Το τελευταίο ποτό του Bill Wilson

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1937, ο Bill Wilson (26 Νοεμβρίου 1895 – 24 Ιανουαρίου 1971), ιδρυτής του διεθνούς οργανισμού αμοιβαίας βοήθειας των Ανωνύμων Αλκοολικών (Alcoholics Anonymous – AA), καταναλώνει το τελευταίο του ποτό και υποβάλλεται σε θεραπεία για τελευταία φορά.

Ovi_greece_1216_017a.gifΟ Bill Wilson, όπως και η αδερφή του, μεγάλωσε με τους παππούδες του, εγκαταλελειμμένος και από τους δυο του γονείς, από την παιδική του ακόμα ηλικία. Ο μεν πατέρας του δεν επέστρεψε ποτέ από κάποιο δήθεν επαγγελματικό ταξίδι, η δε μητέρα του έφυγε για σπουδές και δεν ενδιαφέρθηκε επίσης ποτέ για την τύχη των παιδιών της. Ως έφηβος, ο Wilson έδειξε αποφασιστικότητα και παρά τις δυσκολίες κατάφερε να επιβιώσει, στρέφοντας την προσοχή του στον αθλητισμό και τη μουσική. Συγκεκριμένα, έγινε αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου του σχολείου του και αντίστοιχα βασικός βιολιστής της ομάδας μουσικής. Σε ηλικία 17 ετών πέρασε σοβαρή κατάθλιψη, μετά τον θάνατο της πρώτης του αγάπης, Bertha Bamford.

Τα καταθλιπτικά επεισόδια και οι κρίσεις πανικού τον ακολούθησαν και στη συνέχεια της ζωής του, μετά από τη γνωριμία του με τη μετέπειτα σύζυγό του, το 1913. Το 1916, ξεκινώντας από ένα ποτήρι μπύρας σε κάποιο δείπνο, ο Wilson άρχισε να ανακαλύπτει στο ποτό «το ελιξίριο της ζωής», όπως χαρακτηριστικά έγραψε αργότερα. Το 1918, λίγο πριν φύγει για να υπηρετήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τη σύντροφό του. Με την επιστροφή του από τον πόλεμο το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Wilson ήταν διαρκώς τόσο πολύ μεθυσμένος, που δεν κατάφερε να αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή όπου σπούδαζε, ενώ παράλληλα κατέστρεψε την επαγγελματική του φήμη.

Το 1933, διακομίστηκε 4 φορές στο ειδικό νοσοκομείο Charles B. Towns Hospital for Drug and Alcohol Addictions της Νέας Υόρκης, υπό την παρακολούθηση του γιατρού Silkworth, που προσπάθησε να του μεταδώσει την ιδέα, ότι ο αλκοολισμός είναι ιατρική κατάσταση και όχι ηθική αποτυχία, χωρίς τελικά να καταφέρει να τον απεξαρτήσει.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1934, ο Wilson συνάντησε τον φίλο του Ebby Thacher, επίσης αλκοολικό, που είχε καταφέρει να απεξαρτηθεί από το ποτό με τη βοήθεια της χριστιανικής οργάνωσης Oxford Group. Ο Thacher του συνέστησε να απευθυνθεί εκεί και για τον εαυτό του. Σύντομα ο Wilson ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά για την οργάνωση, βοηθώντας άλλους αλκοολικούς να απεξαρτηθούν από το ποτό, κάτι που υπήρξε αρχή της δημιουργίας των Ανώνυμων Αλκοολικών.

Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (ΑΑ) είναι διεθνής αδελφότητα αμοιβαίας βοήθειας, που ιδρύθηκε από τους Bill Wilson και δόκτορα Bob Smith, στο Akron του Οχάιο, το 1935. Πρωταρχικός σκοπός των AA είναι να βοηθήσουν ανιδιοτελώς άλλους αλκοολικούς να παραμείνουν νηφάλιοι, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποφεύγοντας παράλληλα τις επίσημες συνεργασίες με άλλους οργανισμούς.

Σύμφωνα με έρευνα, το 2014, το 27% των μελών παρέμειναν νηφάλια για λιγότερο από ένα χρόνο, το 24% για 1-5 χρόνια, το 13% για 5-10 χρόνια, το 14% για 10-20 χρόνια και το 22% για περισσότερα των 20 ετών.

Ovi_greece_1216_017a.gif

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s