Η 5η συμφωνία του Μπετόβεν

Σαν σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1808, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Βιέννης η 5η συμφωνία του Μπετόβεν. Η πρεμιέρα αποδείχτηκε καταστροφική, παρόλο πουτην ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης που παράλληλα έπαιζε και το πιάνο.

Ovi_Greece_0009a

Η μέρα ήταν πολύ κρύα με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα η αίθουσα του ιστορικού Theater an der Wien να θυμίζει ψυγείο. Το χειρότερο ήταν όμως ότι το πρόγραμμα εκείνη τη μέρα που συμπεριελάμβανε την 5η συμφωνία, διαρκούσε τέσσερεις ολόκληρες ώρες με τον Μπετόβεν να είναι τελευταίος στο πρόγραμμα. Όπως ήταν φυσιολογικό, μουσικοί και κοινό μετά από μία ώρα είχαν αρχίσει να …μην νιώθουν τα άκρα τους και να προσπαθούν να βρουν τρόπο να τελειώσουν με αυτό το μαρτύριο.

Ovi_Greece_0009bΜετά από δυο ώρες και κάτι, ήρθε επιτέλους η σειρά του Μπετόβεν να περάσει στη σκηνή και να αρχίσει με την παρουσίαση της καινούργιας του συμφωνίας, κάτι άλλωστε που είχε κάνει όλο αυτόν τον κόσμο να αψηφήσει το κρύο. Δυστυχώς ακόμα και ο κουφός συνθέτης μετά από μισή ώρα κατάλαβε πόσο άτονη και ασυντόνιστη ήταν η ορχήστρα, ώστε σταμάτησε τα πάντα και απαίτησε από τους μουσικούς να συγκεντρωθούν και να ξεκινήσουν …από την αρχή.

Την επομένη, κριτικοί από όλα τα έντυπα της Βιέννης πραγματικά θάψανε την 5η συμφωνία, υπονοώντας ότι τα προβλήματα ακοής του μεγάλου συνθέτη που είχαν διαρρεύσει ήταν αληθινά, και η παρουσίαση της προηγουμένης ήταν η καλύτερη απόδειξη. Δυστυχώς γι’ αυτούς και ευτυχώς για όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα, η ιστορία και η μουσική του Μπετόβεν τους διέψευσαν και η 5η συμφωνία είναι ένα από τα λίγα κλασσικά μουσικά κομμάτια αναγνωρίσιμα από τους πάντες σε όλον τον κόσμο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s