φρόντιζαν για τη δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, μέχρι και τον Ιούνιο, προκειμένου να καλύψουν ενδεχόμενα σκληρότερα μέτρα των Σοβιετικών. Έτσι, όταν ξεκίνησε ο αποκλεισμός στις 24 Ιουνίου, τα εφόδια επαρκούσαν για 18 τουλάχιστον ημέρες, ειδικά όσον αφορά τα βασικά είδη διατροφής.

Οι Σοβιετικοί προσφέρονταν να ανακόψουν τον αποκλεισμό, εάν οι Σύμμαχοι απέσυραν το νεοεισαχθέν γερμανικό μάρκο από το Δυτικό Βερολίνο. Σε απάντηση, οι δυτικοί σύμμαχοι οργάνωσαν την αερογέφυρα του Βερολίνου, για να μεταφέρουν προμήθειες προς τους πληθυσμούς της δυτικής πλευράς της πόλης. Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα συμμετείχε το προσωπικό αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βασιλικής Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας και της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Αφρικής. Πάνω από 200.000 πτήσεις μέσα σε έναν χρόνο πέταξαν προς το Δυτικό Βερολίνο, παρέχοντας στους δυτικοβερολινέζους, μέχρι και 8.893 τόνους αναγκαίων αγαθών, όπως καύσιμα και τρόφιμα. Οι Σοβιετικοί, με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά, δεν διατάρασσαν την αερογέφυρα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοικτή σύγκρουση.

Μέχρι την άνοιξη του 1949, η ιδέα της αερογέφυρας είχε σαφή προορισμό και μετέφερε μέσα στην πόλη τις ανάλογες ποσότητες αναγκαίων αγαθών, που μέχρι τότε προμηθευόταν μέσω  τραίνων. Στις 12 Μαΐου του 1949, η ΕΣΣΔ έκανε άρση του αποκλεισμού, ο οποίος είχε όμως ήδη αναδείξει όλες τις ανταγωνιστικές ιδεολογίες και τα οικονομικά οράματα για τη μεταπολεμική Ευρώπη.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s