Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Στις 21 Μαρτίου του 1960, νεαροί φοιτητές της πόλης Sharpeville (Σάρπβιλ) της Νοτίου Αφρικής διαδήλωναν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ (apartheid) που είχαν επιβληθεί στη χώρα τους. Το απαρτχάιντ ήταν μια πολιτική των λευκών, που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων, σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Στη Νότια Αφρική ξεκίνησε κατά την αποικιοκρατία και θεσμοθετήθηκε το 1948 από το Εθνικό Κόμμα, οπότε και ο πληθυσμός της χώρας χωρίστηκε σε φυλετικές κατηγορίες και οριοθετήθηκαν συγκεκριμένες περιοχές διαβίωσης για την κάθε φυλή, κάτι που οδήγησε σε βίαιες μετοικήσεις.

Ovi_greece_056aΜε κύρια σκοπιμότητα τον περιορισμό σε σημαντικό βαθμό των μετακινήσεων των μαύρων σε περιοχές των λευκών, το απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής υποχρέωνε όλους τους μαύρους κατοίκους της χώρας, άνδρες και γυναίκες, να διατηρούν βιβλιάρια με το όνομά τους, τον αριθμό του φορολογικού τους μητρώου και τα στοιχεία του εργοδότη τους, όταν βρίσκονταν σε δημόσιο χώρο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κάποιος δεν διέθετε τα συγκεκριμένα στοιχεία κατά τη μετακίνησή του, θα έπρεπε να συλληφθεί και να παραμείνει στη φυλακή μέχρι και 30 ημέρες. Τρεις ώρες μετά την έναρξη της ειρηνικής διαμαρτυρίας, η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 περίπου άτομα.

Το τραγικό αυτό συμβάν στάθηκε αφορμή για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, από τον ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών). Έτος έναρξης καθιέρωσης αυτής της ημέρας κατά των θυμάτων του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, υπήρξε το 1966.

Η Ιστορία έχει αποδείξει μέσα από πάμπολλα παραδείγματα, ότι κατά τις περιόδους κρίσεων – κρίσεων αξιών, θεσμών, πολιτισμών, κοινωνιών, οικονομιών – ο κίνδυνος ρατσιστικών πρακτικών και συμπεριφορών αυξάνεται κατακόρυφα. Δεδομένης της γενικότερης κρίσης που βιώνουμε ως χώρα αλλά και ως Ενωμένη Ευρώπη, η φετινή 21η Μαρτίου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας σαν κοινωνία και να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι σε ενδεχόμενα θύματα παρόμοιων τάσεων, απορρίπτοντας κάθε είδους ρατσιστική πρακτική.

Χαρακτηριστικό δείγμα της Τέχνης του Κινηματογράφου που σχετίζεται με το θέμα, αποτελεί η ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Pepe Danquart, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, με τον τίτλο Schwarzfahrer (Λαθρεπιβάτης), που κέρδισε το Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους, το 1994. Αξίζει να την παρακολουθήσετε στο link που ακολουθεί, με ελληνικούς υπότιτλους:

https://www.youtube.com/watch?v=PgBBxRrCep0

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s