Ο βανδαλισμός της Πιετά

Την 21η Μαΐου του 1972, το αναγεννησιακό γλυπτό Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου, δέχθηκε επίθεση βανδαλισμού από τον ψυχικά διαταραγμένο, ουγγρικής καταγωγής, Laszlo Toth (László Tóth).

Ovi_greece_0516_045aΗ Pietà ανήκει στα αναγεννησιακά γλυπτά που κοσμούν τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, στη Ρώμη. Το διάσημο γλυπτό απεικονίζει το σώμα του Ιησού μετά τη Σταύρωσή Του, στην αγκαλιά της Παναγίας. Πρόκειται για ένα θέμα που εκείνη την εποχή ήταν ήδη πολύ δημοφιλές στη Γαλλία, όχι όμως ακόμα στην Ιταλία, με συνέπεια η παρουσίασή του από τον Μιχαήλ Άγγελο να αποτελέσει πρωτοφανή πρωτοτυπία στην ιταλική γλυπτική. Επιπλέον, το γλυπτό αποτελεί μια εξισορρόπηση μεταξύ της κλασικής αισθητικής της Αναγέννησης και του νατουραλισμού.

Ο Laszlo Toth, γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Ουγγαρίας και εγκατεστημένος από το 1965 στην Αυστραλία, ήταν απόφοιτος Γεωλογίας. Καθώς το επίπεδό του στην αγγλική γλώσσα δεν ήταν καλό, το πτυχίο του στη Γεωλογία δεν αναγνωριζόταν και εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο σαπουνιού. Τον Ιούνιο του 1971, μετεγκαταστάθηκε στη Ρώμη χωρίς γνώση της ιταλικής και με σκοπό να αναγνωριστεί ως… Χριστός. Για έναν σχεδόν χρόνο, προσπαθούσε να πετύχει μια συνάντηση με τον Πάπα Παύλο VI, στέλνοντάς του επιστολές που δεν έβρισκαν ανταπόκριση.

Στις 21 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1972), ο τότε 33χρονος Toth και θεωρητικά ευρισκόμενος στην ίδια ηλικία με τον Χριστό, εισήλθε στον Άγιο Πέτρο, κρατώντας ένα σφυρί και εντελώς εκτός ελέγχου, επιτέθηκε στο άγαλμα, κραυγάζοντας “Είμαι ο Ιησούς Χριστός, που αναστήθηκε από τους νεκρούς”. Με 15 χτυπήματα, αφαίρεσε το χέρι της Παναγίας από τον αγκώνα, καθώς και ένα κομμάτι της μύτης και των βλεφάρων της. Διάφοροι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, μεταξύ αυτών και ο αμερικανικής καταγωγής γλύπτης Bob Cassilly, που ανάμεσα σε πολλαπλά χτυπήματα κατάφερε να τον αποτραβήξει τελικά από το άγαλμα.

Ο Toth συνελήφθη, όμως λόγω της προφανούς ψυχικής του διαταραχής, δεν διώχθηκε για ποινικό αδίκημα. Νοσηλεύθηκε για δύο χρόνια σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Ιταλίας, από τον Ιανουάριο του 1973, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1975, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος και απελάθηκε αμέσως στην Αυστραλία.

Εν τέλει, κατάφερε να γίνει διάσημος για την απόπειρα βανδαλισμού που διέπραξε ενάντια σε ένα αριστουργηματικό έργο τέχνης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s