Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Στις 12 Ιουνίου του 1942, ο Όττο Φρανκ, πατέρας της Άννας Φρανκ, χάρισε στην κόρη του τη “Ημερολόγιό” της, ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της…

Ovi_greece_0616_014aΛίγες μέρες νωρίτερα, η Άννα είχε δείξει στον πατέρα της σε μια βιτρίνα ένα βιβλίο, ντυμένο με κόκκινο και λευκό καρό ύφασμα και μια μικρή κλειδαριά στο μπροστινό μέρος. Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για ημερολόγιο, αλλά για ένα autograph book, ένα είδος λευκώματος όπως παραδοσιακά αποκαλούσαν τα βιβλιόδετα σημειωματάρια, στα οποία φίλοι και συμμαθητές αντάλλασσαν μεταξύ τους, στίχους, ποιήματα, προσωπικά μηνύματα, μικρά λογοτεχνικά κομμάτια ή άλλου τύπου αναμνηστικά σημειώματα, τα οποία υπέγραφαν, είτε με την υπογραφή τους, είτε με κάποιο ψευδώνυμο.

Ο Όττο Φρανκ αποφάσισε να ικανοποιήσει την επιθυμία της κόρης του, που ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί ως ημερολόγιο λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 20 Ιουνίου του 1942. Σε αυτό καταγράφει όλες τις προσωπικές εφηβικές της σκέψεις, προβληματισμούς και όνειρα για το μέλλον, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Καταγράφει όμως εξίσου και όλες τις αλλαγές που συνέβησαν στις Κάτω Χώρες, μετά την επιβολή της γερμανικής Κατοχής. Από αυτό το ημερολόγιο της Άννας, που αργότερα εκδόθηκε σε βιβλίο και έγινε παγκοσμίως γνωστό με τον τίτλο Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, πληροφορούμαστε για τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στους εβραϊκής καταγωγής πληθυσμούς της Ολλανδίας από τους Γερμανούς. Μεταξύ αυτών ήταν και η απαγόρευση,  από τις 8 Ιανουαρίου του 1941, της πρόσβασής τους σε κινηματογραφικές αίθουσες, γεγονός που είχε στενοχωρήσει ιδιαίτερα το κινηματογραφόφιλο νεαρό κορίτσι, που ονειρευόταν να ασχοληθεί με την ηθοποιία. Στις πρώτες επίσης σημειώσεις της Άννας καταγράφεται και η λύπη της για τον θάνατο της γιαγιάς της, στις αρχές του 1942, έτους έναρξης συγγραφής του ημερολογίου της.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s