Η πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Στις 23 Ιουνίου του 1894, στη Σορβόννη του Παρισιού, συστάθηκε από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν (Pierre de Coubertin) η πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (International Olympic Committee – IOC ή Comité International Olympique – IOC), ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, με σκοπό την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα.

Ovi_greece_0616_054aΣ’ εκείνο το Α’ Ολυμπιακό Συνέδριο του Παρισιού του 1894, που διήρκησε από τις 16 μέχρι τις 24 Ιουνίου, συμμετείχαν 20 εκπρόσωποι από 11 χώρες, που συναποφάσισαν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με έτος έναρξης το 1896 και χώρα την Ελλάδα. Στην Επιτροπή που συστάθηκε, αποτελούμενη από δέκα μέλη, αθλητικούς παράγοντες διαφόρων χωρών, προέδρευε ο Δημήτριος Βικέλας, Γενικός Γραμματέας τότε του Κουμπερτέν. Παρά το γεγονός ότι εκείνη η Επιτροπή συγκροτήθηκε για να διοργανώσει τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες, ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος χρειαζόταν ωστόσο και η σύσταση μιας καθαρά ελληνικής επιτροπής, που να δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο, γι αυτό και ο Κουμπερτέν με τον Βικέλα επισκέφθηκαν την Αθήνα, προσπαθώντας να συσπειρώσουν τοπικούς παράγοντες και προσωπικότητες γύρω από την ιδέα. Αρχικά, ο τότε κυβερνών του χρεωκοπημένου ελληνικού κράτους, Χαρίλαος Τρικούπης, αποποιήθηκε την ιδέα, παρά τον ενθουσιασμό του κόσμου και του Τύπου. Τελικά, μια Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων συγκροτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς (1894), με πρόεδρο τον Στέφανο Σκουλούδη και Επίτιμο πρόεδρο τον τότε διάδοχο βασιλιά Κωνσταντίνο.

Δυστυχώς, ο Σκουλούδης δεν πίστεψε ποτέ στη δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας, με αποτέλεσμα η επιτροπή να διαλυθεί πολύ σύντομα. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε νέα επιτροπή, με πρωτοβουλία του διαδόχου Κωνσταντίνου και προεδρεύοντα τον ίδιο, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου του 1895, υπό τον τίτλο, “Επιτροπεία της εν Αθήναις τελέσεως των Α’ Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων”. Η επιτροπή αυτή εργάσθηκε σκληρά, αναζήτησε δωρητές και χορηγούς και τελικά κατάφερε τη διεξαγωγή των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896. Ως “Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων” συνέχισε νε λειτουργεί μέχρι το 2000, που μετονομάστηκε σε “Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή”, δεδομένης και της ανάληψης της Ολυμπιάδας, το 2004.

Την ευθύνη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πάντα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτή αποφασίζει επίσης, για την εισαγωγή ή την κατάργηση ενός αθλήματος από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Οι αγώνες της Ολυμπιάδας γιορτάζονται κάθε 4 χρόνια (θερινοί), ενώ οι χειμερινοί το 3ο έτος της Ολυμπιάδας. Κατ’ αντιστοιχία των πρώτων θερινών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, οι πρώτοι χειμερινοί γιορτάστηκαν το 1924 στο Σαμονί (Chamonix) της Γαλλίας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s