Η πυρκαγιά στο Μινιόν

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1980, ένας εμπρησμός κατέστρεψε τα πολυκαταστήματα Μινιόν και Κατράντζος Σπορ, στη γωνία των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δώρου στο Κέντρο της Αθήνας.

Το Μινιόν, ιδρύθηκε το 1934 από τον Γιάννη Γεωργακά, αρχικά ως πρώτο περίπτερο. Από τη δεκαετία του 1950 σταδιακά εξελίχθηκε σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 6 ορόφους, 1.000 άτομα προσωπικό και 120.000 είδη. Ο 6ος όροφος λειτουργούσε μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Κατά τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980 και εν μέσω της εορταστικής περιόδου, ένας εμπρησμός κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα Κατράντζος που καιγόταν ταυτόχρονα, χωρίς τελικά να καταφέρουν να σώσουν, ούτε το ένα, ούτε το άλλο πολυκατάστημα. Η πυρκαγιά στο Μινιόν, υπήρξε η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής και κανένας ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ.

Ovi_greece_1216_046a.gif

Από τη φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του κτηρίου. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν με δάνεια και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά το 1983 κρατικοποιήθηκε και ουδέποτε ξαναεμφάνισε κέρδη η επιχείρηση. Το 1998 χρεοκόπησε και το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις, που φιλοδοξούσε να το ανακαινίσει και να το επαναλειτουργήσει ως κατάστημα. Αργότερα, η επιχείρηση των Φάις (Elmec Sports) πουλήθηκε στον όμιλο Folli Follie, που είχε εξαγγείλει σοβαρά σχέδια για την επαναλειτουργία του καταστήματος, με πλάνο στο έτος 2018, αλλά οι κατασκευαστικές διαδικασίες στο μεταξύ ανεστάλησαν, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στόχος πάντως, θα είναι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και τα καταστήματα θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κέντρου της Αθήνας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s