Συγκρίσεις & αντιθέσεις,Ταινίες & βιβλία

Στην ερώτηση αν προτιμάτε να δείτε μια ταινία εμπνευσμένη από ένα βιβλίο αντί να διαβάσετε το ίδιο το βιβλίο, οι απαντήσεις που θα πάρετε από ένα πολυσυλλεκτικό κοινό είναι πολλές και συχνά διαμετρικά αντίθετες. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να διαβάζουν βιβλία και άλλοι προτιμούν να παρακολουθούν ταινίες. Υπάρχουν και αυτοί που απολαμβάνουν και τα δυο.

Ovi_greece_0517_034c.gifΑλλά εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι για μερικούς ανθρώπους, η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση στον κόσμο. Κάποιοι, – και μην το υποτιμάτε, είναι αρκετοί ώστε να είναι αξιοσημείωτος ο τελικός αριθμός – έχουν πραγματικά προβλήματα ανάγνωσης και συγκέντρωσης που μπορεί να έχουν σαν ρίζα τους και παθολογικές αιτίες.
Όσο για τα βιβλία και τις ταινίες σαν σύγκριση, σε πρώτη φάση οι ομοιότητες είναι διακριτές. Όλοι μας έχουμε αγοράσει πολλές φορές ένα βιβλίο και το έχουμε παρατήσει μετά από μάχη για να διαβάσουμε ακόμα κι αυτήν την πρώτη σελίδα. Αυτό δεν έχει να κάνει με ικανότητα ή αυτοσυγκέντρωση αλλά με το γεγονός ότι αν το βιβλίο δεν προκαλεί το προσωπικό ενδιαφέρον ή αν το βιβλίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, οποίες κι αν είναι αυτές, δεν αξίζει να το συνεχίσουμε. Με άλλα λόγια, αυτό που είναι μέσα από ένα πιθανώς πολύ ελκυστικό εξώφυλλο να μην ταιριάζει με την προσωπική μας αισθητική.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις ταινίες. Πόσο συχνά έχουμε παρακολουθήσει τρέιλερ από αυτά που διαφημίζονται στην τηλεόραση, πιστεύοντας ότι η ταινία είναι αυτό ακριβώς που θα θέλαμε να δούμε; Αυτό που ακολουθεί είναι να περιμένουμε να βγει η ταινία στο σινεμά για να πάμε να την δούμε ή να περιμένουμε μέχρι να μπορέσουμε να την «κατεβάσουμε» ή να την νοικιάσουμε, πάντα με ανυπομονησία για να δούμε αυτό που μας έκανε το τρέιλερ να περιμένουμε. Στο τέλος όμως φτάνουν τα πρώτα δέκα λεπτά για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να βλέπεις κάτι που στον πιο κόσμιο χαρακτηρισμό του είναι «βαρετό». Όπως ακριβώς συμβαίνει με το βιβλίο.

Αλλά υπάρχει και η περίπτωση μερικές φορές να είναι ευκολότερο να παρακολουθήσετε μια ταινία από το να διαβάσετε το βιβλίο. Μερικές ταινίες που είναι προσαρμογές βιβλίων, έχουν βελτιώσει την αίσθηση, τους χαρακτήρες, το τοπίο ακόμα και τον διάλογο του βιβλίου. Άλλη μια ιδιαιτερότητα χρήσιμη, για άτομα που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση, καθώς η παρακολούθηση της ταινίας μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία της ανάγνωσης του βιβλίου. Και πώς να το κάνουμε, οι οπτικές εικόνες είναι πολύ ισχυρές στο συνειδητό μας σε σχέση με την εμπειρία της ανάγνωσης και της ανάπτυξης των δικών μας εικόνων με τη φαντασία μας.

Η αντίθετη πλευρά; Υπάρχουν πολλά βιβλία που έχουν γίνει ταινίες. Η μεταφορά ενός βιβλίου σε ταινία δεσμεύεται από την χρηματοδότηση και την αισθητική του σκηνοθέτη. Διαβάζοντας το βιβλίο, βυθίζεσαι στη προσωπική σου φαντασία, που δεν έχει τους ίδιους περιορισμούς, ελεύθερη ακόμα και να αυτοσχεδιάσει ή να ταυτιστεί.

Σοφία Παπαντωνίου

********************************************

To κείμενο της Σοφίας Παπαντωνίου,
συμπεριλαμβάνεται στο πέμπτο τεύχος του ArsOvi που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:

Ovi_greece_0517_004a.gif

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s