Οι ισολογισμοί θα φταίνε

«Κύριε Νάσο, εσείς τι πιστεύετε, θα γίνουν εκλογές;» Δεν απάντησα, γιατί αποφεύγω πολιτικές συζητήσεις στο γραφείο. Σε στιγματίζουν και στιγματίζουν κάθε σου λέξη και πράξη στη συνέχεια. Με την ίδια λογική αποφεύγω και συζητήσεις για το ποδόσφαιρο.

«Γιατί βρε Βαγγέλη; Ανησυχείς για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός;»
«Όχι, αλλά θέλω να πάω στο χωριό για μερικές μέρες.» Χαμογέλασα.

Ο Βαγγέλης είναι ένας πολύ συμπαθητικός άνθρωπος που δουλεύει στην παραγωγή. Από αυτούς τους νοικοκυραίους παλιάς κοπής, που δουλεύουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και έχουν αφήσει όλα τους τα όνειρα και τις ελπίδες τους σε αυτά τα παιδιά να τις πραγματοποιήσουν. Γι’ αυτό και είναι τόσο περήφανος με το κάθε τους κατόρθωμα.

«Ο καλύτερος ο Νικόλας μου, κύριε Νάσο. Την προηγούμενη βδομάδα είχαν τεστ στα μαθηματικά στο φροντιστήριο κι ο Νικόλας ήρθε πρώτος. Αλλά κι ο Κωστής μου, κι αυτός πρώτος, αλλά είναι μικρός ακόμα. Να μπει ο Νικόλας στο πανεπιστήμιο και τίποτα άλλο δεν θέλω.» Και το βλέπεις το πάθος και την επιθυμία στα μάτια που γυαλίζουν.

ovi_greece_0117_075aΜερικές φορές με πιάνει το φιλοσοφικό μου και βλέποντας τώρα τον Βαγγέλη και τα μάτια του ένιωσα ένα τσίμπημα. Πόσο ψυχρούς και απόμακρους μας έχει κάνει η ζωή; Εκατοντάδες δουλεύουμε σε αυτή την επιχείρηση, πόσοι βλέπουν τον Βαγγέλη τον πατέρα; Πόσοι βλέπουν τον νοικοκύρη Βαγγέλη που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τα βοηθήσει;

Δεν θέλω να γίνω μελό, αλλά για σκεφτείτε, πόσα ξέρετε για τους ανθρώπους που σας περιτριγυρίζουν στον επαγγελματικό σας χώρο; Πόσους από αυτούς προσπερνάμε καθημερινά αδιάφοροι και βλέποντας μόνο την εικόνα της στιγμής που οι ίδιοι προβάλλουν για να μην φαίνονται ή για να φαίνονται;

Πριν από μερικές μέρες, η επιχείρηση έκανε απολύσεις από ένα τμήμα της παραγωγής. Δικαιολογία ότι σταμάτησε η παραγωγή ενός προϊόντος. Δικαιολογία, γιατί το προϊόν ναι, σταμάτησε, αλλά υπάρχουν άλλα τμήματα και άλλα προϊόντα που χρειάζονται κόσμο και θα μπορούσε απλά να τους μεταφέρει σε εκείνα για να βοηθήσουν και να ελαφρύνουν κάπως τους ήδη υπερφορτωμένους εκεί εργάτες. Δεν έγινε όμως. Γιατί τίποτα δεν είχε να κάνει με το τελειωμένο προϊόν και όλα είχαν να κάνουν με τα κέρδη του κυρίου Πέτρου που μένουν σταθερά και δεν λένε να αυξηθούν τελευταία.

Ανάμεσά τους και η Ελένη. Η Ελένη μονογονεϊκή οικογένεια με μια πανέμορφη οκτάχρονη ξανθομαλλούσα, το Ρηνιώ. Σιωπηλή και μετρημένη πάντα η Ελένη κι όταν σπάνια μιλούσε ήταν για να πει το τελευταίο κατόρθωμα ή έξυπνο της Ρηνιώς. Τα Χριστούγεννα, στη γιορτή που κάνει ο πάντα εργατοπατέρας και φιλάνθρωπος κύριος Πέτρος, είχαμε θαυμάσει το Ρηνιώ από κοντά. Όπως ακριβώς την περιέγραφε η μητέρα της. Πανέξυπνη, περίεργη, γλυκιά, φιλική. Καθρέφτης της Ελένης κι ας μην το ήξερε η ίδια.

Η πάντα σιωπηλή και μετρημένη Ελένη, δεν μιλούσε ποτέ για τον εαυτό της αλλά ό,τι ήταν να μάθεις το μάθαινες μετά από πέντε λεπτά κοιτώντας την Ρηνιώ. Αλλά σήμερα η Ρηνιώ δεν είναι εδώ και η Ελένη δεν έχει δουλειά. Θα της φτάσει η αποζημίωση; Θα βρει γρήγορα δουλειά; Κι έχει καμιά βοήθεια η Ελένη, ή είναι πράμα και ουσία μόνο-οικογενειακή; Κι εγώ δεν θα τολμήσω να πάω στο προσωπικού να πάρω το τηλέφωνό της, να την πάρω ένα τηλέφωνο, να δείξω τουλάχιστον ενδιαφέρον. Πού ξέρεις, αν μπορώ να βοηθήσω. Όχι, αυτά δεν γίνονται. Κι αν όχι αύριο, σίγουρα μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχω ξεχάσει και την Ελένη και την Ρηνιώ. Οι ισολογισμοί θα φταίνε. Για να ισορροπήσουν.

Στην παραγωγή την έχουν ήδη ξεχάσει. Την Ελένη. Και την Ρηνιώ.

Κι ο Βαγγέλης; Αν έρθει η σειρά του γιατί θα έχουν πέσει τα κέρδη; Θα έχουν στραβώσει οι ισολογισμοί; Κι εγώ; Ποιος με ξέρει εμένα;

Μη με συνερίζεστε σήμερα. Με έχει πιάσει το φιλοσοφικό μου.

Θόδωρος Νάσος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s