Ο πρώτος άτλαντας

Τυπωμένο στην Αμβέρσα, στις 20 Μαΐου του 1570, το Theatrum Orbis Terrarum (Theatre of the World) θεωρείται ως ο πρώτος πραγματικός σύγχρονος άτλαντας.

Πρόκειται για έργο του Abraham Ortelius, αποτελούμενο από μια συλλογή ενιαίων φύλλων χάρτη πάνω σε ειδικά επεξεργασμένο και χαραγμένο χαλκό, που σε συνδυασμό με τα κείμενά του, μπορούσε να σχηματίσει ένα είδος “βιβλίου” σε πλάκες εκτύπωσης. Ο Ortelius προχώρησε σε αυτό το έργο μετά από την προτροπή του Gillis Hooftman και ο χάρτης του αναφέρεται ως “η περίληψη της χαρτογραφίας του δέκατου έκτου αιώνα”.

Ovi_greece_0516_041a

Πολλοί μεταγενέστεροι χάρτες βασίστηκαν σε αυτόν τον άτλαντα, καθώς δεν υπάρχουν άλλες πηγές ή είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο δημιουργός του Theatrum Orbis Terrarum επισυνάπτει ως μία και μοναδική πηγή το “Catalogus Auctorum”, προσδιορίζοντας ονομασίες της σύγχρονης χαρτογραφίας, πολλές από τις οποίες θα παρέμεναν άγνωστες ή ασαφείς.

Μετά από την αρχική δημοσίευση του Theatrum Orbis Terrarum, ο Ortelius έκανε διάφορες αναθεωρήσεις και ο άτλαντας επεκτάθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές και σε διάφορες μορφές, μέχρι το θάνατό του, το 1598. Από την αρχική έκδοση εβδομήντα χαρτών και ογδόντα επτά βιβλιογραφικών αναφορών, του 1570, ο άτλαντας, μέχρι το 1612, επεκτάθηκε και επανεκδόθηκε σε τριάντα μία εκδόσεις, καλύπτοντας 183 αναφορές και 167 χάρτες.

Το 1573, μια προσθήκη (Additamentum) στον άτλαντα θεωρείται εξαιρετικά αξιοσημείωτη, καθώς για πρώτη φορά ενσωμάτωνε τον χάρτη Cambriae Typus του Humphrey Llwyd, τον παλαιότερο χάρτη που εμφάνιζε την Ουαλία ως ξεχωριστή χώρα από την υπόλοιπη Μ. Βρετανία.

Από το 1630, η οικογένεια Blaeu, με εκδοτική παράδοση στην χαρτογράφηση, εκδίδει το έργο της κάτω από ένα παρόμοιο τίτλο, γνωστό ως Theatrum Orbis Terrarum, SIVE, Atlas Novus.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s