Πάσχα …αλλιώς

Αυτές τις μέρες απείχα εντελώς από τα παραδοσιακά πασχαλινά μας έθιμα – και για να σας προλάβω: εκτός από το φαγητό της Κυριακής του Πάσχα (ναι, ό,τι με συμφέρει έκανα φέτος, πόσα χρόνια θα ζήσω στο κάτω κάτω για να κάνω πάντα ό,τι συμφέρει όλους τους άλλους;)

Ovi_greece_0417_042a.gifΤα τελευταία χρόνια, και είναι πολλά, οι μεγάλες γιορτές, αυτές που αυτομάτως βαφτίζουμε οικογενειακές, είναι βραχνάς. Βραχνάς και μη μου πείτε όχι, από τους δέκα που μίλησα κατόπιν Πασχαλιάς, οι 9 πέρασαν ωραία μεν, αλλά. Κι αυτό το αλλά πηγαίνει κάθε φορά στο ότι κανείς, ή σχεδόν κανείς, δεν περνάει τις γιορτές έτσι όπως θα ήθελε, κατά συνέπεια του μένει ένα «ναι μεν, αλλά» στο τέλος και με αυτό το «αλλά» πρέπει να τη βγάλει μέχρι την επόμενη φορά που θα έχει κάποια γιορτή ή αργία για να ξεκουραστεί. Η ξεκούραση είναι κάτι το πολύ υποκειμενικό για τον καθένα και όσο κι αν διαφωνήσουν οι σκληροπυρηνικοί των παραδόσεων, είναι και απόλυτο δικαίωμά του.

Ξεχάστε λιγάκι τα πρέπει και τις συνήθειες και απαντήστε με ειλικρίνεια: Πόσοι από σας πραγματικά απολαμβάνετε τις γιορτές; Πόσοι έχετε κάνει κάποια σχέδια στο μυαλό σας για το πώς θα θέλατε να περάσετε τις όσες μέρες διαθέτετε και πόσοι τελικά το κάνετε; Πόσοι από σας θα θέλατε οι γιορτές να ήταν αλλιώς; Όσοι μπορείτε ακόμα να κάνετε κάπως γιορτές.

Προσωπικά και μιας και επέστρεψα στο σπίτι περνώντας φέτος τις μέρες του Πάσχα για πρώτη φορά όπως ακριβώς τις ήθελα και φορτωμένη δυνάμεις για μια έξαρση ειλικρίνειας, οι μόνες γιορτές που απόλαυσα με τον τρόπο που συνηθίζουμε να τις γιορτάζουμε εδώ στην Ελλάδα, ήταν όσες πέρασα σαν παιδί. Τα παιδιά είναι τα μόνα που έχουν ανάγκη αυτή τη ρουτίνα των γιορτών και το χτίσιμο οικογενειακών αναμνήσεων, κι αυτό κρατάει μέχρι την εφηβεία, άντε και κανα δυο χρόνια παραπάνω – μέχρι εκεί. Μετά τα παιδιά μεγαλώνουν, και παίρνουν όλες τις αναμνήσεις τους και τις κρατούν μέσα τους, μέχρι να έρθει η δική τους σειρά να κάνουν οικογένεια, κι ας μην το ξέρουν ότι το κάνουν γι αυτό. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα όμως, σαν νέοι άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει τα τσαλακωμένα τους φτερά και τα ανοιγοκλείνουν έτοιμα να ξαμοληθούν στον κόσμο, κάνουν τα δικά τους σχέδια κι έχουν τη δική τους εικόνα για το πώς θέλουν να περάσουν στις γιορτές, και μαντέψτε: Τις ίδιες μέρες που έχουν οι …μεγάλοι για να γιορτάσουν, ακριβώς τις ίδιες έχουν κι εκείνα! Μια φορά το χρόνο είναι το Πάσχα και μια φορά το χρόνο είναι τα Χριστούγεννα και γιατί να μην έχει δικαίωμα ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει;

Από μια μεριά αν το δει κανείς είναι και λίγο αστείο το πόσο αντιφατικά αντιμετωπίζουμε τις γιορτές, περιμένουμε τις μέρες να έρθουν και λέμε θα κάνουμε αυτό κι εκείνο και το άλλο και τι καλά, μέχρι να βγει το πλάνο: Θα μαζευτούμε εκεί (όπου εκεί βάλτε το τι κάνετε κάθε χρόνο κατ’ ανάγκη κι όπου ανάγκη ό,τι προστάζει η παράδοση που έχει δημιουργήσει και συντηρήσει η κάθε οικογένεια) και θα κάνουμε αυτό (όπου αυτό βάλτε ό,τι κάνετε κάθε χρόνο) και θα είμαστε αυτοί κι αυτοί (κι εδώ πάλι, όπου αυτοί κι αυτοί βάλτε όσους βλέπετε κάθε χρόνο και συνήθως ξέρετε, είναι συγγενείς και υποχρεώσεις με ανθρώπους που όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν ανταλλάζετε κουβέντα, αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο πρέπει σώνει και καλά κάθε φορά να περνάτε τις γιορτές μαζί).

Κι ύστερα όλα τελειώνουν κι επιστρέφει ο καθείς στη βάση του με το «ναι μεν, αλλά» του… και του χρόνου πάλι.

Ωραίες είναι οι γιορτές. Αλλά η ρουτίνα των γιορτών εξυπηρετεί μόνο τα παιδιά – εμάς όσο ήμασταν παιδιά – και τα παιδιά μας – όταν τα αποκτήσουμε και είναι σε ηλικία να την απολαύσουν και όσο την απολαμβάνουν. Μετά; Μετά ξεχάστε την. Κάντε ό,τι θέλετε. Είναι ο μόνος τρόπος να περάσετε καλά και δυστυχώς έχουμε όλο και λιγότερες ευκαιρίες να περνάμε καλά.

Κατερίνα Χαρίση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s