Δικαίωμα στην ψήφο

H League of Women Voters (LWV) είναι μια αμερικανική αστική οργάνωση, που ιδρύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1920 στο Σικάγο, με σκοπό την προαγωγή των γυναικών στο δικαίωμα της ψήφου και γενικότερα την εμπλοκή τους στις δημόσιες υποθέσεις.

Ovi_greece_042aΗ πρωτοβουλία ίδρυσης της οργάνωσης ανήκει στην Carrie Chapman Catt και έγινε 6 μήνες πριν από τη 19η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η οργάνωση ξεκίνησε ως ένα “ισχυρό πολιτικό πείραμα”, με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες να ασκούν με ορθότητα τις εκλογικές τους αρμοδιότητες. Μέχρι το 1973, στην LWV συμμετείχαν μόνο γυναίκες. Από το ’73 και μετά, στην οργάνωση – που λειτουργεί σε τοπικό, κρατικό και εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από 1,000 τοπικές – άρχισαν πλέον να συμπεριλαμβάνονται και άντρες.

Η παραπάνω πρωτοβουλία που έλαβε χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα, εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο προσπάθειας “συνείδησης του γυναικείου φύλου”, που ξεκίνησε σταδιακά, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, από τα μέσα του 19ου αιώνα και εντατικοποιήθηκε κατά τον 20ο. Με την έννοια “συνείδηση” νοείται η αργή διαδικασία μεταβολής των αντιλήψεων που είχαν οι ίδιες οι γυναίκες ως προς το φύλο τους και την κοινωνική τους θέση, η οποία δεν σχετίζεται καν με την έννοια του φεμινισμού, αλλά κυρίως με μια ρήξη με τις ιδέες που επικρατούσαν στο παρελθόν σε σχέση με την κοινωνική θέση της γυναίκας. Πολύ πριν συναντήσουμε χρονικά δράσεις όπως η παραπάνω, αυτή η “επανάσταση” για την απόκτηση της γυναικείας συνείδησης συναντά τις ρίζες της στην κατάκτηση του ισότιμου με τους άνδρες δικαίωμα της εκπαίδευσης και την ελευθερία του λόγου, κυρίως του γραπτού, που επιτεύχθηκε πολύ νωρίτερα από το δικαίωμα της ψήφου και τη συμμετοχή στα κοινά.

Η LWV επισήμως είναι ακομμάτιστη, υποστηρίζει όμως μια σειρά από διάφορες προοδευτικές θέσεις της δημόσιας ζωής, που σχετίζονται με το δικαίωμα στην έκτρωση, τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τον έλεγχο των όπλων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s