Τα 10 Απαγορευμένα Κλασικά Βιβλία

Την «Εβδομάδα των Απαγορευμένων Βιβλίων» το 1982, πάνω από 11.300 λογοτεχνικά βιβλία απειλήθηκαν με λογοκρισία σε σχολεία, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών. Παρακάτω θα δείτε δέκα κλασικά αριστουργήματα που έχουν επανειλημμένα απομακρυνθεί από τα ράφια όλου του κόσμου.

1. Οι περιπέτειες του Χακ Φιν, Μαρκ Τουέιν

Δεν έχουν συμφωνήσει όλοι οι Αμερικάνοι στο μεγαλείο αυτού του βιβλίου του Μαρκ Τουέιν. Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του το 1885, βιβλιοθηκονόμοι στο Κονκόρντ της Μασαχουσέτης το απέρριψαν ως «τραχύ, χονδροειδές και ανυπόφορο», και «πιο ταιριαστό για το κοινό των παραγκουπόλεων, παρά για ευφυείς, σεβάσμιους αναγνώστες». Δυο δεκαετίες αργότερα, το βιβλίο απομακρύνθηκε από τα ράφια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μπρούκλιν, επειδή «ο Χακ δεν έξυνε αλλά έγδερνε και ο Τουέιν έγραφε ιδρώτας όταν έπρεπε να γράψει εφίδρωση». Ακόμα και δυο ολόκληρους αιώνες μετά, φαίνεται πως ο Τουέιν επηρέασε τους αναγνώστες. Η ιστορία του Χακ και του Τζιμ υπήρξε 14ο στη σειρά των πιο αμφισβητούμενων βιβλίων μεταξύ 2000-2009.

2. Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης, Τζακ Λόντον

Κυνομαχίες, κακοποίηση ζώων και σκληρή γλώσσα στην ιστορία του Λόντον την εποχή του πυρετού του χρυσού στο Κλοντάικ, το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης προκαλεί τη λογοκρισία από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, το 1903. Ωστόσο, οι αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις του συγγραφέα – υπήρξε δυο φορές υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα για Δήμαρχος του Όκλαντ της Καλιφόρνια – και όχι το αίμα και η βία στο Κάλεσμα της Άγριας Φύσης ήταν που έκαναν τις φασιστικές αρχές της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1920-1930 να το κυνηγήσουν και προκάλεσαν το Ναζιστικό Κόμμα να κάψει πολλά από τα έργα του Λόντον το 1933.

3. Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, Χάρπερ Λι

Ovi_greece_0617_027d.gifΤο βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο της Χάρπερ Λι του 1960, έχει επανειλημμένα αμφισβητηθεί και απαγορευτεί στα σχολεία, μετά από καταγγελίες για φανατισμό, φυλετικών επιθημάτων και την περιγραφή ενός βιασμού. Μετά από ένα σχολικό συμβούλιο στη Βιρτζίνια, απαγορεύτηκε το 1966 με τον ισχυρισμό ότι ήταν «ανήθικη λογοτεχνία». Απαγορεύτηκε και στο Lindale του Τέξας το 1996, επειδή «έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες της κοινότητας» και απομακρύνεται επίσης από τις τάξεις του γυμνασίου του Οντάριο το 2009, λόγω της φυλετικής του γλώσσας. Από την άλλη μεριά, το σχολικό συμβούλιο στην Plaquemines Parish της Λουιζιάνα επανέφερε το μυθιστόρημα το 2013 μετά από μια απαγόρευση 12 ετών.

4. Τα Σταφύλια της Οργής, Τζον Στάινμπεκ

Οι κάτοικοι της Κομητείας του Κερν στην Καλιφόρνια, δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου με τον τρόπο που ο Στάινμπεκ περιέγραφε την περιοχή τους στο βραβευμένο με Πούλιτζερ Τα Σταφύλια της Οργής. Προβλέψιμα, το απαγόρευσαν ως δυσφημιστικό. Λιγότερο προβλέψιμη όμως υπήρξε η αντίδραση του βιβλιοθηκονόμου στο ανατολικό Σεντ Λούις του Ιλινόις, ο οποίος διέταξε την καύση των τριών αντιτύπων του βιβλίου της πόλης, επειδή «η γλώσσα του δεν είναι κατάλληλη να τη διαβάσει κανενός κόρη». Η κλασική αυτή ιστορία των μεταναστών του Dust Bowl απαγορεύτηκε επίσης και στο Κάνσας και το Μπάφαλο για το χυδαίο λόγο του και τις σεξουαλικές αναφορές. Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών αναφέρει ότι τα Σταφύλια της Οργής είχαν απαγορευτεί και στην Ιρλανδία το 1953, ενώ οι Τούρκοι βιβλιοπώλες το 1973 πέρασαν από δίκη για το βιβλίο αυτό και διάφορα άλλα που είχαν χαρακτηριστεί ως «προπαγανδιστικά και δυσμενή για το κράτος».

5. Οδυσσέας, Τζέιμς Τζόυς

Η ριζοσπαστική ιστορία του Τζέιμς Τζόυς για το ταξίδι του Λεόπολντ Μπλούμ στο Δουβλίνο, πυροδότησε μια φλογερή αντίδραση – κυριολεκτικά – και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά τη δημοσίευσή του το 1922. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο συγγραφέας Kevin Birmingham στο βιβλίο του «Το πιο επικίνδυνο βιβλίο: Η μάχη για τον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς», οι κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ και της Αγγλίας όχι μόνο απαγόρευσαν αυτό που θεωρείται σήμερα ένα αριστουργηματικό έργο, αλλά κατάφεραν και έκαψαν περισσότερα από 1.000 αντίτυπα. Μέχρις ένας ομοσπονδιακός δικαστής να αποφασίσει το 1933 ότι ο Οδυσσέας δεν ήταν άσεμνος, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να ψάχνουν λαθραία αντίγραφα του βιβλίου για να το διαβάσουν.

6. Αποχαιρετισμός στα Όπλα, Έρνεστ Χεμινγουέι

Το βιβλίο του Χεμινγουέι που κυκλοφόρησε το 1929, βασισμένο στις προσωπικές του εμπειρίες ως οδηγός ασθενοφόρου στο Ιταλικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΠ, απαγορεύτηκε από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας για σχεδόν 20 χρόνια, λόγω της περιγραφής της συντριπτικής ήττας της χώρας στη μάχη του Caporetto, καθώς και γιατί θεωρείτο αντι-μιλιταριστικό, οδηγώντας στην καύση του από τους Ναζί το 1933 ως «διεφθαρμένη ξένη επιρροή». Ακόμη και πριν από την επίσημη δημοσίευση του βιβλίου, η αστυνομία της Βοστώνης εμπόδισε τις πωλήσεις του περιοδικού του Scribner, αναγκάζοντας τον εκδότη να απαντήσει: «Η απαγόρευση της πώλησης του περιοδικού στη Βοστώνη αποτελεί ένδειξη της κακής χρήσης λογοκρισίας που στηρίζει τις αντιρρήσεις της σε ορισμένα χωρία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα και το σκοπό της ιστορίας στο σύνολό της».

7. Σφαγείο Νούμερο 5, Κουρτ Βόννεγκατ

Το μυθιστόρημα του Κουρτ Βόννεγκατ που βασίζεται στις εμπειρίες του ως αιχμάλωτος πολέμου στον Β’ ΠΠ, έχει απαγορευτεί επανειλημμένα από τα σχολεία από τον πρώτο καιρό κυκλοφορίας του το 1969. Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών αναφέρει ότι οι Νέα Υόρκη, το Οχάιο και η Φλόριντα έχουν απαγορεύσει το Σφαγείο Νούμερο 5, για τις σεξουαλικές σκηνές του, τη βία και την άσεμνη γλώσσα. Το 2011, το σχολικό συμβούλιο της Δημοκρατίας του Μιζούρι ψήφισε ομόφωνα να αφαιρέσει το βιβλίο από τα ράφια των βιβλιοθηκών εν μέσω καταγγελιών για «βλαπτικές και ασυμβίβαστες με τις βιβλικές αρχές απόψεις του». Το 1973, η σχολική συνοικία Drake της Βόρειας Ντακότα, έκαψε ακόμη και 32 αντίγραφα του μυθιστορήματος – για την απεικόνιση της συμμαχικής βομβιστικής επίθεσης της Δρέσδης το 1945 – στο φούρνο του γυμνασίου.

8. Ο Φύλακας στη Σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

Μετά τη δημοσίευσή του το 1951, το άμεσο «χτύπημα» του Σάλιντζερ για τον απογοητευμένο έφηβο Holden Caulfield δοκιμάστηκε τακτικά στα γυμνάσια ολόκληρης της χώρας, και υπήρξε « ο αγαπημένος στόχος των λογοκριτών» σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών. Αναφέρεται επίσης ότι παρέμεινε το 19ο πιο αμφισβητούμενο και λογοκριμένο βιβλίο μεταξύ του 2000 και 2009, λόγω του φανατισμού, της βλασφημίας και των σεξουαλικών αναφορών. Σύμφωνα με τη βιογραφία του Σάλιντζερ από τον Raychel Haugrud Reiff, το βιβλίο απομακρύνθηκε από το λύκειο του Issaquah της Ουάσιγκτον το 1978, αφού ένας πολίτης αναγνώρισε 785 βωμολοχίες και ισχυρίστηκε πως το βιβλίο αυτό ήταν «μέρος μιας συνολικά κομμουνιστικής πολιτικής».

9. Φύλλα Χλόης (Leaves Of Grass), Ουόλτ Ουίτμαν

Η ποιητική συλλογή του Ουίτμαν σοκάρισε την Αμερική όταν κυκλοφόρησε το 1855. Η αμεσότητα και η ειλικρίνεια με την οποία απεικονίζεται η σεξουαλικότητα και τα ομοφυλοφιλικά του υπονοούμενα παραήταν «προχωρημένα» για την Βικτωριανή εποχή. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Γέιλ Noah Porter, πίστευε ότι τα Φύλλα Χλόης είναι το λογοτεχνικό ισοδύναμο του «περπατώ γυμνός στους δρόμους». Σχεδόν κάθε αμερικανική βιβλιοθήκη αρνήθηκε να αγοράσει αντίγραφο και το βιβλίο κόστισε ακόμη και τη δουλειά του Ουίτμαν ως υπάλληλος στο Γραφείο Ινδικών Υποθέσεων το 1865, αφού το διάβασε ο γραμματέας του εσωτερικού James Harlan και το βρήκε άσεμνο και ανήθικο.

10. Χάρι Πόττερ, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

Δύσκολα στις μέρες μας η λογοτεχνία πέφτει θύμα λογοκρισίας. Όσο γρήγορα η σειρά της Ρόουλινγκ χτύπησε την κορυφή, τόσο γρήγορα ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων από οργισμένους γονείς μεταξύ του 2000 και 2009, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών. Τα βιβλία θεωρείται πως προωθούν το σατανισμό, και την ενδοοικογενειακή βία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s