Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Από το 1982, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής,  με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου. Προτεργάτης υπήρξε ο τότε Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ (Jack Lang). Πολύ σύντομα, ο θεσμός επεκτάθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα, με πρώτο συνοδοιπόρο την Αθήνα, 1η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επί εποχής Μελίνας Μερκούρη, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν, μετατράπηκε σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν 22 χώρες.

Ovi_greece_0616_028aΚατά την ημέρα αυτή, μουσικοί κατακλύζουν δρόμους, πάρκα, πλατείες και διάφορους άλλους δημόσιους χώρους, παρουσιάζοντας συναυλίες μουσικής όλων των ειδών. Η μουσική, αρωγός για την ανάπτυξη διαπολιτισμικών ανταλλαγών και σχέσεων, φέρνει σε επαφή επώνυμους και νέους καλλιτέχνες από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, προάγοντας με τον καλύτερο τρόπο τον σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα.

Κατά το έτος 2015, οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη και στην Ευρώπη του Πολιτισμού, καθώς η ημέρα συνέπιπτε με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, που δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και με τα 30 χρόνια από την καθιέρωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που ξεκίνησε από την Αθήνα, το 1985, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Κάθε χρόνο, οι τοπικές συντονιστικές ομάδες των πόλεων που συμμετέχουν, οργανώνουν και ανακοινώνουν το πρόγραμμά τους, που περιλαμβάνει πολυάριθμες εκδηλώσεις και συναυλίες, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για το κοινό.

Το σύνθημα για τη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, μέσα στις τόσο αντίξοες συνθήκες που βιώνει η ευρωπαϊκή ήπειρος, είναι… “Ας ονειρευτούμε λίγο ξανά!

 

Πηγή: europeanmusicday.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s