Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (World Refugee Day) γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου του 2001, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πάρθηκε τον Δεκέμβριο του 2000. Αφορμή υπήρξε η επέτειος για τα 50 χρόνια από την υπογραφή της “Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων”, σύμφωνα με την οποία, η νεοσυσταθείσα τότε Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα επιφορτιζόταν με την ευθύνη μετεγκατάστασης των εκατομμυρίων Ευρωπαίων, που είχαν πληγεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, ως “πρόσφυγες” ορίζονται οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διαμείνουν στις χώρες τους, λόγω βάσιμου κινδύνου που διατρέχουν εξαιτίας της φυλής τους, του θρησκεύματός τους, της εθνικότητάς τους ή των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

notjust_gr_00002.jpgΗ Ύπατη Αρμοστεία, από το έτος ίδρυσής της, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τη δράση της αυτή έχει τιμηθεί δύο φορές με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ σήμερα, λόγω της έξαρσης που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα κατά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο σε θέματα υποστήριξης προσφύγων.

Για τους περισσότερους πρόσφυγες, η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό. Ο αριθμός αιτήσεων που δέχεται η χώρα μας για άσυλο είναι εξαιρετικά μικρός, ενώ το ποσοστό αναγνώρισης ασύλου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, αγγίζει μόλις το 1%. Δεδομένων των ολοένα και αυστηρότερων μέτρων που υιοθετούν οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους αιτούντες άσυλο, οι πρόσφυγες διαμένουν στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η διαδικασία είτε για ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία, είτε για χορήγηση αδειών προς άλλες χώρες της Ευρώπης καθίσταται εξαιρετικά χρονοβόρα, με δυσάρεστες συνέπειες προς όλες τις πλευρές.

Από τον πρώτο της εορτασμό, το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου.

 

 

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s