Η ταφή του Βίκτωρος Ουγκώ

Ovi_greece_0516_047a

Στην πατρίδα του, η λογοτεχνική του φήμη ξεκινούσε αρχικά από την ποίησή του, για να την ακολουθήσουν τα μυθιστορήματά του και τα δραματικά του έργα. Εκτός Γαλλίας, τα πιο γνωστά του έργα ήταν Les Misérables (Οι Άθλιοι) και Notre-Dame de Paris (Η Παναγία των Παρισίων), καθώς επίσης και περισσότερα από 4.000 σχέδια, στα οποία κατέθετε τις θέσεις του πάνω σε διάφορα κοινωνικά θέματα, μεταξύ αυτών και για την κατάργηση της θανατικής ποινής και μέσω των οποίων γνώρισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Ο Ουγκώ, αν και αφοσιωμένος βασιλόφρων κατά την εποχή της νεότητάς του, άλλαξε με την πάροδο του χρόνου και έγινε ένας παθιασμένος υποστηρικτής του ρεπουμπλικανισμού. Καθώς ωρίμαζε, το έργο του άγγιζε τα περισσότερα από τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όπως επίσης, και τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του.

Εξέχουσα προσωπικότητα, τιμήθηκε πολύ από τη χώρα του. Το 1878, έτος που συμπλήρωνε το 80ο έτος της ηλικίας του και ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, διοργανώθηκε προς τιμήν του μια από τις μεγαλύτερες παρελάσεις στη γαλλική ιστορία, εκδήλωση που δεν είχε οργανωθεί ποτέ μέχρι τότε σε ζώντα συγγραφέα. Η παρέλαση διέσχισε τη λεωφόρο d’ Eylau κάτω από τα Ηλύσια Πεδία, όπου ζούσε ο συγγραφέας, για να καταλήξει μέχρι το Κέντρο του Παρισιού. Διήρκησε έξι ώρες, με τον Hugo καθισμένο στο παράθυρο του σπιτιού του. Στις 28 Ιουνίου, η Avenue d’ Eylau της γαλλικής πρωτεύουσας, μετονομάστηκε σε Avenue Victor – Hugo.

Όταν ο Ουγκώ απεβίωσε από πνευμονία, στις 22 Μαϊου του 1885 και σε ηλικία 83 ετών, χαιρετίστηκε από τη χώρα του ως εθνικός ήρωας. Στη χώρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος και την παραμονή της κηδείας του στο Πάνθεον, το σώμα του εκτέθηκε κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Την επομένη, ημέρα της κηδείας του, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν τη νεκρική πομπή του από την Αψίδα του Θριάμβου μέχρι το Πάνθεον. Στο Πάνθεον μοιράζεται μια κρύπτη μαζί με τον Αλέξανδρο Δουμά και τον Εμίλ Ζολά. Οι περισσότερες γαλλικές πόλεις έχουν έναν δρόμο με το όνομά του και η προσωπογραφία του είχε αποτυπωθεί στο γαλλικό φράγκο, το εθνικό νόμισμα της Γαλλίας.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ δεν τιμήθηκε μόνο ως λογοτεχνική φυσιογνωμία της χώρας, αλλά και ως ένας πολιτικός που εργάστηκε για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Γαλλία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s