Η δολοφονία του Γκάντι

Στις 30 Ιανουαρίου του 1948, ο Mohandas Karamchand Γκάντι (Γκάντι), ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης του Ινδικού κινήματος για την ανεξαρτησία, δολοφονείται στο Νέο Δελχί από ένα ινδουιστή φανατικό.

Ο Γκάντι γεννήθηκε το 1869, γιος δημοσίου υπαλλήλου. Η μητέρα του Γκάντι ήταν βαθιά θρησκευόμενη και για ένα μεγάλο διάστημα σε μικρή ηλικία των εξέθεσε στις αρχές του ζαϊνισμού, μια ηθικά αυστηρής Ινδικής θρησκείας που υποστηρίζει τη μη βία. Ο Γκάντι ήταν ένας μέτριος μαθητής, αλλά το 1888 του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει νομικά στην Αγγλία.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις θρησκευτικές διαμάχες της Ινδίας, κατέφυγε σε νηστείες και επισκέψεις στις προβληματικές περιοχές. Ήταν σε μια τέτοια αγρυπνία στο Νέο Δελχί, όταν ο Nathuram Godse, ένας Ινδός με ακραίες θέσεις ο οποίος διαμαρτύρετο για την ανοχή του Γκάντι προς τους μουσουλμάνους, τον πυροβόλησε θανάσιμα.

Γνωστός  ως Μαχάτμα, ή «η μεγάλη ψυχή», κατά τη διάρκεια της ζωής του ακολούθησε την αρχή της πολιτικής ανυπακοής επηρεάζοντας στη συνέχεια πολλούς ηγέτες κινημάτων πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και ειδικά τον Martin Luther King Jr. στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ovi_greece_0117_006a.gif

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s