Σαλβαδόρ Νταλί

Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα, εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού και εξαιρετικά εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης, ο Σαλβαδόρ Νταλί (Salvador Felip Jacint Dali Domènech), γεννήθηκε στις Φιγέρες της Ισπανίας, στις 11 Μαϊου του 1904.

Ovi_greece_0516_024aΗ οικογένεια του Νταλί ήταν ευκατάστατη. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και συμβολαιογράφος, μάλλον αντίθετος με την κλίση του Νταλί προς τη ζωγραφική, που έδειξε από νεαρή ηλικία πως είχε. Χάρη στη συμπαράσταση της μητέρας του, παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη Δημοτική Σχολή Σχεδίου της πόλης του.

Το 1916, κατά τη διάρκεια θερινών διακοπών, ο Νταλί φιλοξενήθηκε από την οικογένεια του τοπικού καλλιτέχνη Ramon Pichot και για πρώτη φορά, ήρθε σε επαφή με τη μοντέρνα ζωγραφική. Το 1919, σε ηλικία 15 ετών, συμμετείχε στη δημόσια έκθεση του Δημοτικού Θεάτρου τού Φιγέρες. Δύο χρόνια αργότερα, το 1921, έχασε τη μητέρα του από καρκίνο και ο πατέρας του παντρεύτηκε την αδελφή της, γεγονός που δεν αποδέχτηκε ποτέ του. Έτσι, έναν χρόνο αργότερα, εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών (Academia de San Fernando).

Αυτήν την περίοδο, σε αλληλεπίδραση με το κίνημα του ντανταϊσμού που επηρέασε το έργο του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Νταλί πειραματίστηκε με τον κυβισμό. Γνωρίστηκε επίσης, με τον ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Λίγο πριν τις τελικές του εξετάσεις, το 1926, αποβλήθηκε από την Ακαδημία μετά από δήλωσή του, ότι κανένας καθηγητής του δεν είναι άξιος να τον κρίνει.  Την ίδια χρονιά, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Παρίσι. Η συνάντησή του με τον Πικάσο είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρή επίδραση του μεγάλου ζωγράφου στα μελλοντικά έργα του Νταλί.

Μεταξύ 1929 και 1932, ο Νταλί εργάστηκε πάνω στο υπερρεαλιστικό κίνημα. Συνεργάστηκε με τον Λουίς Μπουνιουέλ στη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους, Ανδαλουσιανός Σκύλος, ένα ξεκάθαρο δείγμα του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο. Εκείνη την περίοδο, ασχολήθηκε με την επινόηση ενός είδους υπερρεαλιστικής τεχνικής, με σκοπό τη στήριξη του ανθρώπου να λειτουργεί συνειρμικά, συνδέοντας εικόνες ή αντικείμενα, χωρίς να συνδέονται απαραιτήτως μεταξύ τους λογικά. Είναι η ίδια περίοδος, κατά την οποία γνωρίστηκε με τη μεγάλη του μούσα και μελλοντική του σύζυγο, ρωσικής καταγωγής, Ελένα Ντελούβινα Ντιακόνοβα, γνωστή ως Γκαλά.

Το 1932, συμμετείχε στην πρώτη μεγάλη υπερρεαλιστική έκθεση στην Αμερική και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Οι πολιτικές του θέσεις όμως, κυρίως όσον αφορά τη στήριξή του στον δικτάτορα Φράνκο, έγιναν αιτία να διαγραφεί από το υπερρεαλιστικό κίνημα με πρωτοβουλία του Αντρέ Μπρετόν.

Το 1940, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, ο Νταλί μαζί με την Γκαλά, εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έζησαν για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Το  1941, ο Νταλί εργάστηκε για τη Walt Disney πάνω στη δημιουργία του κινουμένου σχεδίου, Destino και το 1942, δημοσιεύθηκε η αυτοβιογραφία του, The Secret Life of Salvador Dali (Η κρυφή ζωή του Σαλβαδόρ Νταλί).

Μετά την παραμονή του στην Αμερική, ο Νταλί πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία. Το όνομά του συχνά συνδέθηκε με το φασιστικό καθεστώς, ενώ κατά την περίοδο των νεανικών του χρόνων, είχε συνδεθεί με τον χώρο του κομμουνισμού και της αναρχίας. Υπήρξε ωστόσο τόσο εκκεντρική προσωπικότητα, που μάλλον ήταν αδύνατο να ανήκε εξ ολοκλήρου σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Την περίοδο 1960 – 1974, εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά για τη δημιουργία του Θεάτρου-Μουσείου Γκαλά-Σαλβαντόρ Νταλί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Φιγέρες.

Το 1982, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας του απένεμε τον τίτλο του μαρκήσιου. Την ίδια χρονιά έχασε την αγαπημένη του Γκαλά, γεγονός που του προκάλεσε έντονη θλίψη και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Τελικά, πέθανε από καρδιακό επεισόδιο, στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη που γεννήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο Μουσείο του στο Φιγέρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s