Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και έχει συνδεθεί με τον σεβασμό, την αγάπη και την εκτίμηση προς το γυναικείο φύλο για οποιοδήποτε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό τους επίτευγμα στην πορεία του χρόνου.

Ξεκίνησε σαν μια Σοσιαλιστική Πολιτική Εκδήλωση, των ευρωπαϊκών κυρίως χωρών και αρχικά έφερε την ονομασία International Working Women’s Day. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, ο εορτασμός έχει χάσει τελείως την πολιτική του υφή. Σε κάποιες άλλες περιοχές όμως, εκεί όπου ζητήματα πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων διακυβεύονται και με την έντονη παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, η ημέρα αυτή συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ ουσιαστική ημέρα εορτασμού όσων κατ’ ουσίαν αντιπροσωπεύει. Σε κάποια μέρη, ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας συνοδεύεται, μάλλον με κάποιο τόνο συμβολισμού, από μωβ κορδέλες.

Ovi_greece_016aΗ σκέψη για την καθιέρωση της ημέρας συνδέεται ιστορικά με μια μάλλον περισσότερο μορφή διαμαρτυρίας, παρά απεργίας του 1908, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Γυναικών ως προς τον Κώδικα Ενδυματολογίας στους χώρους εργασίας και η οποία επετειακά γιορτάστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά, τον Φλεβάρη του 1909.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, υπήρξαν παρόμοιες επί μέρους πρωτοβουλίες σε κάθε χώρα, με παράδειγμα τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών, τον Αύγουστο του 1910, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου, στα πρότυπα της προγενέστερης αμερικανικής εκδήλωσης, προτάθηκε η καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και με αναφορές στην προώθηση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες. Σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της επόμενης χρονιάς (1911), με πάνω από 300 διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και με κορύφωση των εκδηλώσεων στο Παρίσι, οι γυναίκες απαιτούσαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων και του περιορισμού των εργασιακών διακρίσεων λόγω φύλου.

Γενικότερα, εκείνη ακόμα την περίοδο, οι εκδηλώσεις αυτού του τύπου πραγματοποιούνταν συνήθως κατά την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει καθιερωθεί επίσημα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1914 στη Γερμανία, με κυρίαρχο το αίτημα της ψήφου, που τελικά, δεν κατακτήθηκε από τις γυναίκες νωρίτερα από το 1918. Την ίδια μέρα, την ίδια χρονιά, στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε μια τεράστια πορεία, με το ίδιο πάντα αίτημα του δικαιώματος στην ψήφο, που κατέληξε στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Το 1917, λίγο πριν την έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης, γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη κατέβηκαν σε απεργία με το αίτημα “Ψωμί και Ειρήνη”, διεκδικώντας ένα τέλος στον τσαρισμό και στις ελλείψεις τροφίμων που μάστιζε τη Ρωσία. Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα την τελευταία Πέμπτη του Φεβρουαρίου, που όμως στο Γρηγοριανό ημερολόγιο συνέπιπτε με τις 8 Μαρτίου. Σχετικά με αυτό, ο Λέον Τρότσκι έγραψε «ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και είχαν προβλεφθεί δράσεις, αλλά δεν είχαμε φανταστεί ότι η συγκεκριμένη Ημέρα της Γυναίκας θα εγκαινίαζε την Επανάσταση”. Πολύ αργότερα, από το 1965 και μετά, η μέρα αυτή ανακηρύχθηκε στην ΕΣΣΔ ως αργία, σε ανάμνηση της προσφοράς των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, από τον ηρωισμό και την ανιδιοτέλεια που έδειξαν στο μέτωπο κατά τη διάρκεια του πολέμου, μέχρι τη συμβολή τους στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και ειρήνης μεταξύ των λαών.

Από την επίσημη υιοθέτηση της Ρωσίας μετά την Επανάσταση του 1917, η ημέρα άρχισε σταδιακά να καθιερώνεται και σε άλλες κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές χώρες, στην Κίνα από το 1922, στην κομμουνιστική Ισπανία από το 1936 και αργότερα, μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ως ημιαργία για τις εργαζόμενες γυναίκες στην Κίνα.

Στη Δύση, η συγκεκριμένη μέρα έλαβε τις σημερινές γνωστές διαστάσεις μετά το 1977, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να διακηρύξουν την 8η Μαρτίου, ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s