Ο 45ος Καίσαρας των ΗΠΑ

Αύριο, δίπλα στο άγαλμα ενός από τους εθνάρχες των ΗΠΑ, του Αβραάμ Λίνκολν, του ανθρώπου που έβαλε τα θεμέλια για την νεότερη ιστορία των ΗΠΑ ξεκινώντας από την αποβολή βαριδιών όπως η σκλαβιά, η ανισότητα και η καταπίεση, θα ορκιστεί ο 45ος Καίσαρας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στη βιτρίνα θα λέει «Πρόεδρος,» όμως έχει όλα τα στοιχεία Καίσαρα και μάλιστα πολύ συγκεκριμένου Καίσαρα.

Ovi_greece_0117_051a.gifΤο τι έρχεται δεν φάνηκε από τις μεγάλες και πολυπροβλημένες κινήσεις του ή από αυτά που έγραψε στο τουΐτερ και είπε στις προεκλογικές του ομιλίες. Το τι έρχεται, φάνηκε από κάτι που γράφτηκε ελάχιστα και ελάχιστοι το παρατήρησαν. Και συνέβη ακριβώς μια βδομάδα πριν την ημέρα της ορκωμοσίας του.

Ο ακόμα επερχόμενος Προέδρος των ΗΠΑ απαίτησε από τον φρούραρχο και υπεύθυνο για όλες τις δυνάμεις ασφαλείας της Αμερικανικής πρωτεύουσας να του παραδώσει την παραίτησή του, ακριβώς τη στιγμή που θα τελειώνει τον όρκο του και τον υπολόγισαν στις 12:30 ώρα Ουάσιγκτον. Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 λοιπόν, ένας από τους αρχιστράτηγους των ΗΠΑ και πριν καλά-καλά τελειώσει η τελετή ορκωμοσίας, θα έχει αφήσει τη θέση του κενή μέχρι να συμπληρωθεί από τον εκλεκτό του καινούργιου προέδρου, όταν μπορέσει αυτό να γίνει. Καταλαβαίνετε το συμβολισμό μισαλλοδοξίας αυτής της κίνησης;

Ακόμα κι ο Χίτλερ, με το ποτέ κρυμμένο μίσος του προς το στρατιωτικό κατεστημένο της τότε Γερμανίας που το θεωρούσε υπεύθυνο για τη συνθήκη των Βερσαλλιών, δεν τόλμησε να κινηθεί κατά των στρατιωτικών πριν περάσει ένας χρόνος και μπορέσει να αποκτήσει μια βάση πιστών ανάμεσα στους στρατιωτικούς. Και μάλιστα το έκανε χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους συντρόφους του, τους φαιοχίτωνες σαν δικαιολογία, και τα πρώτα θύματα.  Ο μόνος που «απέλυσε» όλους τους στρατηγούς του τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ήταν ο …Καλιγούλας. Ο Καλιγούλας μάλιστα, τους απέλυσε αντικαθιστώντας τους αυτοστιγμεί με τον ίδιο τον εαυτό του που θεωρούσε τον υπέρτατο στρατιωτικό.

Ο Τραμπ δεν σταμάτησε στον Φρούραρχο της Ουάσιγκτον. Απαίτησε την ίδια στιγμή να του παραδοθούν οι παραιτήσεις όλων των στρατιωτικών υπευθύνων του πυρηνικού οπλικού προγράμματος των ΗΠΑ. Εδώ όμως απαιτούνται μερικές εξηγήσεις: Όλα αυτά που λέγονται, ακούγονται, γράφονται και έχουν γίνει συχνά ταινία, περί της περίφημης πυρηνικής βαλιτσούλας που ακολουθεί πάντα τον πρόεδρο με τους κωδικούς και το κουμπί, είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι και όλη η αλήθεια. Ο νομοθέτης πολύ σωστά θεώρησε ότι η δύναμη και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη για να πέσει στους ώμους ενός ανθρώπου, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έτσι έθεσε μια σειρά από δικλείδες. Για να φτάσει στον πρόεδρο η στιγμή να πατήσει το κουμπί, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία του γενικού επιτελείου του στρατού, να έχει δώσει το γενικό επιτελείο την εντολή να ανοίξουν οι κωδικοί, και στη συνέχεια σε μια συνδυασμένη κίνηση να πυροδοτήσουν οι πυρηνικές κεφαλές. Αυτοί που θα πάρουν την εντολή από το γενικό επιτελείο να ανοίξουν τους κωδικούς είναι οι υπεύθυνοι για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, και αυτούς τους απέλυσε ο Τραμπ πριν γίνει πρόεδρος, ζητώντας να έχει τις παραιτήσεις τους στο γραφείο του στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Ιανουάριου, και την ώρα που θα τελειώνει το πραγματικό, και όχι το τελετουργικό μέρος της ορκωμοσίας του. Το τελετουργικό θα χρειαστεί άλλες 4-5 ώρες.

Το δευτερόλεπτο λοιπόν που ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι νομικά πρόεδρος των ΗΠΑ, θα έχει τον στρατό και τον πυρηνικό οπλισμό των ΗΠΑ σε κατάσταση αναμονής, και χωρίς κάποιον που να μπορεί να πάρει την ευθύνη και να δώσει την παραμικρή εντολή. Προσοχή τώρα, γιατί τώρα έρχεται το πιο ενδιαφέρον κομμάτι: Σύμφωνα με το Αμερικανικό σύνταγμα και νομοθεσία, όταν οι ΗΠΑ βρεθούν σε άμεσο στρατιωτικό κίνδυνο ή σε εμπλοκή που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το κράτος (εισβολή, επίθεση κλπ.) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σαν και γενικός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έχει το δικαίωμα επιβολής στρατιωτικού νόμου και χρήσης κάθε όπλου για την υπεράσπιση της χώρας, χωρίς πια την έγκριση του επιτελείου, της Γερουσίας ή της Βουλής των αντιπροσώπων.

Για φανταστείτε λοιπόν μέσα στην επόμενη βδομάδα τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο το Καπιτώλιο αυτή τη φορά, να μουδιάσει τις ΗΠΑ. Αυτομάτως ο απόλυτος έλεγχος του στρατού και των πυρηνικών κεφαλών περνάνε στα χέρια ενός ανθρώπου χωρίς δικλείδες και ανασταλτικούς μηχανισμούς. Και αυτός ο άνθρωπος είναι ο Καίσαρας Τραμπ. Παρόμοιο προηγούμενο έχουμε στις 27 Φεβρουαρίου το 1933, όταν ο ημίτρελος Ολλανδός Βαν Ντερ Λούμπε, υποτίθεται κομμουνιστής, έκαψε το Ράιχσταγκ, την τότε Γερμανική Βουλή. Μέσα σε μερικές ώρες με τον στρατό να αδρανοποιείται μουδιασμένος και τον πρόεδρο Χίντεμπουργκ τρομαγμένο, ο Χίτλερ απέκτησε την απόλυτη εξουσία ανοίγοντας τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως που σαν πρώτους φιλοξενούμενους είχαν όλους αυτούς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο Ναζιστικό καθεστώς. Από στρατηγούς, πολιτικούς, μέχρι συνδικαλιστές και καθολικούς παπάδες.

Ο Καλιγούλας ουσιαστικά σημάδεψε το τέλος της Ρωμαϊκής παγκόσμιας αυτοκρατορίας, και όσοι τον ακολούθησαν σταδιακά οδήγησαν τον καταμερισμό της αυτοκρατορίας σε τέτοιο σημείο ώστε αργότερα ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος νιώθοντας ανασφαλής στην κεντρική Ευρώπη, να μεταφέρει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας στο Βυζάντιο, μετέπειτα Κωνσταντινούπολη.

Όλα αυτά ακούγονται σαν σενάριο ταινίας καταστροφολογίας. Ίσως και πραγματικά να είναι ένα σενάριο και μετά από μερικούς μήνες να πάρουμε βαθιές ανάσες αφού τίποτα από όσα φοβόμασταν δεν έγινε αλήθεια. Όπως ακριβώς έγινε μια αντίστοιχη 20η Ιανουάριου του 1981 όταν όλοι μας θεωρήσαμε ότι ο ρατσιστής φιλοπόλεμος Ρήγκαν θα ξεκινούσε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο την ίδια μέρα που θα ορκιζόταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τώρα είναι θέμα ωρών πια.

 

Θάνος Καλαμίδας

YΓ Μετά τη γενικότερη αντίδραση από τα ΜΜΕ και πιθανώς εντός του στρατιωτικού χώρου, η ομάδα Τραμπ ζήτησε απο τον φρούραρχο να παραδώσει μεν την παραίτηση του, αλλά να μείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της …παρέλασης!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s