Ο Μυστικός Δείπνος των Αποστόλων

Das Liebesmahl der Apostel(The Feast of Pentecost ή The LoveMeal of the Apostles) είναι κομμάτι κλασικής μουσικής του Ρίχαρντ Βάγκνερ (Richard Wagner) για ορχήστρα και ανδρική χορωδία. Παρουσιάζεται σπάνια και είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό. Πολλά χρόνια αφότου συνέγραψε το έργο, ο ίδιος ο Βάγκνερ το χαρακτήρισε ως “ένα είδος θαύματος λαϊκού παιχνιδιού”.

Richard Wagner, Das Liebesmahl der Apostel

https://www.youtube.com/watch?v=CVPi22dbWzc

Ovi_greece_0516_046aΤο 1843, ο Βάγκνερ είχε εκλεγεί στην επιτροπή του Πολιτιστικού Συλλόγου της Δρέσδης και του ζητήθηκε να γράψει ένα θέμα για την Πεντηκοστή. Την προηγούμενη χρονιά (1842), είχε παρουσιάσει με επιτυχία την όπερά του με τίτλο Rienzi, στην πόλη, όμως το έργο του Ο Ιπτάμενος Ολλανδός (Der fliegende Holländer) του 1843, δεν είχε τύχει θερμής υποδοχής από το κοινό.

Η πρεμιέρα του Das Liebesmahl πραγματοποιήθηκε στη Λουθηριανή εκκλησία της Δρέσδης Frauenkirche, στις 6 Ιουλίου 1843 και παρουσιάστηκε από 100 περίπου μουσικούς και 1.200 σχεδόν τραγουδιστές απ’ όλη τη Σαξονία. Το έργο ήταν αφιερωμένο στη Charlotte Emilie Weinlig, χήρα του πρώην καθηγητή του Βάγκνερ Christian Theodor Weinlig. Αν και η συναυλία έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, ο Βάγκνερ απογοητεύθηκε από τη “σχετικά αδύναμη επίδρασή της” σε σχέση με την πολυάριθμη συμμετοχή τραγουδιστών που έλαβαν μέρος σε αυτήν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s