Η μπουνιά και η βουλευτική έδρα

Φαντάζομαι ότι όλοι έχετε διαβάσει, ακούσει, παραθυροδεί, τα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και τις γροθιές του Τζήμερου. Ελπίζω ταυτόχρονα να καταλαβαίνετε το εγκληματικό της πράξης. Όπως και στην περίπτωση Κασιδιάρη-Κανέλλη, ΔΕΝ υπάρχουν δικαιολογίες. Έτσι απλά.

Δεν έχω σκοπό να μιλήσω για τη συγκεκριμένη πράξη, απλά είναι από τις λίγες φορές που κάνω συγκρίσεις θέλω δεν θέλω, μου αρέσει δεν μου αρέσει. Αν αυτό το γεγονός είχε συμβεί στην Σκανδιναβία, από δημόσιο πρόσωπο – αδιάφορα του τι το προσδιορίζει σαν δημόσιο πρόσωπο, θα μπορούσε να είναι πολιτικός, αθλητής, ηθοποιός – αυτοστιγμεί θα είχε τελειώσει η επαγγελματική του καριέρα που τον ορίζει δημόσιο πρόσωπο, η πρόσβασή του σε οποιαδήποτε ΜΜΕ και θα ερχόταν η κοινωνική απομόνωση. Φυσικά θα αποκτούσε ποινικό μητρώο μιας και αυτοβούλως αστυνομία και εισαγγελία θα τον είχαν συλλάβει, θα είχε περάσει με ταχύτητα από δίκη και οι ποινές σε αυτές τις περιπτώσεις ποικίλουν από ένα έως τρία χρόνια.

Ακριβώς το αντίθετο με όσα θα συμβούν με τον Τζήμερο στην Ελλάδα και έχουν ήδη συμβεί με τον Κασιδιάρη. Μάλιστα πιστεύω ότι με αυτή του την ενέργεια στην Ελλάδα του 2017, ο Τζήμερος μόλις εξασφάλισε βουλευτική έδρα. Η συνεχής προβολή του από όλα τα ΜΜΕ μάλλον το επιβεβαιώνουν.

Ovi_greece_0517_027a.gifΌλα αυτά δυστυχώς δείχνουν με το δάχτυλο τεντωμένο, όχι απλά ένα άρρωστο κράτος όπου νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ζουν σε ύπνο βαθύ, αλλά μια κοινωνία άρρωστη που έχει αρχίσει να μυρίζει πτωματίλα και αποσύνθεση.

Υπάρχει όμως μια ερώτηση που παρόλο ότι την κάνω συνέχεια και από παντού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δεν φαίνεται κανένας να ενδιαφέρεται για την απάντηση. Πολύ περισσότερο κανένα από τα τζιμάνια των παραθύρων και των μικροφώνων, δεν φαίνεται να έχει σκοπό να την ελέγξει σχετικά με τον ίδιο τον Τζήμερο.

Αν ο Τζήμερος και ο κάθε δημόσιο πρόσωπο Τζήμερος, γρονθοκοπεί μια γυναίκα σε δημόσιο χώρο με δεκάδες μάρτυρες, αδιαφορώντας για τις ακόμα και νομικές επιπτώσεις (αν και ο Κασιδιάρης απέδειξε ότι η δικαιοσύνη εθελοτυφλεί στην Ελλάδα), τότε τι κάνει όταν δεν τον βλέπουν; Η γυναίκα του, η γκόμενά του, η φίλη του και δεν ξέρω τι άλλο, σε τι κατάσταση βρίσκονται; Πόσο συχνά χειροδικεί μαζί τους και πόσο βίαια; Κινδυνεύει η ζωή τους; Και υπάρχουν και παιδιά στη ζωή του που μπορεί να κινδυνεύουν ανάλογα; Πόσο κινδυνεύουν όλοι αυτοί;

Θυμηθείτε ότι αυτός ο άνθρωπος γρονθοκόπησε μια γυναίκα αδιαφορώντας για την παρουσία μαρτύρων και σε δημόσιο χώρο.

Τώρα για ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος ανέλαβαν μπλόγκς και κοινωνικά δίκτυα να το αναλύσουν, όπου σε πολλά γράφτηκαν πράγματα όπως: «τον έβρισε η Μπαλού χυδαία», «τον εκνεύρισε η Μπαλού», «δεν το ξεκίνησε αυτός πρώτος, αντέδρασε γιατί τον έβριζαν» και άλλα παρόμοια που σύντομα υιοθέτησε και ο ίδιος ο Τζήμερος λέγοντας λίγο πολύ ότι η Μπαλού …πήγαινε γυρεύοντας. Φαντάζομαι αυτό το «γυρεύοντας» ανήκει στο δόγμα, «δίνε της ένα χαστούκι κάθε πρωί, εσύ μπορεί να μην ξέρεις το γιατί αλλά το ξέρει εκείνη.»

Δεν θα μιλήσω για τα σχόλια, οι ίδιοι κρίνονται και θα κριθούν γι’ αυτά που γράφουν, άλλα για μια πολύ προσωπική παρατήρηση: Από όσους έκαναν αυτής της μορφής σχόλιο, η αναλογία αντρών γυναικών ήταν σχεδόν 90% – 10%. Απλά το παρατήρησα στην αρχή, αλλά στη συνέχεια άρχισα να το ψάχνω κοιτώντας σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα, μπλόγκς, «δημοσιογραφικά» μπλόγκς, σάιτς ακόμα και αθλητικά σάιτ. Ο μικρός αριθμός γυναικών χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τον χαρακτηρισμό …κομουνίστρια, άρα της άξιζε. Τρομακτικό, ειδικά από γυναίκες. Η ταμπέλα της πολιτικής της θέσης να παύει/εξουδετερώνει το φύλο και την ανθρώπινη υπόσταση της Αλεξάνδρας Μπαλού, μετατρέποντάς την σε κάτι απρόσωπο που της αξίζει …ένα χεράκι ξύλο. Εξ’ ίσου τρομακτικό ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες «προσβάλλονται» και το θεωρούν σεξιστικό όταν κάποιος κάνει πλάκα με το εκτόπισμα της Ουρανίας Μιχαλολιάκου.

Αλλά πιο τρομακτικό ήταν το ανδρικό 90%. Πόσοι από αυτούς – αν όχι όλοι – δεν είδαν στη ανάγκη τους να δικαιολογήσουν τον Τζήμερο, τον εαυτό τους; Πόσοι από αυτούς μέσω Τζήμερου δεν προβάλανε την προσωπική τους δικαιολογία για τις δικές τους πράξεις; Πόσοι από αυτούς κακοποιούν βάναυσα και βάρβαρα – ή είναι και θέμα χρόνου και επιθυμίας να το κάνουν – τις γυναίκες τους, τις γκόμενες ή τα παιδιά τους;

Ξέρετε ποια είναι η απάντηση;

Η Τηλεφωνική Γραμμή «SOS 15900» στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20,000 κλήσεις.

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει 20,000 κλήσεις; Έχοντας σαν δεδομένο – και σε αυτό συμφωνεί ακόμα και η αστυνομία – ότι μόνο το 25-30% των γυναικών καταγγέλλει την χρήση βίας από τον σύζυγο, τον φίλο τους ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, ο πραγματικός αριθμός είναι τρομακτικός.

Ξέρετε τι λένε οι έρευνες της Αρμοστείας Ισότητας του ΟΗΕ για την Ελλάδα; Δυστυχώς εδώ, εκτός από τους άντρες ανήκει πολλές φορές και η αστυνομία.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις άντρες θεωρούν ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς συγκατάθεση μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Τους «προκάλεσαν».
Περισσότεροι από ένας στους πέντε θεωρούν ότι οι γυναίκες συχνά υποβάλλουν ψευδείς ή υπερβολικούς ισχυρισμούς για κακοποίηση ή βιασμό.
Μεγάλο ρόλο στη σχέση βίας προς τις γυναίκες παίζει το αντρικό πρότυπο που γαλουχούνται τα ελληνόπουλα από την παιδική ηλικία.

Από τις γυναίκες θύματα κυρίως ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, το 27% είναι απασχολούμενες και το 25% είναι άνεργες. Το 49% είναι έγγαμες, σε ποσοστό 26% να είναι από 25 έως 39 ετών και ένα ίδιο ποσοστό από 40 έως 54ων ετών. Το 12% έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό το τελευταίο εξ’ ίσου σημαντικό γιατί δηλώνει ότι η βία δεν αναγνωρίζει τάξη, οικονομική κατάσταση ή παιδεία. Ένας Τζήμερος αρκεί.

Εκεί κάπου στο τέλος είναι το πολύ χειρότερο και σας παρακαλώ σκεφτείτε κάτι που έγραψα στην αρχή σχεδόν και που αποδεικνύει πόσο άρρωστη είναι η ελληνική κοινωνία: Στην Ελλάδα του 2017, ο Τζήμερος μόλις εξασφάλισε βουλευτική έδρα.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s