Η δύναμη της συμπάθειας

Ovi_greece_084aΣτη Βοστώνη του 1789, στις 21 Ιανουαρίου, δημοσιεύεται από τον Isaiah Thomas η πρώτη αμερικανική νουβέλα. Τίτλος της: «The Power of Sympathy ή The Triumph of Nature Founded in Truth». Γραμμένο σε επιστολική μορφή από τον William Hill Brown, το αισθηματικό αυτό μυθιστόρημα πωλείται εκείνη την εποχή στην τιμή των εννέα σεληνίων.

Ως προς την πλοκή, το μυθιστόρημα βασίζεται σε πραγματική ιστορία, ένα τοπικό σκάνδαλο που συνέβη στη Νέα Αγγλία της εποχής εκείνης και που αφορούσε την αποπλάνηση της Fanny Apthorp από τον γείτονα του συγγραφέα, Perez Morton. Η Fanny, μένοντας έγκυος από τον άντρα της αδερφής της, τελικά αυτοκτόνησε. Εκείνος ωστόσο, ουδέποτε διώχθηκε και τιμωρήθηκε από τον Νόμο. Η δύναμη της συμπάθειας ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Brown. Το δε γεγονός είχε γίνει τόσο γνωστό, που η υπόθεση του βιβλίου αναγνωρίστηκε αμέσως από το αναγνωστικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η νουβέλα του Brown δεν ήταν παρά ένα κατηγορητήριο έναντι του Morton, που απάλλασσε τη Fanny Apthorp από κάθε ενοχή.

Το 1793, έναν αιώνα μετά το θάνατο του συγγραφέα, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας The Bostonian ξεκίνησε να δημοσιεύει το περιεχόμενο του βιβλίου τμηματικά, αποδίδοντας τη συγγραφή του στην ποιήτρια Sarah Wentworth Apthorp Morton, σύζυγο του Perez Morton και αδερφή της Fanny. Από μεταγενέστερες μελέτες του έργου, κατά τον 19ο αιώνα, κρίνεται ότι συγγραφέας της νουβέλας ήταν γυναίκα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s