Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ, 1918-1956

Στις 28 Δεκεμβρίου 1983 και ενώ ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν ελέγχεται από τη κράτος και την περιβόητη ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ για ενέργειες εχθρικές προς το κράτος, εκδίδεται το βιβλίο του «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» στη Γαλλία, στα Ρωσικά. Πρόκειται για το πρώτο από μια τριλογία με τον τίτλο «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ, 1918-1956».

Η ονομασία αρχιπέλαγος δόθηκε μεταφορικά ως μορφή συμπλέγματος νήσων για τον μεγάλο αριθμό στρατοπέδων συγκέντρωσης αντιφρονούντων που δημιούργησε και διατήρησε για περισσότερο από 70 χρόνια το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το όνομα Γκουλάγκ είναι από τη Ρωσική υπηρεσία που επόπτευε αυτές τις φυλακές και στρατόπεδα εργασίας, υπηρεσία την οποία επόπτευε η ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ.

Ovi_Greece_0030a

Το βιβλίο περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο και χωρίς αναστολές τα βασανιστήρια και τον τρόμο που ζούσαν οι κρατούμενοι των γκουλάγκ. Μεταφράστηκε με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές γλώσσες και λίγους μήνες αργότερα εκδόθηκε και στις ΗΠΑ. Η αγγλική απόδοση του όλου έργου εκδόθηκε σε τρεις τόμους από το 1974 μέχρι το 1978.

Η δουλειά του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν και η προσφορά του ήταν τεράστια γιατί με αυτό το βιβλίο διέλυσε όλους του μύθους που ήθελαν μετά το θάνατο του Στάλιν η κατάσταση στη Σοβιετική Ένωση να έχει αλλάξει. Απεναντίας το βιβλίο δείχνει ότι επί Χρουστσόφ, η κατάσταση όχι απλά συνεχίστηκε αλλά και χειροτέρεψε. Και φυσικά, βλέποντας η κατάσταση να συνεχίζεται και επί Μπρέζνιεφ παρ’ όλους τους προσωπικούς κινδύνους, ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοσή του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s