1984

Το Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα ή απλώς 1984, με πρωτότυπο αγγλικό τίτλο  Nineteen Eighty-Four, είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ (George Orwell) και θεωρείται βιβλίο-σταθμός στην πολιτική σκέψη του 20ου αιώνα.

Ovi_greece_0616_008aΟ συγγραφέας έγραψε το βιβλίο του το 1948, εμπνεόμενος τον τίτλο του από τον αναριθμητισμό των δύο τελευταίων ψηφίων του έτους συγγραφής του, το βιβλίο όμως εκδόθηκε για πρώτη φορά έναν χρόνο αργότερα, στις 8 Ιουνίου του 1949.

Πρόκειται για την ιστορία του Γουίνστον Σμιθ (Winston Smith), ενός ανθρώπου που επιβιώνει στο εφιαλτικό περιβάλλον της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται υπό απολυταρχικό καθεστώς και σε διαρκή πόλεμο με δυο υπερδυνάμεις. Όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση, κάτω από τη δημόσια επιτήρηση και χειραγώγηση της κυβέρνησης, που διώκει οποιαδήποτε μορφή έκφρασης της ελεύθερης σκέψης. “Thought crime” είναι η αγγλική έκφραση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το βαθμό “εγκληματικότητας” κάποιου απέναντι στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης.

Το πολιτικό σύστημα – το κατ’ ευφημισμόν σοσιαλιστικό – αυτής της απανταχού παρούσας κυβέρνησης, συναποτελούμενης από μια προνομιούχα ελίτ των ολίγων που προέρχονταν από το εσωτερικό του “κόμματος”, συνοψίζεται στα χέρια του Big Brother, του “Μεγάλου Αδελφού”, αρχηγού του κόμματος, που απολαμβάνει τη λατρεία των γύρω του και επιδιώκει την απόλυτη εξουσία, χωρίς να ενδιαφέρεται για το καλό των άλλων. Ο Γουίνστον Σμιθ, ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, είναι μέλος του κόμματος και εργάζεται γι αυτό στο Υπουργείο Αλήθειας, υπεύθυνο για την προπαγάνδα και τον ιστορικό ρεβιζιονισμό. Δουλειά του Σμιθ είναι να ξαναγράψει άρθρα εφημερίδων του παρελθόντος, υποστηρίζοντας τις γραμμές του κόμματος και διαστρεβλώνοντας, πλαστογραφώντας και παραποιώντας την ιστορική αλήθεια, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αρχειακή απόδειξη ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα. Ο Σμιθ είναι ικανός και επιμελής υπάλληλος, αλλά μέσα του μισεί το κόμμα και ονειρεύεται τη στιγμή της εξέγερσης κατά του Big Brother.

Το αριστουργηματικό έργο του Όργουελ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και επηρέασε σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Πολλοί από τους όρους και τις εκφράσεις που έχει χρησιμοποιήσει στο έργο του ο συγγραφέας, παρέμειναν στη γλώσσα ως σημειολογικές έννοιες, υποδηλώνοντας το καθεστώς παρακολούθησης, τη μυστική επιτήρηση, τις πράξεις χειραγώγησης, την παραποίηση της Ιστορίας, όπως οι εκφράσεις Big Brother is watching you, Thought crime, Doublethink και άλλες, που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση από την κυκλοφορία του βιβλίου και μετά.

Το 2005, το βιβλίο επιλέχθηκε από το περιοδικό TIME ως ένα από τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα της περιόδου μεταξύ 1923 και 2005.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s