Το πρώτο Πανεπιστημιακό Μουσείο

Στις 6 Ιουνίου του 1683, έκανε τα εγκαίνιά του το Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, το πρώτο σε παγκόσμια κλίμακα, Πανεπιστημιακό Μουσείο.

Το Ashmolean Museum Τέχνης και Αρχαιολογίας (Ashmolean Museum of Art and Archaeology) της Beaumont Street, στην Οξφόρδη της Αγγλίας, θεωρήθηκε ως το πρώτο στον κόσμο Πανεπιστημιακό Μουσείο, καθώς συγκέντρωνε ένα αρχειακό υλικό, που σκοπό είχε να προαγάγει τη διδασκαλία και την έρευνα στο πλαίσιο ενός ιδρύματος ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Το πρώτο του κτίριο ανεγέρθη μεταξύ 1678-1683,  για να στεγάσει μια προσωπική συλλογή αντικειμένων του Elias Ashmole, που ο ίδιος δώρισε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 1677. Ο Ashmole είχε συγκεντρώσει για τον εαυτό του μια συλλογή διαφόρων αντικειμένων, που συμπεριελάμβανε από παλαιά νομίσματα και βιβλία, μέχρι γκραβούρες, γεωλογικά και ζωολογικά δείγματα (ένα εκ των οποίων ήταν το βαλσαμωμένο σώμα του τελευταίου Dodo,  ενός εξαφανισμένου είδους πουλιού, από την Ευρώπη). Το πρώτο κτίριο ήταν γνωστό και ως Παλαιό Ashmolean.

Ovi_greece_0616_038a

Μετά από τα διάφορα αντικείμενα που μετακινήθηκαν σε νέα μουσεία, το Παλαιό Ashmolean χρησιμοποιήθηκε ως χώρος γραφείων για το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary). Από το 1924, το κτίριο έχει καθιερωθεί ως το Μουσείο της Ιστορίας της Επιστήμης, με εκθέσεις συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικών τίτλων που είχαν παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από τον Lewis Evans, μεταξύ αυτών και τη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή αστρολάβων.

Το παρόν κτίριο χρονολογείται μεταξύ 1841-45. Σχεδιάστηκε σε κλασικό στυλ, από τον Charles Cockerell και εδρεύει στη Beaumont Street. Μια πτέρυγα του κτιρίου, γωνία Beaumont & St Giles’ Street, φιλοξενεί το Taylor Institut, τη Σχολή Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου. Ανεγέρθη μεταξύ 1845 – 1848 και είναι επίσης κατασκευή του Charles Cockerell, σε αρχιτεκτονική αρχαιοελληνικού ιωνικού ρυθμού.

Το κεντρικό κτίριο του μουσείου περιλαμβάνει τεράστιες συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων έργων ζωγραφικής της προ-ραφαηλικής εποχής, φαγεντιανών αγγείων και αγγλικών ασημιών. Το Τμήμα Αρχαιολογίας περιλαμβάνει το κληροδότημα του Άρθουρ Έβανς, με ευρήματα της μινωικής εποχής από τις ανασκαφές του στην Κρήτη, καθώς και μια εκτενή συλλογή αρχαιοτήτων από την Αρχαία Αίγυπτο και το Σουδάν. Στο κτίριο στεγάζεται επίσης το Griffith Institut, ένα Ινστιτούτο για τη προώθηση της Αιγυπτιολογίας.

Το 2009, το μουσείο επαναλειτούργησε μετά από μια σημαντική αναδιαμόρφωση. Το 2011, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας νέας γκαλερί με επίκεντρο την Αίγυπτο και τη Νουβία. Έναν χρόνο αργότερα, το 2012, το μουσείο έλαβε χρηματοδότηση 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων, από το Ίδρυμα Andrew W. Mellon, για τη θέσπιση ενός νέου πανεπιστημιακού προγράμματος, με σκοπό τη διερεύνηση νέων δρόμων για τη χρήση των συλλογών του μουσείου στη διδασκαλία του Πανεπιστημίου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s