8 του Μάρτη

Τον Μάρτιο του 2009 και μάλιστα λίγο πριν το μεσημέρι της 8ης Μάρτιου, ήμουν στο κέντρο του Ελσίνκι, στο μεγάλο πάρκο που ενώνει την κεντρική λεωφόρο (Μανερχέϊμ) με το λιμάνι. Περπατούσα σιγά-σιγά προς το Σουηδικό θέατρο όταν ξαφνικά πετάχτηκε από τη γυάλινη πόρτα του μπαρ του θεάτρου ένας τύπος ανάμειξη ανθρώπου, αρκούδας και γουρουνιού με μια τεράστια μπιροκοιλιά που κράταγε στην τσίτα όλα τα κουμπιά του παλτού του και ένα τεράστιο μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα στην αγκαλιά του. Από πίσω του καμιά δεκαριά άντρες και πολύ συγκεκριμένες τρεις γυναίκες, όλοι αποτέλεσμα του ίδιου ζωικού εμβρυικού πειράματος. Με το που βγήκε έξω από τον περίβολο έριξε ματιά στους διαβάτες κι όρμησε με ένα γαρύφαλλο μπροστά σε μια κοπελίτσα που εκείνη τη στιγμή περπατούσε προς το μέρος τους. Της έδωσε το γαρύφαλλο γρήγορα, κάτι της είπε, εκείνη χαμογέλασε ξαφνιασμένη και ο τυπάς με την ακολουθία του ξεκίνησε για την επόμενη γυναίκα που είχαν δει.

Μέχρι να φτάσουν κοντά μου είχαν δώσει δέκα με δώδεκα γαρύφαλλα, σε πάντα χαμογελαστές κυρίες και δεσποινίδες, πάντα λέγοντάς τους κάτι και πάντα συνεχίζοντας αμέσως στην επόμενη. Όσο πλησιάζανε προς εμένα έβλεπα καθαρά ότι πέραν των ακολούθων του κυρίου υπήρχαν και δυο που βγάζανε συνέχεια φωτογραφίες και ένας με βιντεοκάμερα που σύντομα έγιναν δυο, με τον δεύτερο να φέρει τα διακριτικά σήματα ιδιωτικού καναλιού.

Ο κύριος με το τσιτωμένο παλτό και την αγκαλιά γαρύφαλλα ήταν ο Τίμο Σόϊνι. Προέδρος του κόμματος των Αληθινών/Γνήσιων Φιλανδών από το 1997, ξενοφοβικός, ρατσιστής, ομοφοβικός, φασίστας, όλα σκεπασμένα με το φερετζέ του ευρωσκεπτικιστή. Δίπλα του περπατούσε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Γιούσι Χάλα Άχο, γνωστός από δηλώσεις όπως: τι θέλουν οι πίθηκοι στα πανεπιστήμια, ο Μωάμεθ ήταν παιδεραστής και το ισλάμ προωθεί την παιδεραστία, ότι η τεμπελιά είναι γενετικό χαρακτηριστικό των Αφρικανών και ότι οι Φιλανδοί σαν ανώτερη φυλή έχουν δικαίωμα να εκφράζουν το θυμό τους προς τις κατώτερες φυλές ακόμα και με τον φόνο. Ο ίδιος δε, ένα χρόνο αργότερα και με την ελληνική κρίση να έχει ξεκινήσει, δήλωσε ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι τα τανκς όπως το ’67.

Ovi_greece_0317_016a.gifΑπό την άλλη πλευρά του κυρίου προέδρου, επίσης με μια αγκαλιά γαρύφαλλα και στον ρόλο της γυναίκας, η γραμματέας του κόμματος στην δυτική Φιλανδία, Έλενα Έρονεν η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε γράψει στη σελίδα της στο φατσοβιβλίο ότι όλοι οι ξένοι στην Φιλανδία πρέπει να φοράνε ευδιάκριτα διακριτικά σήματα πάνω από τα ρούχα τους που θα δηλώνουν εθνότητα και θρησκεία και θα τους ξεχωρίζουν από τους ντόπιους. Ακολουθούσαν άλλα εξ’ ίσου λαμπρά μέλη και στελέχη του κόμματος. Αφορμή για να μοιράσουν τα τριαντάφυλλα; Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

Για την ακρίβεια η 8η Μάρτιου είναι η Διεθνής ημέρα της Εργαζόμένης Γυναίκας άλλα αυτό άλλαξε κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’70, ορίζοντας ότι και η γυναίκα που μένει στο σπίτι και δεν «δουλεύει» είναι εργαζόμενη με δικαιώματα και πρέπει η προσφορά της να τιμάται ισότιμα. Η ημέρα της μητέρας αν και ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1904, βρήκε έδαφος και ημερομηνία στη Σοβιετική Ένωση πολύ αργότερα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε να εορτάζεται κάθε 8 Μαρτίου σε όλη την ΕΣΣΔ και τους δορυφόρους της και εκεί έχει παραμείνει. Όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου έχουν την ημέρα της μητέρας, στην Ελλάδα για παράδειγμα είναι τον Μάιο, άλλα στις ΕΣΣΔ …ευδοκίμησε την 8η Μαρτίου και χωρίς να με θεωρήσετε οπαδό συνομωσιών, νομίζω ότι κάπως γιορτάζοντας την ημέρα της μητέρας κάπως μειώνει το ρόλο της Εργαζόμενης Γυναίκας που είναι η πραγματική εορτάζουσα και περιορίζει το ρόλο της γυναίκας στη μητρότητα.

Τώρα αυτό βόλευε και τον κύριο Σόϊνι γιατί στις συνεχείς συνεντεύξεις που έδωσε εκείνη την ημέρα, όπως κάνει κάθε 8η Μαρτίου που επαναλαμβάνει το σόου, τονίζει τον ρόλο της μητέρας, το ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια ξεχνώντας την εργαζόμενη γυναίκα, το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και όλα τα θέματα ισότητας. Αλλά για ποια εργαζομένη γυναίκα να μιλήσει ο Σόϊνι όταν λίγες βδομάδες νωρίτερα από εκείνη τη μέρα του 2009 είχε κάνει συνέδριο του κόμματος πάνω σε πλοίο, σε διεθνή ύδατα μεταξύ Φιλανδίας και Σουηδίας, ώστε ό,τι ειπωθεί να μην γίνει λόγος να επέμβει εισαγγελέας και να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στο ποιοι μπορεί να ακούσουν αυτά που ειπώθηκαν. Ακούστηκαν όμως κι αν δε ζούσαμε περίοδο που η δημοκρατία ασθενεί ακόμα και στη Φιλανδία, όλοι οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να είναι φυλακή. Δεν είναι. Απεναντίας αυτή τη στιγμή όλα αυτά τα αστέρια συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού την Φιλανδίας με έναν πρωθυπουργό μαριονέτα.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο ίδιος ο Σόϊνι αναφέρθηκε και στο ρόλο της γυναίκας που φυσικά εξύμνησε σαν το θεμέλιο του έθνους. Είμαι σίγουρος ότι κάτι θα σας θυμίσουν οι λόγοι του. Η γυναίκα λοιπόν είναι το θεμέλιο του έθνους γιατί τεκνοποιεί κι αυτός είναι και ο ρόλος της στην κοινωνία. Μάλιστα τόνισε το λεπτό και το ευαίσθητο των γυναικών δικαιολογώντας ότι λόγω της σωματικής και ψυχικής ευαισθησίας οι γυναίκες δεν είναι για όλες τις δουλειές άλλα για να μένουν στο σπίτι και να φροντίζουν τα παιδιά και τον άντρα μαχητή, ενώ κατήγγειλε όλα αυτά τα φεμινιστικά και περί ισότητας σαν κομμουνιστικά ιδεολογήματα που δεν στέκουν σε καμιά επιστημονική λογική. Μάλιστα είχε το θράσος να χρησιμοποιήσει την λέξη επιστήμη.

Ξέρετε, δεν έχω καμιά διάθεση να συνεχίσω με αυτά που είπε ή εκπροσωπεί αυτό το Φιλανδικό φασισταριό ή να αναφέρω ανάλογα πιστεύω Ελλήνων ναζιστών, όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών υπάρχει όχι για να υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα, άλλα για να συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις ενάντια στον αντρικό αυταρχισμό σε μια πάλη που δεν σταματάει την 8η Μαρτίου.

Δεν έχω κανέναν απολύτως σκοπό να προκαλέσω, και ό,τι αναφέρω είναι καθαρά προσωπικές σκέψεις που πηγάζουν από το νόημα κι όχι το γράμμα της Δημοκρατίας. Οι γυναίκες γεννιούνται ισότιμες και ελεύθερες, εμείς οι άντρες είμαστε αυτοί που περιορίζουμε αιώνες τώρα αυτήν την ελευθερία και την ισοτιμία. για λόγους που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη δική μας ανικανότητα και ανασφάλεια, παρά με την πραγματικότητα. Οι γυναίκες δεν κατέκτησαν τίποτα και προσωπικά σιχαίνομαι κάθε φορά που ακούω αυτή τη λέξη, στη πραγματικότητα επανέκτησαν αυτό που τους ανήκει. Και όχι, στην αυγή του 21ου αιώνα είμαστε πολύ πίσω ακόμα σε όλους τους τομείς της ζωής και της κοινωνίας. Ακόμα και εκφράσεις όπως: δουλεύει σαν άντρας ή είναι αντράκι είναι χαρακτηριστικό του πόσο πίσω είμαστε σε θέματα ισότητας. Και στην Ελλάδα πολλές φορές είμαστε αιώνες πίσω.

Η ισότητα είναι θέμα που αφορά όλους μας και η πρόοδος μια κοινωνίας είναι αλυσιδωτή αντίδραση που θέλει ισότιμα όλα τα μέλη της, άντρες και γυναίκες. Και να το πάω λίγο παραπέρα; Πιστεύω ότι ο όρος φεμινισμός, αυτός ο τόσο παρεξηγημένος λόγο αμάθειας, βλακείας και στερεοτύπων όρος που θέλει μόνο γυναίκες φεμινίστριες, ασεξουαλικές, με μπράτσα στυλ ράμπο και πάντα έτοιμες για καυγά, θα έπρεπε να είναι εύσημο για άντρες που καταλαβαίνουν την ισότητα και την τηρούν, όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους. Φεμινιστές θα έπρεπε να είναι άντρες που είναι και οι υπαίτιοι της στέρησης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στην Ελλάδα, στην καρδιά των μαμάκηδων όλου του κόσμου, ενώ αγιοποιείται η μάνα, δείτε πώς στην πραγματικότητα την βλέπουν αυτοί οι ίδιοι που την αγιοποιούν. Η καλύτερη μαγείρισσα, που για τρεις δεκαετίες τουλάχιστον τους ξεσκατώνει, τους πλένει και τους σιδερώνει, τους χαρτζιλικώνει και τους κρατάει το χέρι και μετά όταν κάνουν οικογένεια συνεχίζει να χαρτζιλικώνει, να προσέχει τα παιδιά, να βοηθάει στο σπίτι. Στην ουσία είναι η αγία δουλικό κι έτσι θέλουν και την γυναίκα τους. Μια σκλάβα 24 ώρες το 24ωρο επτά μέρες τη βδομάδα. Να γιατί η μάνα στην Ελλάδα είναι μια, γιατί πού αλλού να βρεις τέτοια δούλα. Ακόμα κι αυτή η μητρότητα γίνεται σε συνθήκες ανισότητας και δουλείας για τις γυναίκες και τα παιδιά με ευθύνη των αντρών γίνονται οι αλυσίδες.

Για να σπάσουν όλα αυτά τα καρκινώματα δεν είναι οι γυναίκες που πρέπει να γίνουν φεμινίστριες άλλα οι άντρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s