Ρούνεμπεργκ, ο Φιλανδός εθνικός ποιητής

Ο Γιόχαν Λούντβιχ Ρούνεμπεργκ, είναι ο Φιλανδός εθνικός ποιητής. Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1804 και έζησε μέχρι τις 6 Μαΐου 1877. Ο Ρούνεμπεργκ έγραψε όλα τα έργα στα Σουηδικά, την τότε γλώσσα των λογίων της Ρωσικής επαρχίας.

Ovi_greece_012aΤο μεγαλύτερο μέρος των ποιημάτων του Ρούνεμπεργκ είναι αφιερωμένο στη φιλανδική επαρχία και τις συνθήκες που ζούσαν οι Φιλανδοί κάτω από το σκληρό αρκτικό κλίμα. Πολύ γνωστό του ποίημα είναι το: Saarijärven Paavo, ο αγρότης Πάαβο. Σε αυτό το ποίημα ξέχωρα από τις περιγραφές της σκληρής ζωής ενός αγρότη στη Φιλανδία, ο Ρούνεμπεργκ προσπαθεί να αποδώσει το νόημα της λέξης sisu που κατά τους Φιλανδούς δεν μεταφράζεται και δεν είναι τίποτα άλλο από το …φιλότιμο που κατά τους Έλληνες …δεν μεταφράζεται.

Για τρία χρόνια ο Πάαβο προσπαθεί να σπείρει και τρεις φορές ο πάγος καταστρέφει τα πάντα οδηγώντας τον Πάαβο και τη γυναίκα του σχεδόν στη πείνα και επιβιώνουν μόνο με ψωμί που φτιάχνουν με φλοιούς δέντρων. Την τέταρτη χρονιά με πολύ επιμονή, σκληρή δουλειά και κούραση, επιτέλους ο Πάαβο καταφέρνει να θερίσει στάρι κι όταν η γυναίκα του ευτυχισμένη αφού προσεύχεται για να ευχαριστήσει το Θεό, του λέει ότι φτιάχνει ψωμί με στάρι. Εκείνος τότε της λέει να σταματήσει και να ανακατέψει το στάρι με φλοιό ώστε να είναι αρκετό για να το μοιραστούν με τον γείτονα που έχασε όλη τη σοδειά του.

Το πιο γνωστό ποίημα του Ρούνεμπεργκ είναι το Vänrikki Stoolin tarinat, Οι Ιστορίες του Σημαιοφόρου Στάλ. Είναι ένα επικό ποίημα γραμμένο μεταξύ 1848 και 1860 και ακολουθώντας τις ποιητικές παραδόσεις του Φιλανδικού έπους Kalevala, ο Ρούνεμπεργκ εξιστορεί ιστορίες από τον πόλεμο του 1808-9 μεταξύ Σουηδίας και Ρωσίας που έγινε σε Φιλανδικό έδαφος, τότε επαρχία της Σουηδίας. Σε εκείνον τον πόλεμο, η Σουηδία έχασε την Φιλανδία, που στη συνέχεια έγινε επαρχία της Ρωσίας. Το ποίημα δίνει έμφαση στη γενναιότητα των Φιλανδών που πολέμησαν κυρίως με την πλευρά των Σουηδών. Οι πρώτες στροφές του έπους, Maamme, Η Πατρίδα μας, έγιναν όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη το 1917, ο εθνικός ύμνος της Φιλανδίας.

Στη Φιλανδία η ημέρα γέννησης του Ρούνεμπεργκ γιορτάζεται με τη συνοδεία ενός μικρού χαρακτηριστικού γλυκού που σύμφωνα με την παράδοση έτρωγε κάθε μέρα ο ίδιος ο ποιητής σε καφέ της περιοχής που ζούσε.

Ovi_greece_012b

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s