Βιβλία και ταινίες: μια σχέση αγάπη και μίσους

Η λογοτεχνία από την αρχή της δημιουργίας του κινηματογράφου αποτελούσε πηγή έμπνευσης, άρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του.

Ovi_greece_0517_016c.gifΒέβαια, ο κινηματογράφος είναι προσβάσιμος από πολλούς και κακά τα ψέματα είναι πιο αποδεκτός και αγαπητός. Ο χρόνος, ήταν και είναι, το βασικότερο προσόν διότι μια ταινία διαρκεί δύο, άντε τρεις ώρες το μέγιστο. Ένας μέσος αναγνώστης θα χρειαστεί κάποιες ημέρες για να ολοκληρώσει το βιβλίο, παρόλο που μπορεί να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες ή να λύσει πολλές απορίες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν σε μια ταινία.

Με ένα βιβλίο ο αναγνώστης σχηματίζει νοερά τον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας, σχηματίζει τα χαρακτηριστικά των ηρώων, αποκτά γνώσεις, εμπειρίες και ξεφεύγει από την πραγματικότητα χάνοντας πολλές φορές την αίσθηση του χρόνου. Αντίθετα, η ταινία δεν επιτρέπει να ξεφύγει ο θεατής ή να χρησιμοποιήσει την φαντασία του αλλά προσφέρει διασκέδαση για λίγη ώρα, εφέ, χρώματα, σκηνικά και βασίζεται στους ηθοποιούς με την ερμηνεία τους για να τον κερδίσουν.

Επίσης, με ένα βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να «ακούσει» τις σκέψεις των ηρώων, να ταυτιστεί ακόμη περισσότερο μαζί τους μαθαίνοντας από τις εμπειρίες και τα λάθη τους. Οι ταινίες από την άλλη, δεν προλαβαίνουν να προσφέρουν την ταύτιση αυτή.

Ένα βιβλίο μπορεί να δώσει μαθήματα στον αναγνώστη, να επιτρέψει να αφομοιώσει, να συνειδητοποιήσει τα μηνύματα που βρίσκει στις σελίδες του κατά τη διάρκεια που το διαβάζει, να σημειώσει τα αποσπάσματα που ξεχωρίζει και να τα διαβάσει όσες φορές θέλει. Αντίθετα οι ταινίες, προβάλλουν μηνύματα, αλλά λόγω της ταχύτητας είτε δεν εντοπίζονται είτε ο θεατής τα δέχεται απλώς σαν ένα μήνυμα χωρίς να του επιτρέπει να το συνειδητοποιήσει εκτός και αν τις ξαναδεί.

Ένας αναγνώστης όσο περισσότερο διαβάζει τόσο θα αυξάνεται ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη του για τα βιβλία. Ενώ με τις ταινίες μπορείς να ξεχωρίσεις ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ώστε να δεις νέες δημιουργίες τους για να περάσει ευχάριστα η ώρα σου.
Πολλοί μπαίνουν στη διαδικασία σύγκρισης και αν βρεθούν, ένας βιβλιόφιλος και ένας κινηματογραφόφιλος στον ίδιο χώρο ξεκινώντας μια συζήτηση για το αν μια ταινία ή ένα βιβλίο ήταν καλύτερο ενδεχομένως (για να μη πω σίγουρα) θα υπάρξει ένταση μεταξύ τους!

Κάτι, που πλέον, θεωρώ πως είναι ανούσιο, μιας και στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο διαφορετικά είδη τέχνης, παρόλο που δανείζονται στοιχεία η μια από την άλλη. Ενδεχομένως, κάποιοι να πείτε πως είναι πρακτικά αδύνατο γιατί μπορεί να έχετε διαβάσει το βιβλίο και μετά βλέποντας την ταινία να κάνετε με το μυαλό σας σύγκριση αυτών που έχετε διαβάσει.

Μπορείτε, μέχρι ένα βαθμό, να απορρίψετε την συνήθεια της σύγκρισης και αυτό θα γίνει «εκπαιδεύοντας» τον εαυτό σας, θυμίζοντάς του πριν από κάθε ταινία που θα δείτε, ότι βασίζεται εν μέρει στο βιβλίο αλλά όπως είναι λογικό, δεν μπορούν μέσα σε 2 ώρες να μεταφέρουν όλες τις λεπτομέρειες του κόσμου που περιγράφονται στο βιβλίο και θέλετε να απολαύσετε τις ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και τα εφέ!

Αναστασία Πέρρου

********************************************

To άρθρο της Αναστασίας Πέρρου,
συμπεριλαμβάνεται στο πέμπτο τεύχος του ArsOvi που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:

Ovi_greece_0517_004a.gif

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s