Μεφιστοφελής

Στις 5 Μαρτίου 1868 κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου, η όπερα Μεφιστοφελής (Mefistofele), του Ιταλού συνθέτη και στιχουργού, Αρίγκο Μποϊτο (Arrigo Boito). Πρόκειται για ένα έργο αποτελούμενο από έναν πρόλογο, 5 πράξεις και έναν επίλογο, που ταυτόχρονα αποτελεί και το μοναδικό ολοκληρωμένο έργο του συνθέτη. Στον ίδιο τον συνθέτη αποδίδεται και το λιμπρέτο του έργου, βασισμένο στην τραγωδία του Γκαίτε, Φάουστ (Faust).

Ovi_greece_005aΟ Boito είχε ξεκινήσει να μελετά το θέμα του πάνω στον Φάουστ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Ωδείο του Μιλάνου, το 1861. Άπειρος καθώς ήταν και με ερμηνευτές αρκετά ανεπαρκείς, η πρεμιέρα στη Σκάλα ατύχησε παταγωδώς και το έργο κατέβηκε μετά από δύο μόλις παραστάσεις, γεγονός που ανάγκασε τον συνθέτη να προβεί σε τροποποιήσεις του, μειώνοντας τις πράξεις από 5 σε 4 και αναδιανέμοντας κάποιους ρόλους.

Ο μύθος του Φάουστ, του θρυλικού Γερμανού μάγου από την πόλη Γκέτλιγκεν (Götlingen) της Βυρτεμβέργης, έχοντας ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του κόσμου, προκαλώντας έντονα συναισθήματα λόγω της αμφίσημης προσωπικότητάς του, συνδεόταν με τη σοβαρότατη εκδοχή ενός τυχοδιώκτη, που περιφερόταν στις μεγαλουπόλεις της Δυτικής Ευρώπης, παριστάνοντας άλλοτε τον γιατρό, άλλοτε τον αστρονόμο, άλλοτε τον αστρολόγο ή τον αλχημιστή. Στο Βύρτσμπουργκ καυχιόταν πως μπορούσε να επαναλάβει όλα τα θαύματα του Ιησού Χριστού. Στο Βίτενμπεργκ ισχυριζόταν πως οι νίκες των αυτοκρατορικών στρατευμάτων στην Ιταλία ήταν αποτέλεσμα των δικών του μαγικών δυνάμεων, που εξαπέλυσε κατά των αντιπάλων. Το κοινό, έχοντας στο μυαλό του μια σοβαρή υπόθεση, θεώρησε ότι ο Boito, χρησιμοποίησε το θέμα με τρόπο ελαφρύ και επιφανειακό.

Μετά από την πρώτη αποτυχημένη πρεμιέρα, ο συνθέτης προέβη στις αναγκαίες τροποποιήσεις και το έργο του, στην αναθεωρημένη πλέον έκδοσή του, ξαναέκανε πρεμιέρα, στις 4 Οκτωβρίου του 1875, στη Μπολόνια, όπου και έτυχε γενικής αποδοχής και καλών κριτικών. Μετά από διαρκείς αναθεωρήσεις από τον συνθέτη, που διήρκησαν από το 1876 έως και το 1880, ο Μεφιστοφελής ανέβηκε στην τελική του μορφή, στις 25 Μαϊου του 1881, στο Μιλάνο. Τον Μάιο του 1926, το έργο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από την His Master’s Voice.

 

Ολόκληρο το έργο στο link που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=vd1XL9-lBpY

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s