Και ποια είναι η αλήθεια;

Ovi_greece_0417_027f.gifΈχω διαβάσει διάφορα άρθρα σχετικά με το …πώς να εντοπίσετε έναν ψεύτη, με συμβουλές κυρίως πάνω στη γλώσσα του σώματος που μαρτυρά το ψέμα. Συνεχές κούνημα του κεφαλιού, καμπούριασμα της ράχης, ένα περιφρονητικό χαμόγελο, είναι δείγματα διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, λένε τα άρθρα. Όμως, ποια είναι τελικά η κατάθεση της αλήθειας και ποια είναι η ψεύτικη δήλωση της αλήθειας;
Η επικοινωνία γίνεται κυρίως από άτομα και οργανισμούς. Κάπως έτσι θα κατηγοριοποιούσα τις διάφορες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

1. Λαμβάνοντας τα εύσημα
Παράδειγμα: «Σου πήρα αυτή τη δουλειά», «Σε σύστησε στο συνεργάτη σου», «Πήρε τη χρηματοδότηση για σένα»
Αλήθεια: Μπορεί όντως να παρακαλέσατε το τάδε πρόσωπο να μιλήσει για σας σε κάποιον για μια δουλειά, ή για μια χρηματική χορηγία, κι εκείνοι να μην έκαναν τίποτα γι αυτό. Και μπορεί κάποια στιγμή να σας σύστησαν σε κάποιον κι αυτός ο κάποιος να έχει αναφέρει έναν οργανισμό ο οποίος έχει κάποια αγγελία για εργασία ή χορηγία. Εσείς κάνετε τα χαρτιά, δίνετε και τη συνέντευξη για τη θέση ή τη χορηγία, και περιμένετε ατελείωτα για μια απάντηση πριν τελικά έρθετε σε συμφωνία.
Tip: Αν είναι δυνατόν, μη ζητάτε εξ’ ολοκλήρου τα εύσημα για κάτι που κατάφερε κάποιος άλλος κι υπήρξε αποτέλεσμα μιας ολόκληρης αλυσίδας γεγονότων.

2. Γενικεύοντας
Παράδειγμα: «Ήσουν απαίσιος», ή «Ποτέ δεν ήσουν ευτυχισμένη μαζί του», ή «Ποτέ δεν ήθελες κάτι τέτοιο, έτσι κι αλλιώς».
Αλήθεια: Τα περισσότερα πράγματα με το χρόνο τείνουν να έχουν και θετικές αλλά και αρνητικές στιγμές. Ακόμα και διαζευγμένα ζευγάρια μπορούν να θυμηθούν πολλές στιγμές ευτυχίας μαζί. Μια δουλειά σπάνια είναι μονίμως φρικτή, και οι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν πριν προβούν σε μια αγορά, προσπαθώντας να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά πριν αποφασίσουν.
Tip: Αν πρόκειται να γενικεύσετε, φροντίστε να το ξεκαθαρίσετε από την αρχή. Όμως όταν σας ζητηθεί να αναλύσετε, φροντίστε να το κάνετε κι αυτό.

3. Δηλώσεις μαύρο-άσπρο
Παράδειγμα: «Είναι λιτός», «Είναι φθηνή», «Οι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουν εμπάθεια».
Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι και οι θεσμοί στερούνται συνέπειας και συνέχειας. Κάποιοι περνούν αδιάφορα τη μια μέρα, την επόμενη  μπορεί να σώσουν τον κόσμο, κι ύστερα να επιστρέψουν στο αδιάφορο κανονικό τους.
Tip: Οι άνθρωποι και οι θεσμοί τείνουν να μην έχουν συνέπεια και συνέχεια.

4. Παραποιώντας τα γεγονότα
Παράδειγμα: «Μα τον πλήρωσα!», ή «μου έκλεψε τα λεφτά».
Αλήθεια: Η μνήμη λειτουργεί παραπλανητικά καμιά φορά. Μπορεί να θυμόμαστε πράγματα που δεν έγιναν ποτέ, ή να ξεχνάμε πράγματα που όντως έγιναν. Κάποιοι μπορεί να θυμούνται τμηματικά ένα γεγονός πριν θυμηθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Σε περίπτωση διαφωνίας σχετικά με το παρελθόν, φροντίστε να παρέχετε αποδεικτικά στοιχεία ή μαρτυρίες.
Tip: Πώς το παρελθόν επηρεάζει το παρόν; Ποιες οι απώλειες και ποια τα κέρδη από το παρελθόν;

5. Χρεώνοντας τους και στους άλλους
Παράδειγμα: «Αυτός έκλεψε τα λεφτά» ή «Εκείνος απέτυχε».
Διάφορα γεγονότα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και άλλα, άσχετα γεγονότα. Το να κάνεις κάτι (σωστό ή λάθος) και να δίνεις την ευθύνη σε κάποιον άλλο, είναι άλλη μια μορφή διαστρέβλωσης της αλήθειας, και πολλές φορές αυτό σημαίνει και φτιαχτά στοιχεία.
Tip: Αυτός που δεν έχει καμία σχέση με το θέμα, θα πει «Δεν το έκανα εγώ. Όμως δεν ξέρω ποιος έκανε.»

6. Απορρίπτοντας τις αλήθειες ως ψέματα (συνήθως για λόγους δυσφήμισης)
Παράδειγμα: «Το αφεντικό μου είπε ότι εσύ έκλεψες. Δε λέει ψέματα ποτέ το αφεντικό». Ή «Ο φίλος μου είπε ότι σε είδε να το κάνεις».
Καμιά φορά οι αληθείς δηλώσεις μπορεί να αναιρεθούν για χάρη μιας πηγής που μοιάζει περισσότερο αξιόπιστη. Όμως, αυτή η …πιο αξιόπιστη πηγή, παρέχει αξιόπιστες λεπτομέρειες ή στοιχεία;
Tip: Ποια πηγή παρέχει τις πιο πολλές λεπτομέρειες;

7. Χρησιμοποιώντας μεταφορές κι αλληγορίες ως σχήματα λόγου
Παράδειγμα: «Παρακολουθούσα ένα ντοκιμαντέρ περί κανιβαλισμού μεταξύ σκύλων όταν ήρθες», ή «διάβαζε ένα βιβλίο στα αραβικά».
Τέτοιες δηλώσεις συνήθως τείνουν να προσδιορίζουν χαρακτηριστικά ως προς το ποιόν ενός ατόμου ή να δίνουν την εντύπωση πως τέτοιες πράξεις αποτελούν συνήθειο. Το να λες για κάποιον ότι «διαβάζει αραβικά», μπορεί να προσδώσει λάθος εντυπώσεις για το συγκεκριμένο άτομο.

8. Αποδιοπομπαίος τράγος
Παράδειγμα: Το να λέει κανείς συνεχώς αρνητικά πράγματα για κάποιον. Το ότι κάποιος κάνει τα πάντα λάθος, πάντοτε.
Το λογικό επακόλουθο είναι η τιμωρία. Μείνετε μακριά από ανθρώπους που συνηθίζουν να μιλούν μόνο αρνητικά για κάποιον άλλο.
Tip: Αν πράγματι ο …κατηγορούμενος έχει υπάρξει τόσο αρνητικός με όλους και όλα, τότε πιθανόν αυτό να συνέβη σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Ποιούς;

9. Οι αντιφατικές δηλώσεις ως σπόροι αμφιβολίας
Παράδειγμα: «Ο Τζακ έκλεψε τα χρήματα» και μετά: «Ο Τζον έκλεψε τα χρήματα».
Για να σπείρει κάποιος την αμφιβολία, μπορεί να πέσει σε αντιφάσεις, ελπίζοντας ίσως στην τιμωρία και των δυο προσώπων.
Tip: οι αντιφατικές δηλώσεις μπορεί να αποσκοπούν καθαρά στη διαστρέβλωση της αλήθειας.

10. Συναισθηματική κακοποίηση
Παράδειγμα: Φωνές, περιφρόνηση, παραβίαση πολιτιστικών προτύπων κατά την παροχή πληροφοριών
Καμιά φορά οι πληροφορίες μπορεί να δίνονται με σκοπό να πληγώσουν τα αισθήματα κάποιου, παρά πραγματικά για να πληροφορήσουν.
Tip: Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί για τη διαστρέβλωση της αλήθειας, ή ως απόπειρα κάποιου που θέλει απελπισμένα να ακουστεί. Να είστε σίγουροι ως προς το τι είναι αυτό που ακούτε. Αν η συναισθηματική κακοποίηση συνεχίζεται, τότε πιθανόν ο στόχος να είναι η διαστρέβλωση μιας αλήθειας.

11. Λεπτομέρειες/Παραλείψεις
Παράδειγμα: Το να πει κανείς ότι υπήρξε θεατής σε μια περίσταση όπου έχει πάρει μέρος, μη αναφέροντας κάποιο γεγονός.
Κάποιοι μπορεί να ..νίπτουν τας χείρας τους, ενώ στην πραγματικότητα έχουν κάνει κάτι. Ή, μπορεί να παραλείψουν λεπτομέρειες ελπίζοντας έτσι πως θα απαλλαχθούν από το γεγονός. Να προσέχετε τις λεπτομέρειες.
Tip: Κάντε ερωτήσεις, διαμορφώστε εικόνα της δράσης.

12. Αγιοποίηση
Παράδειγμα: Κάποιος που τα κάνει όλα τέλεια, κάθε φορά
Αν κάποιος άνθρωπος (ή θεσμός/οργανισμός) σας ακούγεται πολύ καλός για να είναι αληθινός, τότε μάλλον είναι πολύ καλός για να είναι αληθινός.

13. Ιερά και όσια
Παράδειγμα: Το να μην επιτρέπεται να πει κανείς κάτι το αρνητικό για κάποιον (ή κάτι).
Αν κάποιος ισχυρίζεται για κάποιον ή κάτι πως είναι ιερό, θα παρατηρήσετε σιγά σιγά έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων και πραγμάτων που θεωρούνται ιεροί. Δε θέλετε να γίνετε μέλος μιας αίρεσης.

14. Σενάρια
Παράδειγμα: Το να πει κάποιος μια ιστορία με λεπτομέρειες που δεν έχουν συμβεί ποτέ.
Γι αυτό όταν κάντε κατάθεση στην αστυνομία επιμένουν να τους πείτε την ιστορία πολλές φορές: Για να δουν πού είναι τα κενά και οι αντιφάσεις.
Tip: Να ακούτε την ιστορία πολλές φορές.
Ελπίζω τα παραπάνω να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση της αλήθειας.

Akli Hadid

********************************************

To κείμενο του Akli Hadid,
συμπεριλαμβάνεται στο τέταρτο τεύχος του ArsOvi που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:

Ovi_greece_0417_008a

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s