Η εκτέλεση του Μουσολίνι

Στις 28 Απριλίου 1945, ο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι έπεφταν νεκροί από τα πυρά των εκτελεστών τους. Μαζί τους οι παρτιζάνοι εκτέλεσαν και 15 φασίστες αξιωματικούς και στρατιώτες που τους συνόδευαν. Την επόμενη τα πτώματα του Μουσολίνι και της Πετάτσι κρέμονταν ανάποδα σε μια γωνιά της Πιάτσα Λορέτο, στο Μιλάνο. Έτσι άθλια τελείωσε η σταδιοδρομία του ανθρώπου που κυριάρχησε για περίπου είκοσι χρόνια στην ιταλική πολιτική ζωή.

Ovi_greece_0416_047aΣτις 25 Απριλίου 1945, ο πρώην δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, εγκατέλειπε την ιδέα να παραδοθεί στην ιταλική αντίσταση και έφευγε από το Μιλάνο σε μια αυτοκινητοπομπή με φυγάδες ομοϊδεάτες του. Την πομπή οδηγούσαν δέκα γερμανικά φορτηγά και δύο τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Μία μέρα αργότερα και ενώ η φάλαγγα κατευθυνόταν προς τα ελβετικά σύνορα, Ιταλοί παρτιζάνοι έκλεισαν τον δρόμο με οδοφράγματα και ανάγκασαν τους Γερμανούς να παραδώσουν τους Ιταλούς φασίστες.

Σε ένα φορτηγό ανακάλυψαν τον Μουσολίνι μεταμφιεσμένο σε Γερμανό στρατιώτη. Η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, που αρχικά ευνοούσε την παράδοση του Ντούτσε στους Συμμάχους, άλλαξε γνώμη όταν αναλογίστηκε τις συνέπειες μιας δίκης που θα έβγαζε στη φόρα όλα τα άπλυτα της ιταλικής πολιτικής των τελευταίων είκοσι ετών.

Το βράδυ της σύλληψης του Μουσολίνι, ο Σάντρο Περτίνι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανταρτών στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε στο Ράδιο Milano: «Ο επικεφαλής αυτής της συμμορίας των παραβατών, ο Μουσολίνι, που μαζί με τον με εχθρό και με φόβο προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα της Ελβετίας, συνελήφθη. Θα πρέπει να παραδοθεί στο δικαστήριο του λαού, ώστε να μπορεί να τον κρίνει γρήγορα. Αυτό θέλουμε, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι η εκτέλεση από μια διμοιρία, είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή γι αυτόν τον άνθρωπο. Θα άξιζε να σκοτωθεί σαν ψωριάρικο σκυλί».

Η μεγαλομανία του δικτάτορα της χώρας, Μπενίτο Μουσολίνι, βρισκόταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επιχειρησιακές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεών του. Χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα ήταν η συντριπτική ήττα που υπέστη ο ιταλικός στρατός στα βουνά της Πίνδου από τις ελληνικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια, η ήττα του Άξονα στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής έθεσε την Ιταλία εντός του πεδίου βολής των Συμμάχων. Απογοητευμένος από τον ηγέτη του και χωρίς καύσιμα και υλικό πολέμου, ο ιταλικός στρατός σχεδόν κατέρρευσε μετά τη Συμμαχική απόβαση στη Σικελία. Ο Μουσολίνι ανατράπηκε τελικά από το ίδιο το Φασιστικό Κόμμα, ενώ ο βασιλιάς της χώρας διέταξε τη σύλληψή του. Η εντυπωσιακή του διάσωση από ειδικές δυνάμεις του γερμανικού στρατού, δεν τον οδήγησε στην απελευθέρωση. Αντιθέτως, ο Μουσολίνι πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ως αιχμάλωτος ηγέτης-μαριονέτα στο καθεστώς του Σαλό, πριν βρει φρικτό θάνατο στα χέρια των αντιστασιακών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s