Το Βραβείο Ποίησης Bollingen του Έζρα Πάουντ

Το Βραβείο Ποίησης Bollingen είναι ένα τιμητικό λογοτεχνικό βραβείο, που απονέμεται κάθε 2ετία σε κάποιον Αμερικανό ποιητή, είτε για τον καλύτερο στίχο του, είτε ως καθολική αναγνώριση για το έργο της ζωής του.

Ovi_greece_063aΤο βραβείο καθιερώθηκε το 1948 από τον Paul Mellon και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bollingen, οφείλει δε το όνομά του στο χωριό Bollingen της Ελβετίας, όπου ο Carl Jung διατηρούσε έναν πύργο με την ίδια ονομασία, τον Πύργο Bollingen. Από τότε απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το Πανεπιστήμιο Yale και από τη σπάνια Βιβλιοθήκη φύλαξης Λογοτεχνικών Αρχείων του Κογκρέσου, Beinecke Rare Book & Manuscript Library.

Πρώτος στον οποίο απονεμήθηκε το συγκεκριμένο βραβείο, στις 19 Φεβρουαρίου του 1949, ήταν ο Έζρα Πάουντ (Ezra Weston Loomis Pound, 30 Οκτωβρίου 1885 – 1 Νοεμβρίου 1972). Ο Πάουντ ήταν Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος και μαζί με τον Τ.Σ. Έλιοτ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αγγλο-αμερικανικού μοντερνισμού.

Το 1945, φυλακίστηκε για 25 μέρες σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως του αμερικανικού στρατού έξω από την Πίζα, όπου και συνέγραψε τα Κάντος της Πίζας (The Pisan Cantos), έναν προβληματισμό πάνω στην καταστροφή τη δική του, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Στα Κάντος της Πίζας απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ποίησης Bollingen.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s