Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί σαν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (Union of International Cancer Control) με στόχο την ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, φορέων υγείας και όλου του πληθυσμού για τον καρκίνο, την πρόβλεψη αλλά και την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 8.2 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από τον καρκίνο το 2014 μόνο. Από αυτούς, 4.7 ήταν άντρες ενώ 3.5 γυναίκες. Εκτιμάται ότι οι περιπτώσεις θανάτου από καρκίνο στο μέλλον θα αγγίξουν τα 11 εκατομμύρια για το έτος 2030.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συχνότεροι τύποι καρκίνου αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του ορθοκολικού και του μαστού. Το 2014 οι συχνότεροι τύποι καρκίνου ήταν αυτοί του προστάτη στους άντρες και του μαστού στις γυναίκες. Ακολουθούν άλλοι, όπως είναι ο ορθοκολικός, του πνεύμονα και της μήτρας και άλλοι τύποι, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο.

Με το σύνθημα «Μπορούμε-Μπορώ»,  η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), επιδιώκουν να μεταφέρουν το μήνυμα, ότι παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις της ασθένειας, τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισής της είναι ιδιαίτερα θετικά. Και είναι θετικά, όχι μόνο επειδή η επιστήμη προχωρά συνεχώς στην ανακάλυψη νέων θεραπειών, αλλά και επειδή έχει πλέον διαπιστωθεί  ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της εξάπλωσης μέσα από την πρόληψη.

Ovi_greece_025a

Ο καρκίνος, αποτελεί μια νοσογόνο κατάσταση η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη παραγωγή επιθετικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται πέρα από τα φυσιολογικά τους όρια (διηθούν τους περιβάλλοντες ιστούς) και δύνανται να εξαπλωθούν από το σημείο παραγωγής τους σε διάφορα όργανα του σώματος (μετάσταση).

Η παρουσία κάποιων φυσικών (ιονίζουσα, υπέρυθρη ακτινοβολία κλπ.), χημικών (άσβεστος, ουσίες του τσιγάρου, αφλατοξίνες, αρσενικό κλπ.) και βιολογικών (προσβολή από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα) παραγόντων, σε έδαφος γενετικής προδιάθεσης, μπορεί να πυροδοτήσουν τη διαδικασία μετάλλαξης ενός φυσιολογικού κυττάρου σε καρκινικό, που σηματοδοτεί και την έναρξη της νόσου.

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο αποτελούν το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η ρύπανση του περιβάλλοντος και οι χρόνιες λοιμώξεις από Ηπατίτιδα Β, C και από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV).

Το 30% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με την τροποποίηση των πιο πάνω παραγόντων κινδύνου, καθώς και με την εφαρμογή απλών μέτρων, όπως είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β, η αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και ο περιορισμός επαγγελματικής έκθεσης.

Το στάδιο του καρκίνου κατά το χρόνο διάγνωσης, είναι καθοριστικό για την πορεία της νόσου και την επιβίωση του ασθενή. Η εκτίμηση γίνεται με βάση το μέγεθος του όγκου, την πιθανή προσβολή των παρακείμενων λεμφαδένων και την ύπαρξη μεταστάσεων, οι οποίες αποτελούν και την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η έγκαιρη διάγνωση / θεραπεία και οι στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου (π.χ. μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις περιπτώσεις θανάτου από καρκίνο.

Η χειρουργική, χημειοθεραπευτική και ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, επιδιώκουν την πλήρη ίαση ή επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών, ενώ σημαντική θεωρείται και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη τους. Νέες βιολογικές και γονιδιακές μέθοδοι θεραπείας, υπόσχονται πολλά για μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο επώδυνη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s