Όσα παίρνει ο άνεμος

Στις 3 Μαΐου του 1937, η γνωστή νουβέλα της Margaret Mitchell με τίτλο Όσα παίρνει ο Άνεμος, κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου μυθιστορήματος.

Το βιβλίο της Mitchell δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1936. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, σε μια εποχή που ανισότητες και διαστάσεις ανάμεσα στον φιλελεύθερο Βορρά και στις πλούσιες αχανείς βαμβακοφυτείες του συντηρητικού Νότου έμοιαζαν να περιγράφουν δυο εντελώς διαφορετικές ζωές, που κυλούσαν παράλληλα. Στο Νότο, ο θεσμός της δουλείας ήταν ένα καθεστώς που έμελλε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αμερικανική ιστορία, καθώς στον Βορρά είχε αναπτυχθεί μια ατμόσφαιρα αντίδρασης, που προωθούσε την κατάργηση της δουλείας, τη χειραφέτηση των μαύρων και την επικράτηση μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας και μοντέλου ανάπτυξης ολόκληρης της Αμερικής.

Ovi_greece_0516_005aΗ συγγραφέας, στο Όσα παίρνει ο Άνεμος, απεικονίζει με γλαφυρότητα τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στις πρότερες συνθήκες του Νότου, να επιβιώσουν μετά την επικράτηση των Βορείων, αλλάζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές, χωρίς ταυτόχρονα να απεικονίζει την σκληρή πλευρά της δουλείας και της εκμετάλλευσης των Αφροαμερικανών της εποχής.

Το Όσα παίρνει ο Άνεμος έγινε από την αρχή της κυκλοφορίας του εξαιρετικά δημοφιλές στους Αμερικανούς και γρήγορα ενσωματώθηκε στην αμερικανική κουλτούρα. Ο τίτλος του βασίζεται σε ποίημα του βρετανού ποιητή Ernest Dowson. Κατά το 1937, που βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, είχε ήδη γίνει μπεστ σέλερ. Στη συνέχεια, έγινε σημείο αναφοράς για πολλούς συγγραφείς, ενώ μελετητές αμερικανικών πανεπιστημίων συχνά το χρησιμοποιούν σε αναφορές τους.

Η Margaret Mitchell, με καταγωγή η ίδια από την Ατλάντα της Γεωργίας, γεννήθηκε το 1900 και μεγάλωσε με τις ιστορίες του αμερικανικού εμφυλίου. Ξεκίνησε να γράφει το Όσα παίρνει ο Άνεμος το 1926, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του μυθιστορήματος. Τον Απρίλιο του 1935, ο Harold Latham, εκδότης της MacMillan που έψαχνε για καινούριο βιβλίο, διάβασε το μυθιστόρημα και θεώρησε ότι θα μπορούσε να γίνει μπεστ σέλερ. Από την στιγμή που ο Latham αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο, η Mitchell χρειάστηκε ένα εξάμηνο, προκειμένου να ελέγξει τις ιστορικές αναφορές, κάνοντας ταυτόχρονα διάφορες διορθώσεις. Ουσιαστικά, πρώτα ολοκλήρωσε το βιβλίο και εκ των υστέρων πρόσθεσε τα ιστορικά γεγονότα.

Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1936 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, το 1939. Το Όσα παίρνει ο Άνεμος είναι το μόνο βιβλίο της Margaret Mitchell, που εκδόθηκε ενώ η συγγραφέας ήταν εν ζωή. Αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης του 2014 έδειξαν ότι το μυθιστόρημα της Mitchell είναι το δεύτερο αγαπημένο βιβλίο των Αμερικανών αναγνωστών, μετά τη Βίβλο. Περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν τυπωθεί σε όλο τον κόσμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s