Ο λευκός βωμός

Πρωινός πανικός στο γραφείο που έχει ξεκινήσει πριν φτάσω.

«Τι συμβαίνει;» Ρωτάω αθώα την Σάντρα από το λογιστήριο που περνάει από μπροστά μου σε κατάσταση …τρέχω και δεν φτάνω.
«Χάλασε ο εκτυπωτής.»
«Ε, και;» Ρωτάω πάλι αθώα.
«Ο μεγάλος εκτυπωτής.»
«Αχά!»

ovi_greece_0217_019aΟ «μεγάλος εκτυπωτής» έφτασε στα γραφεία πριν από δυο μήνες, πάνω σε κόκκινο χαλί και σε ημιεπίσημη εκδήλωση με ανακοινώσεις και ομιλίες. Λέιζερ έγχρωμος που φτιάχνει και καπουτσίνο. Εντάξει, καταλαβαίνω την ανάγκη αναβάθμισης κάποιων ηλεκτρονικών συσκευών και δει κομπιούτερ και ό,τι τα τριγυρίζουν, αλλά στους δυο μήνες που ο «μεγάλος εκτυπωτής» έφτασε στην επιχείρηση, το μόνο που έχει κάνει είναι να τυπώσει έγχρωμα διαγράμματα με τα κέρδη για τον κύριο Πέτρο, τον μεγάλο, και προσκλήσεις για ένα χορό που ήταν μπλεγμένη η γυναίκα του κυρίου Πέτρου. Τίποτα άλλο. Μάλλον, είδα μια φορά και τη γραμματέα του κυρίου Πέτρου να τυπώνει κάτι φωτογραφίες. Του κυρίου Πέτρου.

Ο «μεγάλος εκτυπωτής» είναι στο μεγάλο διάδρομο που καταλήγει στο γραφείο του κυρίου Πέτρου κι έτσι που είναι μεγάλος και κατάλευκος θυμίζει μαρμάρινο βωμό από την αρχαιότητα, έτοιμος για θυσίες. Είναι και που οι καθαρίστριες ό,τι ώρα και να περάσεις είναι με ένα πανί και τον καθαρίζουν.

«Τον έλεγξε ο Σταύρος;» Όπου Σταύρος, ένα παλληκάρι στα εικοσιπέντε και ασχολείται αποκλειστικά με τα κομπιούτερ της επιχείρησης.

«Είναι άρρωστος.» Αυτό το είπε πια τελείως ξεψυχισμένα. Το τέλος του κόσμου. Μια φορά τον είχαμε ανάγκη κι αυτός πήγε κι αρρώστησε.

«Δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρει γι’ αυτά τα πράγματα;»
«Για τα λέιζερ;»
«Λέιζερ ξελέιζερ, εκτυπωτής είναι.»
«Μα τι λέτε τώρα κύριε Νάσο, δεν θυμάστε τι είχε πει ο κύριος Πέτρος εκείνη τη μέρα;»

Αμ, και πώς να το ξεχάσω. Το ένα χέρι στη τσέπη του σακακιού και το άλλο να χαϊδεύει το λευκό πλαστικό, ο κύριος Πέτρος έκανε ανακοινώσεις για μισή ώρα.

«Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο. Θα βγάζουμε εκτυπώσεις μόνο όταν είναι ανάγκη και θα το κάνουμε με πολύ προσοχή. Να μην δω να εκτυπώνονται φωτογραφίες, προσκλήσεις για παιδικά γενέθλια και τίποτα άλλο. Ούτε να το σκεφτείτε. Αυτό το μηχάνημα είναι η εξέλιξη της εταιρίας μας στον επόμενο αιώνα.» ΝΑΣΑ ο κύριος Πέτρος.

Είπε και πολλά ακόμα κι εγώ έχασα ανάμεσα σε πολλούς άλλους την ώρα για την τυρόπιτα, αλλά η ουσία ήταν ότι αυτό είναι το καινούργιο μου παιχνιδάκι και κανένας δεν το αγγίζει. Μόνο εγώ μπορώ να τυπώνω προσκλήσεις και φωτογραφίες. Η αλήθεια είναι ότι τότε ένιωσα ότι υπάρχει κάτι άρρωστο με αυτή την επιχείρηση. Συνήθως όταν το αφεντικό κάνει τέτοιες κινήσεις και δηλώσεις, ακολουθεί το δούλεμα και τα ανέκδοτα. Με τον «μεγάλο εκτυπωτή» δεν έγινε τίποτα απολύτως. Στήθηκε εκεί σαν βωμός και τον ξεσκονίζουν οι καθαρίστριες και η όλη ιστορία ξεχάστηκε γρήγορα, ή καλύτερα όλοι αδιαφόρησαν για το καινούργιο παιχνιδάκι του κυρίου Πέτρου.

Με τη Σάντρα παρέα προχώρησα στο διάδρομο κι έφτασα στο χώρο του εγκλήματος. Η Κατερίνα, η γραμματέας του κυρίου Πέτρου, σε κατάσταση να βάλει τα κλάματα. Μαζί της σύσσωμη όλη η γραμματεία της επιχείρησης.

«Να δεις που κάτι έκανε η Ρωσίδα.»
«Η καθαρίστρια;»
«Μα δεν την έχεις δει με πόση μανία το καθαρίζει το μηχάνημα;»
«Έτσι είναι αυτές οι Ρωσίδες, αντρογυναίκες, δεν ελέγχουν τη δύναμή τους.»
«Μπορεί να ήταν και ο Μιχάλης,» πετάχτηκε η άλλη. «Τον άκουσα την άλλη μέρα που έλεγε ότι ήθελε να τυπώσει κάτι φωτογραφίες.» Την κοιτάξανε όλες σιωπηλές.
«Και ο δικός σου βρε Τάνια, κι ο δικός σου ήθελε να τυπώσει κάτι, τον είχα ακούσει.»
«Ο κύριος Δημήτρης δεν θα τύπωνε ποτέ κάτι μόνος του, θα στο είχε πει.»
«Μπορεί όταν πήγα να πάρω καφέ.»
«Ο κύριος Δημήτρης δεν έχει έρθει ακόμα.»
«Ναι αλλά ήταν εδώ όταν έφευγα χτες το βράδυ.»

«Ηρεμήστε βρε κορίτσια, τεχνικός, εγγύηση δεν υπάρχουν; Να πάρουμε ένα τηλέφωνο να έρθει κάποιος να το φτιάξει»
«Αποκλείεται.»
«Γιατί βρε Κατερίνα αποκλείεται;»
«Γιατί αν είναι δικό μας το λάθος πληρώνουμε την επίσκεψη και είναι 90 ευρώ συν ό,τι υλικά χρειαστεί να αλλάξει.»
«Ε, και δεν έχει η επιχείρηση 90 ευρώ;»
«Θα θυμώσει ο κύριος Πέτρος και θα θέλει να βρούμε αυτόν που έκανε τη βλάβη για να το πληρώσει.»
«Βρε Κατερίνα, για 90 ευρώ μιλάμε.»
«Μήπως θέλετε να τα δώσετε εσείς κύριε Νάσο;» Αυτήν την Κατερίνα ποτέ δεν την συμπάθησα και αυτή τη στιγμή με κοιτάζανε όλες πολύ ύποπτα.

«Μια στιγμή,» συνέχισα να είμαι συγκαταβατικός αν και με πολύ δύναμη κρατούσα το στόμα μου μην πω κάτι. «Κοιτάξατε πρώτα όλες τις πιθανότητες, μήπως συμβαίνει κάτι που δεν είναι σοβαρό; Αν είναι στην πρίζα, αν έχει τζαμάρει το χαρτί…»
«Κύριε Νάσο η πρίζα ήταν το πρώτο πράγμα που κοίταξα κι όχι, δεν ανάβει κανένα λαμπάκι που θα άναβε αν είχε τζα-μά-ρει το χαρτί.» Το τελευταίο το είπε με έμφαση κα συλλαβιστά. Αλλά δεν είχε τελειώσει. «Και δεν είμαι κανένα παιδάκι κύ-ριε Νά-σο.» Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως το είχα πει ακουγόταν σαν να την είχα αποκαλέσει ηλίθια, έτσι κι αυτό το …προσπέρασα.

«Ρε συ Κατερίνα, χαρτί έχει το μηχάνημα;» Η ματιά που μου έριξε θα με είχε δολοφονήσει επί τόπου αν δεν έσκυβα και ήταν έτοιμη να αρχίσει ποιος ξέρει τι, όταν χτύπησε το τηλέφωνό της, το κινητό της.

Κοίταξε τον αριθμό και μετά με χέρια που ψιλοτρέμανε πάτησε το πράσινο κουμπί. «Καλή σας μέρα κύριο Πέτρο … ναι … ναι …φυσικά … να σας πω κάτι … ναι …ναι ….ναι … αααα …μα φυσικά κύριε Πέτρο …βεβαίως …σας περιμένω … θα είναι έτοιμα κύριε Πέτρο…» Σιωπή στο δωμάτιο. Δεν του είχε πει τίποτα για τον χαλασμένο «μεγάλο εκτυπωτή»

Και μετά τη σιωπή κι αφού έστρωσε το σακάκι της η Κατερίνα είπε:
«Αντε στα γραφεία σας όλοι, μη μας βρει μαζεμένους ο κύριος Πέτρος. Έρχεται από στιγμή σε στιγμή.» Και πριν τελειώσει με μια τελείως φυσική κίνηση άνοιξε ένα συρτάρι από τον εκτυπωτή, το κοίταξε που ήταν άδειο και μετά από ένα άλλο συρτάρι έβγαλε χαρτί και το τοποθέτησε μέσα στο άδειο. Μετά …μας κοίταξε.

«Ο κύριος Πέτρος τύπωσε κάτι χτες το βράδυ και τέλειωσε …το χαρτί και δεν ήξερε ποιο είναι το σωστό συρτάρι, είναι και τόσα πολλά ανάθεμά τα και …άντε τελειώσαμε… άντε στο γραφείο σου Τάνια.»

Εγώ την κοίταξα χωρίς να πω τίποτα και έφυγα προς το γραφείο μου στην άλλη πλευρά του διαδρόμου. Στη διαδρομή χάιδεψα ελαφρά τον κατάλευκο βωμό και σκέφτηκα πόσα έβγαλε αυτός ο βωμός για τον χαρακτήρα κάποιων άθελά του.

Θόδωρος Νάσος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s