Μαριχουάνα και άλλα …στοπ

Πόσες φορές διαβάζοντας για τα θύματα των ναρκωτικών ή ακόμα χειροτέρα για παιδιά θύματα παιδεραστών, δεν ευχηθήκατε κάπου μέσα σας να επαναφέρνανε τη θανατική καταδίκη; Μην απαντήσετε, ακόμα κι εγώ το έχω σκεφτεί διαβάζοντας ειδήσεις ή ιστορίες θυμάτων. Όλοι μας το έχουμε κάνει. Πόσες φορές αντίστοιχα δεν έχετε σκεφτεί τι θα κάνατε εσείς αν είχατε στα χέρια σας έναν έμπορο ναρκωτικών ή έναν παιδεραστή; Ούτε εδώ χρειάζεται να απαντήσετε.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι, λίγοι-πολλοί αν δεν συμβεί κανένας δεν ξέρει, που πολύ θα ήθελαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ειδικά όταν το θύμα ανήκει στον έμμεσο ή άμεσο κύκλο τους. Και μην πείτε πάλι όχι, γιατί όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον στον άμεσο η έμμεσο κύκλο μας, που έχει μπλέξει τουλάχιστον με ναρκωτικά και έχει γίνει άθελά του καταστροφέας του έμμεσου ή αμέσου κύκλου του, συν του εαυτού του. Κάποιοι, πολύ λίγοι, μάλιστα το έχουν κάνει. Έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους. Και ο κόσμος καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει, γιατί τον φαντάστηκε να κλαίει και να ορκίζεται εκδίκηση πάνω από το φέρετρο του παιδιού του.

Και ξέρετε, δεν υπάρχει νόμος ούτε ηθικός ούτε γραπτός, που να σταματήσει τον πόνο και η εκδίκηση είναι φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα. Εδώ κάποιος πειράζει το παιδί μας και είμαστε έτοιμοι, όσο χρονών κι αν είναι, να ξεσκίσουμε ό,τι το πλησίασε. Θα μας σταματήσει κάποιος νομοθέτης από αυτόν που δολοφόνησε το παιδί μας και γνωρίζουμε το πρόσωπο, το όνομα, το επώνυμο και τη διεύθυνση; Το μόνο που τελικά σταματάει πράξεις εκδίκησης δεν είναι η ηθική – όσο βαρύ κι αν ακούγεται – είναι η λογική του γραπτού νόμου.

Φανταστείτε τώρα μια χώρα, που όχι μόνο δεν υπάρχει αυτός ο γραπτός νόμος, αλλά και ο νόμος ή καλύτερα αυτός που εκφράζει το νόμο, αυτός που φτιάχνει τους νόμους, να σας έλεγε ότι, όχι απλά δεν θα τιμωρηθείτε, αλλά είναι και υποχρέωσή σας να στερήσετε αυτόν τον κόσμο από τέτοια καθάρματα. Όχι δικαίωμα, υποχρέωση. Για το καλό του παιδιού σας, το καλό της χώρας, το καλό του μέλλοντος. Θα το κάνατε; Θα παίρνατε το όπλο και θα σκοτώνατε το βαποράκι που είναι κάθε μέρα στην πλατεία της γειτονιάς σας και φοβάστε να αφήσετε μόνο του το παιδί σας, γιατί δεν ξέρετε τι θα συμβεί ή έχετε βρίσει το δήμο για τις σύριγγες που βρίσκετε στην παιδική χαρά;

Ovi_greece_1216_040a.gifΜην απαντήσετε. Ξέρω ότι για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου το σκεφτήκατε, αλλά μετά απαντήσατε …φυσικά όχι. Όχι, γιατί τελικά ακόμα και ο γραπτός νόμος χρειάζεται τη συνεργασία του ηθικού για να κάνετε το φόνο πράξη. Γιατί το ου φονεύσεις είναι με καυτό σίδερο καρφωμένο στο μυαλό σας και το να σκοτώσεις άνθρωπο δεν παύει να είναι δολοφονία. Ακόμα κι αν είναι ο εχθρός, αυτός που μισείς, η εκδίκησή σου για το παιδί που έχασες. Αυτό εσείς, οι πολλοί. Τι γίνεται όμως με τους λίγους; Με αυτούς που δεν το σκέφτηκαν για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αλλά κάποιος επιφανειακός ή καλά κρυμμένος πόνος τους φώναξε ναι; Τι γίνεται με αυτούς που η ηθική τους δεν έχει χώρο για όλους τους ανθρώπους, δεν έχει χώρο για τα «τέρατα»; Τι γίνεται με αυτούς που θα το θεωρήσουν «θεία αποστολή» την κάθαρση της κοινωνίας; Και μη μου πείτε ότι είναι λίγοι, γιατί μάλλον στρουθοκαμηλίζετε. Εδώ μπορώ να φανταστώ ακόμα και δεσποτάδες, με ονοματεπώνυμο, που από άμβωνα και με τη Βίβλο στα χέρια θα καλούσαν κόσμο να κάνει την …υποχρέωσή του. Κι όλα αυτά ήδη συμβαίνουν, όπως μας αποδεικνύουν κάθε μέρα τους τελευταίους τρεις μήνες οι Φιλιππίνες και μάλιστα από κάποιους ακόμα κι ανάμεσά μας, χειροκροτούνται.

Τώρα φαντάζομαι, όλοι εσείς περιμένετε από μένα να σας κάνω ολόκληρο κήρυγμα περί ηθικής και φόνου και να φτάσω να σας αναλύσω ακόμα και το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Όχι και καμία διάθεση, γιατί κάποια πράγματα ή τα καταλαβαίνεις μόνος σου ή δεν τα καταλαβαίνεις, ανεξάρτητα του τι θα πω ή δεν θα πω εγώ. Εγώ θα σας πω μερικές ιστορίες που έχουν διαρρεύσει από NGOs στα δημοσιογραφικά γραφεία και θα κρίνετε εσείς τη συνέχεια.

Πατέρας τριών παιδιών δολοφονήθηκε με πιστόλι καρφιών. Κατά την αυτοψία βρέθηκαν δώδεκα καρφιά των 15 πόντων καρφωμένα στην καρδιά του. Αίτιος ήταν ο ίδιος που ανέφερε το γεγονός στην αστυνομία, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για έμπορο ναρκωτικών και μάλιστα είχε σαν αποδείξεις μια χρησιμοποιημένη ένεση με υπολείμματα ηρωίνης. Κατά τη διάρκεια της κηδείας, λίγες μέρες αργότερα, ο αδερφός του νεκρού κατήγγειλε στους παριστάμενους, που συμπεριλαμβάνανε και αστυνομικούς, ότι ο αδερφός του είχε δολοφονηθεί, γιατί ο δολοφόνος υποπτευόταν ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τη γυναίκα του. Δυο μέρες αργότερα, ο ίδιος – ο αδελφός του θύματος που έκανε τις καταγγελίες – βρέθηκε δολοφονημένος πάλι με πιστόλι καρφιών και με μια ένεση με υπολείμματα ηρωίνης δίπλα του. Και οι δυο χήρες με τα παιδιά τους εγκατέλειψαν την περιοχή.

Ovi_greece_1216_040b.gifΣε χωριό σκοτώθηκε αγρότης με σφαίρα στο κεφάλι και ο θύτης κατήγγειλε, ότι από καιρό υποπτευόταν πως το θύμα καλλιεργούσε στο κτήμα του χασισόδεντρα και όταν το προηγούμενο βράδυ του είπε ότι θα τον καταγγείλει, τον είδε να τα καίει και πάνω στον καυγά τον πυροβόλησε. Πραγματικά, η αστυνομία βρήκε το μισό κτήμα καμμένο, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι επρόκειτο για χασισόδεντρα και όχι ντοματιές όπως δήλωνε ο ίδιος ο αγρότης. Ο φόνος θεωρήθηκε δικαιολογημένος στα όρια της καταπολέμησης των ναρκωτικών και ο θύτης αφέθηκε άμεσα ελεύθερος. Λίγες μέρες μετά την κηδεία, όλο το κτήμα του θύματος πέρασε στα χέρια του θύτη και η χήρα έφυγε από το χωριό.

Σε χαντάκι έξω από την πόλη Βιγκάν, βρέθηκε το άψυχο σώμα 18χρονης, κόρης γνωστού τοπικού πετυχημένου έμπορου φρούτων, πυροβολημένο 6 φορές, δίπλα στο σώμα επίσης 18χρονης φίλης της, επίσης δολοφονημένης και με το αυτοκίνητό της εξαφανισμένο. Στο μπράτσο και των δυο κοριτσιών υπήρχαν φρέσκα τρυπήματα από βελόνα και δίπλα τους βρέθηκε ένεση με υπολείμματα ηρωίνης. Στην αυτοψία φάνηκε ότι και οι δυο κοπέλες, πριν δολοφονηθούν, είχαν βιαστεί ομαδικά. Η αστυνομία ανακοίνωσε, ότι ήταν μάλλον… ατυχές περιστατικό μιας και ήταν η πρώτη φορά, που όπως φάνηκε έπαιρναν ναρκωτικά, αλλά σύμφωνα με την εντολή του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, δεν επρόκειτο να γίνει καμία έρευνα για τον δολοφόνο. Λίγες μέρες αργότερα, ο …πετυχημένος τοπικός έμπορος φρούτων, χωρίς λογική και χωρίς να ενημερώσει τους οικείους του, πούλησε την επιχείρησή του για άγνωστο ποσό και εξαφανίστηκε φεύγοντας από την περιοχή.

Ovi_greece_1216_040c.gifΣε προάστιο της πόλης Ρόξας, ζευγάρι πενηντάχρονων δολοφονήθηκε με αυτόματο όπλο. Ο γείτονας που ήταν ο θύτης κατήγγειλε ότι κάνανε συχνά πάρτι με ναρκωτικά και σεξουαλικά όργια. Δεν έγινε καμία δίωξη εις βάρος του. Η κόρη του ζεύγους των θυμάτων μιλάει για διαφορές μεταξύ των γειτόνων, για έναν φράχτη που ήθελε να υψώσει ο θύτης και οι γονείς της παραπονιόντουσαν ότι και θα τους έκλεινε όλη τη μπροστινή θέα, αλλά και ήταν παράνομος. Η κόρη ζει μόνιμα στη Μανίλα.

Σε προάστιο της Μανίλα, ένα 6χρονο κοριτσάκι δολοφονήθηκε από σφαίρες αστυνόμων που στόχευαν δυο υπόπτους χρήστες ναρκωτικών και έτυχε να περνάει εκείνη την ώρα το δρόμο με τη μητέρα της. Δεν έγινε καμία σύλληψη. Σε διαμέρισμα σε προάστιο της Μανίλα, βρέθηκε δολοφονημένη γυναίκα 38 ετών με τη 12χρονη κόρη της. Η αστυνομία υποπτεύεται ανάμειξη με ναρκωτικά κι έτσι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία έρευνα. Στην αυτοψία υπήρξαν υποψίες ομαδικού βιασμού και βασανισμού και στη μάνα και στην κόρη, που διήρκησαν τουλάχιστον δυο μέρες. Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία, η γυναίκα είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι τέως σύντροφός της παρενοχλούσε σεξουαλικά την κόρη της.

Δυο άντρες δολοφονήθηκαν σε δρόμο της Μανίλα από αστυνόμους, γιατί σύμφωνα με τους ίδιους τους αστυνόμους πουλούσαν «σαμπού», τοπικό κατασκεύασμα μεθαμφεταμίνης, σε ανήλικους. Αργότερα αποδείχθηκε, ότι ο ένας από τους δολοφονημένους ήταν γαμπρός ενός από τους αστυνόμους, που αρνιόταν να πληρώσει διατροφή στην αδελφή του αστυνόμου.

Από τον Ιούλιο του 2016 που εκλέχθηκε στην προεδρία των Φιλιππίνων ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχουν καταγραφεί γύρω στις 5,000 δολοφονίες. Οι NGOs εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι πιο κοντά στις 7,500. Για φανταστείτε, γύρω στις 50 δολοφονίες την ημέρα και δεν έχουν σταματήσει ακόμα και αυτήν τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο. Από αυτές τις δολοφονίες, οι μισές τουλάχιστον έχουν γίνει από την αστυνομία ή τις παρακρατικές ομάδες που έχει οργανώσει ο πρόεδρος Ντουτέρτε από την εποχή που ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες των NGOs και στηριγμένοι σε επώνυμες καταγγελίες, το ένα τρίτο περίπου από αυτές τις δολοφονίες, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ναρκωτικά. Στους δολοφονημένους συμπεριλαμβάνονται εμπόροι, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ένας αντιδήμαρχος και στελέχη κομμάτων, ακόμα και κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι του Ντουτέρτε από την εποχή που ήταν δήμαρχος.

Τα υπόλοιπα στη δική σας κρίση!

*******************************************

Σαν υστερόγραφο, ένας από τους πρώτους που πήραν τηλέφωνο να συγχαρούν τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του, ήταν ο Ντουτέρτε και ο μελλοντικός πλανητάρχης τον συνεχάρη για την καταπληκτική δουλειά που κάνει στις Φιλιππίνες, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Θάνος Καλαμίδας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s