Το πορτραίτο, του Τζέιμς Τζόυς

Ovi_Greece_0031aΣτις 29 Δεκεμβρίου του 1916, εκδίδεται στη Νέα Υόρκη το βιβλίο του Τζέιμς Τζόυς, «Το πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρά ηλικία». Το βιβλίο είχε ήδη εκδοθεί σε συνέχειες στο περιοδικό του Έζρα Πάουντ, ο «Εγωιστής».

Ο Τζέιμς Τζόυς γεννήθηκε το 1882 στο Δουβλίνο σε μία μάλλον τυπική Ιρλανδική οικογένεια, της οποίας αποτελούσε το μεγαλύτερο σε ηλικία από τα συνολικά δέκα παιδιά. Ο πατέρας του John Stanislaus Joyce, ήταν αντικληρικός και φιλελεύθερος, ενώ η μητέρα του φανατικά καθολική. Στα πολύ νεανικά χρόνια του Τζέιμς Τζόυς, η οικογένειά του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύπορη, αλλά το 1891 εξαιτίας των κακών οικονομικών χειρισμών σε συνδυασμό με τον αλκοολισμό του πατέρα του, οδηγήθηκε στην πτώχευση.

Ovi_Greece_0031bΟι πρώτες σπουδές του Τζέιμς Τζόυς πραγματοποιήθηκαν το 1888 στο κολέγιο Clongowes Wood, το οποίο όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής των διδάκτρων. Για ένα σύντομο διάστημα πήρε μαθήματα κατ’ οίκον αλλά και στη σχολή Christian Brothers (Χριστιανοί Αδελφοί), μέχρι τη στιγμή που του προσφέρθηκε μία θέση στο κολέγιο Belvedere, διευθυνόμενο από Ιησουίτες. Παρά το θρησκευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο σπούδασε, σε ηλικία δεκαέξι ετών, ο Τζέιμς Τζόυς αρνήθηκε τον καθολικισμό.

Το μυθιστόρημά του «Το πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρά ηλικία» βασίστηκε στο ημιτελές έργο του Τζόυς Στίβεν ο ήρωας και θεωρείται προϊόν επανεπεξεργασίας του. Περιέχει κυρίως αυτοβιογραφικά στοιχεία και περιγράφει την διαδικασία εξέλιξης και ωρίμανσης του ήρωα του βιβλίου, που αποτελεί ουσιαστικά τον ίδιο τον συγγραφέα. Σε αυτό το έργο, διακρίνονται τεχνικά ή υφολογικά στοιχεία, που αργότερα θα αποτελέσουν χαρακτηριστικά συστατικά της λογοτεχνίας του Τζέιμς Τζόυς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s