Αγία Πετρούπολη

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1991, το Λένινγκραντ μετονομάζεται για μια ακόμη φορά, ανακτώντας την αρχική του ονομασία ως Saint Petersburg (ρωσικά: Санкт-Петербу́рг).

Η ιστορική πόλη, χτισμένη στην κεφαλή του Κόλπου της Φινλανδίας, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέβα και αποτελεί σημαντικό ρωσικό λιμάνι στη Βαλτική Θάλασσα. Ιδρύθηκε στις 27 Μαϊου του 1703, από τον τότε τσάρο της Ρωσίας,  Μεγάλο Πέτρο, με όραμα να αποτελέσει το “παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη”.

Κατά τις περιόδους 1713 – 1728 και 1732 – 1918, η Αγία Πετρούπολη ήταν η αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Το 1914, η πόλη μετονομάστηκε για πρώτη φορά από Saint Petersburg σε Petrograd (ρωσικά: Петрогра́д), καθώς, σύμφωνα με πηγές, η λέξη Petersburg θύμιζε περισσότερο γερμανική ονομασία και οι Γερμανοί, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν αντίπαλοι με τους Ρώσους. Μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, η πόλη ήταν πρωτεύουσα του αχανούς κράτους. Το 1918, τα κεντρικά όργανα της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν στη Μόσχα.

Ovi_greece_0916_006a

Στις 26 Ιανουαρίου του 1924, πέντε μέρες μετά το θάνατο του Λένιν, η πόλη μετονομάστηκε για άλλη μια φορά, από Petrograd σε Leningrad (ρωσικά: Ленингра́д), ονομασία την οποία και κράτησε για πολλές δεκαετίες και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 12 Ιουνίου του 1991, ταυτόχρονα με τις πρώτες ρωσικές προεδρικές εκλογές, οι αρχές ξεκίνησαν προετοιμασία για τη διοργάνωση δημοτικών εκλογών, σε συνδυασμό με ένα δημοψήφισμα ως προς την ονομασία που τελικά θα διατηρούσε η πόλη. Έτσι, στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η πόλη ανέκτησε την αρχική ονομασία ως Saint Petersburg.

Το Κέντρο όπως και πολλά προάστια της Αγίας Πετρούπολης έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ολόκληρη η πόλη, συγκεντρώνοντας μια σειρά μεγαλοπρεπών κτιρίων μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής με εξαιρετικές λεπτομέρειες, που συμπληρώνονται από κήπους και πάρκα, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία και φυσικά, από το στολίδι της, το Μουσείο Ερμιτάζ, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, αποκαλείται από πολλούς και “Πρωτεύουσα του Βορρά”.

Τα πολυάριθμα κανάλια του ποταμού Νέβα που τη διαρρέουν, έχουν προσδώσει επίσης στην Αγία Πετρούπολη, το προσωνύμιο “Βενετία του Βορρά” ή “Πόλη των 300 γεφυρών”, παρόλο που στην πραγματικότητα έχει περισσότερες από οκτακόσιες. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι “λευκές νύχτες” του Ιουνίου, κατά τις οποίες ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ, φαινόμενο που οφείλεται στη θέση της κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, στο ίδιο σχεδόν γεωγραφικό πλάτος με τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s