H ανάγνωση βιβλίου και η παρακολούθηση ταινίας

Τι προτιμάτε; Τα δικά σας όνειρα ή αυτά ενός άλλου; Η ανάγνωση ενός βιβλίου διεγείρει τη δημιουργική πλευρά του μυαλού και παράγει εναλλασσόμενες πραγματικότητες. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της ανάγνωσης.

Ακόμα κι αυτή τη στιγμή μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου με κάθε λεπτομέρεια την πρώτη φορά που χάθηκα σε ένα βιβλίο. Ήμουν στην τρίτη τάξη, καθισμένος δίπλα στη βιβλιοθήκη της τάξης και ο δάσκαλος είπε το όνομά μου καθώς η τάξη τελείωσε. Ποτέ δεν τον άκουσα. Ήμουν τόσο αφοσιωμένος με την ανάγνωση ώστε δεν κατάλαβα ότι η υπόλοιπη τάξη ήταν έξω από την αίθουσα και ο δάσκαλος έπρεπε να έρθει σε μένα και να με χτυπήσει στον ώμο για να με «ξυπνήσει».

ΑOvi_greece_0517_020d.gifυτή είναι η δύναμη της ανάγνωσης. Από εκείνη τη στιγμή, ήξερα ότι βρήκα κάτι ξεχωριστό. Η ανάγνωση ενός βιβλίου ήταν το εισιτήριο για να πάω σε μέρη μακρινά, να βιώσω τα πράγματα και να χαθώ σε μυστήριες σκέψεις και ανακαλύψεις. Από τότε δεν έχω βρει τίποτα που να αντικαταστήσει την ανάγνωση ενός βιβλίου.
Φυσικά και οι ταινίες έχουν τη θέση τους στη ζωή μου και δεν υπάρχει τίποτα σαν μια καλή ταινία. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι είναι η άποψη κάποιου άλλου. Όχι η δική σου, σίγουρα όχι η δική μου. Στην πραγματικότητα δεν έχετε τη δύναμη να ονειρευτείτε με μια ταινία. Ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει πάρα πολύ γρήγορα και στον χωροχρόνο κάποιου άλλου. Όλες αυτές οι εικόνες σε συνεχή επιτάχυνση με τον εγκέφαλό μας να προσπαθεί να κατανοήσει τις …εικόνες. Με την ανάγνωση μπορείτε να σταματήσετε και να αναλογιστείτε. Μπορείτε να επιστρέψετε και να ξαναδιαβάσετε ένα απόσπασμα. Μπορείτε να φτιάξετε με τη δική σας φαντασία και πρώτη ύλη το ίδιο το βιβλίο, καινούργιες ιστορίες. Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο του διαβάσματος.

Πάντα κουβαλάω μαζί μου ένα βιβλίο. Για παράδειγμα όταν πηγαίνω στο γιατρό, ο χρόνος αναμονής είναι συνήθως μεγάλος και μου δίνει την ευκαιρία να διαβάσω. Στο τέλος δεν έχω καταλάβει καν πόσο περίμενα και υπήρξαν και φορές που ενοχλήθηκα όταν με διέκοψαν γιατί ήρθε η σειρά μου. Τα βιβλία αφαιρούν τα βαρετά κομμάτια  από τη ζωή. Τι κάνετε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού; Βυθίζεστε σε ένα βιβλίο, χάνεστε στις σελίδες του και μετά …μετά σαν από θαύμα «ξυπνάτε» σε μια διαφορετική πόλη χωρίς να έχετε νιώσει τι έγινε στα ενδιάμεσο. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα έκανα σε ανάλογες περιπτώσεις χωρίς ένα βιβλίο.

Έχει γίνει η ανάγνωση μια χαμένη τέχνη; Πριν από μερικές μέρες που είχε καλό καιρό, κάθισα σε ένα πάρκο με μια παρέα νέων παιδιών δίπλα μου. Δεν μιλούσαν για τίποτα άλλο παρά για τα βίντεο που βλέπουν στο …τηλέφωνό τους. Σχεδόν ούτε λέξη για βιβλίο. Ένιωσα την απόλυτη απογοήτευση. Χάρις στα τηλέφωνα …χάνουμε μια γενιά δημιουργικότητας; Αλλά ξέρετε κάτι, την ευθύνη την έχουν οι γονείς και όχι τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να επιβάλουν τη σημασία της ανάγνωσης ακόμα και με το παράδειγμα των ίδιων να διαβάζουν και όχι να ξεφορτώνονται τα παιδιά τους με βίντεο.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ γνωστού και αγνώστου. Θέλετε να δοκιμάσετε πώς είναι να ταξιδεύετε στον ωκεανό; Διαβάστε. Πάρτε το βιβλίο και να είστε σίγουροι ότι θα μυρίσετε το αλμυρό νερό. Ξέρετε τι είναι να επιβιώσεις από μια τροπική καταιγίδα; Εκεί, να κλαις με τον συγγραφέα επειδή χάσετε την οικογένειά σας. Να αισθανθείς. Να αγαπήσεις και να φοβηθείς.
Ο μεγάλος Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε πει: «Ο φόβος είναι στο μυαλό». Δεν χρειάζεται να σπρώχνεις το αίμα και τα έντερα κάτω από το λαιμό, είναι πιο τρομακτικό όταν το μυαλό σου δημιουργεί το δικό του φόβο. Αυτή είναι η δύναμη της ανάγνωσης που ο κινηματογράφος δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδώσει.

Τα βιβλία είναι ο σπόρος της δημιουργικότητας. Οι ταινίες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα, αλλά η ανάγνωση είναι το εισιτήριο για να φτάσετε εκεί.

Χρήστος Ηλιάδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s