Η Ημέρα του Μπλουμ

Η 16η Ιουνίου του 1904 είναι η μέρα έναρξης της σχέσης του Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce με τη Nora Barnacle, μετέπειτα σύζυγό του, κατά την οποία ο συγγραφέας δρομολόγησε επίσης το μυθιστόρημά του, με τίτλο Ulysses (Οδυσσέας).

Ο Οδυσσέας είναι ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα έργα του Joyce και ταυτόχρονα, από τα πιο αντιπροσωπευτικά λογοτεχνικά δείγματα του μοντερνισμού. Από τον Μάρτιο του 1918 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1920, το μυθιστόρημα δημοσιευόταν τμηματικά στο αμερικανικό περιοδικό The Little Review. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 1922, δημοσιεύθηκε ολόκληρο στο Παρίσι, από τη Sylvia Beach και κρίθηκε ως “επίδειξη και συνάθροιση όλων των στοιχείων του κινήματος”.

Ovi_greece_0616_021a.gifΟ Οδυσσέας, που δανείζεται τον τίτλο του από τον ομώνυμο ήρωα του Ομήρου, εξιστορεί τις περιηγήσεις και τις συναντήσεις του Leopold Bloom στο Δουβλίνο, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας, της 16ης Ιουνίου, μέσα από μια σειρά παραλληλισμών ανάμεσα στο ίδιο το μυθιστόρημα και στην Οδύσσεια του Ομήρου. Ο Joyce στήνει δομικές αντιστοιχίες μεταξύ των χαρακτήρων και των εμπειριών τους: ο Leopold Bloom αντιστοιχείται με τον Οδυσσέα, η Molly Bloom με την Πηνελόπη, ο Stephen Dedalus με τον Τηλέμαχο. Επιπλέον, παραλληλίζονται γεγονότα και καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δουβλίνο του πρώιμου εικοστού αιώνα του μοντερνισμού, καθώς και η σχέση της Ιρλανδίας με τη Μεγάλη Βρετανία. Το μυθιστόρημα μιμείται τα μητρώα των αιώνων της αγγλικής λογοτεχνίας και είναι ιδιαίτερα υπαινικτικό.

Από εκεί και μετά, προς τιμήν του Ιρλανδού λογοτέχνη και του έργου του, η 16η Ιουνίου γιορτάζεται παραδοσιακά με την ονομασία “Bloomsday”. Το όνομα προέρχεται από τον ήρωα του Joyce, τον Leopold Bloom, πρωταγωνιστή του Οδυσσέα, ενώ ο συγγραφέας επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ως ημέρα πρώτου του ραντεβού με τη μετέπειτα σύζυγό του, Νόρα.

Η πρώτη αναφορά για τον εορτασμό της Bloomsday γίνεται μέσα σε μια επιστολή του Joyce που απευθύνεται στη Miss Weaver, με ημερομηνία 27 Ιουνίου 1924. Στο Δουβλίνο, την ημέρα εορτασμού της συγκεκριμένης επετείου πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αναγνώσεις αποσπασμάτων από το έργο του Joyce, δραματοποιήσεις και διάφορες άλλες εορταστικές δράσεις. Εκατοντάδες Δουβλινέζοι ξεχύνονται στους δρόμους, πολλοί από αυτούς με ενδυμασίες όπως εκείνες των χαρακτήρων του βιβλίου.

 

Ovi_greece_0616_021a.gif

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s