Η κυρά της λίμνης

-Είναι αξιοπερίεργο το πόσο αυτοαναιρετική σκέψη έχετε κάποιοι άνθρωποι. Θα σας ρωτήσουν, “πιστεύεις στον Θεό;’”… ‘’Ναι’’, θα απαντήσετε με στόμφο …Πιστεύω! Θα σας ρωτήσουν, “Πιστεύεις στα φαντάσματα;’’… Θα γελάσετε μαζί τους λες και σας είπαν το πιο πετυχημένο ανέκδοτο με ύφος George Carlin σε stand up comedy .

Αφού πιστεύεις στον Θεό, πώς γίνεται να μην πιστεύεις στον κόσμο που έχει πλάσει για τη μετά θάνατον ζωή σου; Πώς γίνεται να μην πιστεύεις στο αντίθετο του; Σε φαντάσματα, πνεύματα, δαίμονες και στοιχειά; Κι από την άλλη αν δε πιστεύεις σε Θεούς, τι σε κάνει να πιστεύεις σε φανταστικά πλάσματα άλλου τύπου ρε Πηνελόπη;

– Το ότι τα είδα, ίσως;

– Κορίτσι μου όμορφο σύνελθε, σε παρακαλώ. Τι είδες; Είσαι απλά επηρεασμένη από τους μύθους που σου τσαμπουνούσαν όταν ήσουν μικρή. Είσαι και περισσότερο ευαίσθητη λόγω της εγκυμοσύνης. Ε, τι άλλο θέλεις; Οι ορμόνες σου φταίνε!

-Πέτρο κοφ’ το αυτό με τις ορμόνες πια, εντάξει; Μη με εκνευρίζεις.  Δε σου είχα πει ποτέ τι συνέβη πραγματικά γιατί το θεωρούσα κάτι που απλά έπρεπε να μείνει στο παρελθόν. Έπεισα τον εαυτό μου να μην πιστεύει τίποτα ώστε να συνεχίσω ήρεμη τη ζωή μου. Όμως μετά τα σημερινά, δεν μπορώ να το ξεχάσω. Πρέπει να σου μιλήσω γιατί θα σκάσω.

-Ωραία λοιπόν… Είμαι όλος αυτιά. Πες μου την ιστορία σου με κάθε λεπτομέρεια.
~~~
Ovi_greece_0617_001a.gifΌλα ξεκίνησαν με μια καινούρια κοπέλα που είχε έρθει στο σχολείο μας. Ήμασταν τρίτη λυκείου τότε και όπως καταλαβαίνεις οι περισσότεροι είχαν το μυαλό τους στο πώς θα περάσουν σε κάποια σχολή της αρεσκείας τους και όχι στο πώς θα κάνουν νέες φιλίες. Κι η Άλκηστις… Αυτό ήταν το όνομα της … Ήταν μυστήριο πλάσμα. Χαμηλών τόνων, μαζεμένη, κλειστός χαρακτήρας. Σπάνια την έβλεπες να συμμετέχει στην αίθουσα και ακόμα πιο σπάνια να χαμογελάει.

Εγώ, λοιπόν, είπα να της δώσω μια ευκαιρία επειδή δε θα ήθελα να είμαι στη θέση της. Δεν είναι εύκολο να είσαι σε έναν ξένο τόπο, με άγνωστους ανθρώπους γύρω σου και να νιώθεις αόρατη στη χώρα των ορατών, ξέρεις. Έτσι, με τη τότε φίλη μου, την Όλγα, της προτείναμε κάποια στιγμή, να πάμε μετά το μάθημα για καφέ. Δέχτηκε και από τότε γίναμε αχώριστες. Στο σχολείο μας αποκαλούσαν ‘’Η Αγία Τριάδα’’. Η Όλγα, σε αντίθεση με την Άλκηστη, ήταν πολύ ατίθαση. Της άρεσε να είναι το επίκεντρο των πάντων, δεν έδινε καμία σημασία στο διάβασμα και όλη την ώρα ασχολούνταν και με κάποιο διαφορετικό αγόρι. Τους άλλαζε σαν τα πουκάμισα. Εμένα δε με ενοχλούσε ιδιαιτέρως αυτό, διότι ήμουν πάντα της νοοτροπίας ότι με τους φίλους σου δε θα ταιριάζεις ποτέ απόλυτα, οπότε, από το να προσπαθείς να τους αλλάξεις και να υπάρχουν τριβές, καλύτερα να τους αγαπάς με τα ελαττώματά τους. Η Άλκηστις όμως, συχνά έδειχνε να ενοχλείται από την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Όλγας, χωρίς, βεβαίως, να δημιουργεί κάποιο θέμα.

Μη στα πολυλογώ… Έφτανε η περίοδος της εξεταστικής και κανονίσαμε πριν αρχίσει, να πάμε για ένα βράδυ να κατασκηνώσουμε στη λίμνη του χωριού μας. Να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να πάρουμε δύναμη για το δύσκολο μήνα που θα διανύαμε.

Εννοείται ότι είπαμε ψέματα στους δικούς μας ότι θα μείνουμε η μια στο σπίτι της άλλης και τα είχαμε σχεδόν όλα τακτοποιημένα . Το μόνο μας θέμα ήταν με τη σκηνή. Καμιά μας δεν είχε.  Η Όλγα λοιπόν, μας πρότεινε να έρθει το τότε αγόρι της, με τον φίλο του μαζί μας, γιατί εκείνοι διέθεταν σκηνές. Εγώ δέχτηκα. Η Άλκηστις δε το σχολίασε καν.

Το απόγευμα του Σαββάτου είχαμε φτάσει ήδη στη λίμνη, είχαμε στήσει τις σκηνές μας και καθόμασταν γύρω από τη φωτιά που ανάψαμε παίζοντας παιχνίδια, τύπου ‘’Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο’’. Κάποια στιγμή, η Όλγα με τον δικό της, μας άφησαν για να πάνε μια βόλτα . Σ’ εμένα δε φάνηκε περίεργο, όμως η Άλκηστις σκοτείνιασε απότομα. Κι όσο περνούσε η ώρα τόσο πιο πολύ δε μιλιόταν. Όταν δε, επέστρεψαν τα παιδιά ,πετάχτηκε απότομα από τη θέση της και μπήκε στη σκηνή, δίχως καν να καληνυχτίσει . Μετά από αυτό, ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος…. Το διαλύσαμε όλοι και πήγαμε για ύπνο… Υποσχεθήκαμε, όμως, να επαναλάβουμε τη βραδιά μετά το πέρας της εξεταστικής, αφού θα έχουμε μάθει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Έτσι κι έγινε. Δυο μήνες μετά ήμασταν στο ίδιο σημείο, η ίδια παρέα και με καλύτερη διάθεση αυτή τη φορά. Η Άλκηστις συμπεριφερόταν λίγο μυστήρια, ως συνήθως, αλλά η χαρά μας που ξεμπερδέψαμε από το σχολείο επισκίαζε κάθε σύννεφο αρνητισμού . Η βραδιά κυλούσε όμορφα μέχρι που η συζήτηση πήγε στις σχολές που πιάσαμε. Η Όλγα απηυδισμένη από τον ενθουσιασμό μας για τα μελλοντικά μας σχέδια και για το ότι μπήκαμε εκεί που θέλαμε, ενώ εκείνη δε πέρασε πουθενά, αποφάσισε να τραβήξει, άλλη μια φορά, τα βλέμματα πάνω της.’’ Είμαι έγκυος ‘’, είπε.

Μείναμε όλοι στήλη άλατος, αλλά περισσότερο από όλους μας, το αγόρι της. Μόνο η Άλκηστις δεν έστρεψε τα μάτια της πάνω στην Όλγα. Συνέχισε να κοιτάζει τη φωτιά, ενώ ένα μειδίαμα ζωγράφισε τα χείλη της. ‘’Ναι… Καλά ακούσατε. Όσο εσείς θα τρώτε τα χρόνια σας στα θρανία, εγώ θα παίζω με μια ζωντανή κούκλα, που θα αγαπάει μόνο εμένα’’ ,συνέχισε. Το αγόρι της ,αποσβολωμένο, της είπε ‘’Δεν πιστεύω να μιλάς σοβαρά! Αυτό το μωρό θα το ρίξεις. Δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό για να αποφασίζεις και να διατάζεις έτσι εύκολα. Παίζεται κι η δική μου ζωή εδώ πέρα. ’’ Η Όλγα παρέμεινε ανένδοτη κι έτσι το αγόρι της με τον φίλο του σηκώθηκαν κι έφυγαν. Ήταν η τελευταία φορά που τους είδα.

Όταν μείναμε οι τρεις μας, η Άλκηστις, ενώ ως τότε δεν είχε βγάλει άχνα, ξεκίνησε να λέει μια ιστορία, εξακολουθώντας να έχει τα μάτια της καρφωμένα στη φωτιά. Τα λόγια της ήταν τα εξής:

Κάποτε στον τόπο που έμενα, κατοικούσε μια πολύ όμορφη και άμυαλη κοπέλα. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να επιβεβαιώνεται μέσω πολλών αντρών, για να καθησυχάζει την ανασφάλειά της. Βλέπετε προερχόταν από πολλή αυστηρή, πατριαρχική οικογένεια και όλο αυτό ήταν η αντίδρασή της στο σκληρό κατεστημένο του πατέρα της. Έμεινε έγκυος. Δεν ήξερε καν τίνος ήταν το παιδί. Όταν άρχισε να φουσκώνει η κοιλιά της, δεν μπορούσε να το κρατάει πια μυστικό. Το είπε στους γονείς της. Ο πατέρας της, αφηνιασμένος , την πήγε στη λίμνη του χωριού μας και την έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια.  Από τότε λένε ότι η κοπέλα έγινε το στοιχειό αυτής και κάθε άλλης λίμνης. Ονομάστηκε ‘’Κυρά της λίμνης’’. Την έχουν ακούσει, πολλάκις, να θρηνεί για το χαμό του παιδιού και των νιάτων της. Αν έχει φεγγαρόλουστη βραδιά και νηνεμία, το κλάμα της γίνεται ουρλιαχτό, επειδή δεν αντέχει να βλέπει το πονεμένο, κάτωχρο, είδωλό της στα νερά της λίμνης. Όσοι άντρες και γυναίκες την έχουν δει, την περιγράφουν ως ένα αιθέριο αερικό. Μόνο όσες κουβαλάνε παιδί στα σπλάχνα τους, έχουν διαφορετική άποψη. Εκείνες, την περιγράφουν ως ένα καταραμένο, μίζερο στοιχειό. Ο μύθος λέει ότι σε όσες από αυτές τις γυναίκες κλείσει το μάτι, χάνουν το παιδί τους γιατί δεν είναι ικανές να γίνουν άξιες μάνες…
~~~
Μόλις τέλειωσε την ιστορία της, έκλεισε το μάτι της στην Όλγα κι έφυγε ολομόναχη μέσα στη νύχτα. Η Όλγα έχασε τις αισθήσεις της.  Δε ξαναείδαμε ούτε την Άλκηστις, έκτοτε. Η Όλγα ακριβώς ένα μήνα μετά έχασε το παιδί. Εισήχθη στο νοσοκομείο με ακατάπαυστη αιμορραγία και κάθε βράδυ έβλεπε εφιάλτες με την Άλκηστη να της κλείνει το μάτι. Ξέρεις τι σημαίνει το ‘’Άλκηστις’’, Πέτρο; Προέρχεται από το Αλκή και το Εστία και σημαίνει ‘’η χάρη της οικογένειας’’. Ξέρεις πως παρουσιάζεται η Άλκηστις στην Ιλιάδα του Ομήρου; <<  Δια γυναικών ,Άλκηστις Πελιάο θυγατρών είδος αρρίστην >>. Η θειότερη των γυναικών, Άλκηστις εκ των θυγατέρων του Πελία, η ωραιότερη στη μορφή.

Μετά από τόσα χρόνια τη συνάντησα κι εγώ σήμερα, Πέτρο. Πήγα βόλτα στη λίμνη με τη μητέρα μου για να ξεπιαστώ και την είδα σε απόσταση… Διαφορετική η μορφή της. Μίζερη και στοιχειωμένη όπως την περιέγραφαν αλλά όμορφη όπως πάντα … Να μου χαμογελάει. …

Αναστασία Τσιτσιριδάκη

********************************************

To διήγημα της Αναστασίας Τσιτσιριδάκη,
συμπεριλαμβάνεται στο πέμπτο τεύχος του ArsOvi που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:

Ovi_greece_0517_004a.gif

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η κυρά της λίμνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s