Η υποστολή της σβάστικας

Καθισμένοι στο Ζάππειο, φοιτητικό στέκι της Αθήνας του ’41, ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος κοιτάζουν τις ακτίνες του ήλιου να παιχνιδίζουν στον βράχο της Ακροπόλεως, μέσα από τη γερμανική σβάστικα. Έναν ολόκληρο μήνα, από τις 27 Απριλίου του ’41 που η πόλη είχε παραδώσει τα κλειδιά της στα γερμανικά στρατεύματα, συζητήσεις επί συζητήσεων δεν κατέληγαν σε κανένα λογικό συμπέρασμα, ειδικά μετά από τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στα αλβανικά σύνορα. Η γερμανική Κατοχή ήταν το πιο οξύμωρο που θα μπορούσε να συμβεί, μετά από τη νίκη των Ελλήνων εναντίων των Ιταλών.

Οι δυο νεαροί, μόλις απόφοιτοι Γυμνασίου τότε και στις αρχές της φοιτητικής τους ζωής, δεν αναζητούσαν μια πράξη απλή κι ασήμαντη. Αναζητούσαν κάτι με ιδεολογική σημασία, με συμβολικό χαρακτήρα, κάτι που θα έκανε “θόρυβο”. Κι εκείνο το σούρουπο, κοιτάζοντας προς την Ακρόπολη, γεννήθηκε η ηρωική ιδέα. Ένα σχέδιο μεγαλεπήβολο και παράτολμο: Να σκαρφαλώσουν στον Ιερό Βράχο και με κάθε κίνδυνο να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία.

Ovi_greece_0516_058a

Οι δυο νεαροί φοιτητές οργανώνουν μεθοδικά το σχέδιό τους, αρχίζοντας από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Μελετούν όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμα σε σχέση με την Ακρόπολη. Χάρτες, τρύπες, σπηλιές, περάσματα και με μοναδικά τους όπλα ένα φαναράκι και ένα μαχαίρι, αποφασίζουν την υλοποίηση του σχεδίου τους.

Το πρωί της 30ης Μαΐου του 1941, το ραδιόφωνο διατυμπάνιζε ότι η Κρήτη είχε πέσει και οι Γερμανοί πανηγύριζαν για τη μεγάλη τους επιτυχία. Γλέζος και Σάντας αποφασίζουν να δράσουν το ίδιο βράδυ, δίνοντας ένα αποφασιστικό χτύπημα στο γόητρο των κατακτητών.

Ακολουθώντας το σχέδιό τους, οι δυο 18χρονοι φοιτητές φτάνουν στο σημείο. Για καλή τους τύχη δεν υπήρχε φρουρός. Σκαρφαλώνουν στον ιστό και γκρεμίζουν την τεράστια σημαία. Κόβουν και κρατούν ο καθένας τους από ένα κομματάκι σαν ενθύμιο της πράξης τους, παραχώνουν τη σημαία στο πηγάδι που υπάρχει κοντά στον Παρθενώνα, καλύπτοντάς την με πέτρες και χώματα και παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους, τοίχο – τοίχο, καθώς είχε λήξει η ώρα που επιτρεπόταν η κυκλοφορία στους δρόμους.

Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας, οι γερμανικές αρχές θα μείνουν εμβρόντητες από την ενέργεια. Η σημαία με τη σβάστικα θα αντικατασταθεί στις 11 το πρωί. Οι άντρες της γερμανικής φρουράς θα εκτελεστούν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους και ευτυχώς, οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου θα αφεθούν ελεύθεροι κι ανέγγιχτοι μετά τις πρώτες ανακρίσεις. Ο Γλέζος και ο Σάντας φρόντισαν επί τούτου να αφήσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα, για να μην ενοχοποιηθεί κανείς άλλος στη θέση τους.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη στις 30 Μαϊου του 1941, αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση που είχε αντίκτυπο όχι μόνο στο ηθικό των Ελλήνων, αλλά και παγκοσμίως. Η συμβολική αυτή πράξη αποτέλεσε ουσιαστικά την έναρξη του αντιστασιακού αγώνα.

Εξιστορώντας στον Ηλία Πετρόπουλο το εγχείρημα της υποστολής της χιτλερικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης, ο Λάκης Σάντας είχε πει: “Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε… το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ’ αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας”.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s