Η πρώτη ένεση ινσουλίνης

Ovi_greece_092bΣτις 23 Ιανουάριου 1922 στο Γενικό νοσοκομείο του Τορόντο και στον 14χρονο Καναδό Leonard Thompson, γίνεται για πρώτη φορά ένεση ινσουλίνης σαν θεραπεία για τον διαβήτη, φέρνοντας επανάσταση σε μια ασθένεια που μέχρι τότε σκότωνε χιλιάδες κάθε χρόνο.

Ovi_greece_092aΟ διαβήτης είναι γνωστός εδώ και 3.000 χρόνια, αλλά αποτελούσαν μυστήριο τόσο τα αίτια που τον προκαλούν όσο και τρόποι αντιμετώπισής του. Αυτό μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, που ερευνητές συνέδεσαν την ασθένεια με το πεπτικό σύστημα και τη λειτουργία του πάγκρεας. Μέχρι τότε η μόνη θεραπεία ήταν η δίαιτα σε χαμηλές ποσότητες υδατάνθρακα και ζάχαρη. Δυστυχώς το σύνηθες αποτέλεσμα ήταν ενώ πριν ο ασθενής πέθαινε αμέσως, μετά τη διάγνωση να υπάρχει μια παράταση που διαρκούσε μόλις ένα χρόνο.

Η ανακάλυψη ήρθε μετά από συνεχείς έρευνες στο πανεπιστήμιο του Τορόντο το 1921, όταν οι γιατροί Frederick Banting και Charles Best κατάφεραν να απομονώσουν ινσουλίνη από πειράματα που έκαναν σε κατοικίδια ζώα και ξεκινώντας μια σειρά από πειράματα με σκύλους που έπασχαν από διαβήτη. Στις 14 Νοεμβρίου 1921 ανακοίνωσαν και επίσημα την ανακάλυψή τους στον επιστημονικό κόσμο μαζί με τα αποτελέσματα των μελετών τους και στις 23 Ιανουαρίου 1922 με τη συμπαράσταση του γιατρού J.J.R. MacLeod έκαναν την πρώτη ένεση ινσουλίνης στον νεαρό Leonard Thompson. Μέχρι το τέλος του 1923 η ινσουλίνη είχε γίνει πια παγκοσμίως γνωστή και χρησιμοποιείτο (και χρησιμοποιείται) σαν τη βασική μέθοδο αντιμετώπισης του διαβήτη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s